Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISŠEIMA IR SVEIKATATRASA
ŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITMULTIMEDIA
ŠEIMA IR SVEIKATA

Bakterijos moka visokių triukų

 
2016 02 06 6:00
Pradėtą gydymo antibiotikais kursą reikėtų baigti. dhakainsider.com nuotrauka

„The New York Times“ rašo, kodėl svarbu vartoti tiek antibiotikų, kiek paskyrė gydytojas, ir kas gali atsitikti, jei taip nedaroma.

Yra dvi svarbios priežastys baigti visą antibiotikų kursą, skirtą gydytojo. Pirma, tai padeda garantuoti, kad infekcija įveikta ir ligonis tikrai pasveiko. Antra, neleidžia organizme pasislėpusioms bakterijoms įgyti atsparumo vaistams.

„Juk nenorite infekcijos atoveiksmio arba – dar blogiau – infekcijos, kurios negalite išgydyti“, – sakė Ligų kontrolės ir prevencijos centro antibiotikų padalinio direktorė dr. Lauri Hicks.

Pacientai, kovodami su infekcija, tarkime, plaučių uždegimu ar šlapimo takų ligomis, dažnai pasijunta geriau praėjus vos kelioms paroms po antibiotikų kurso pradžios. Tačiau infekcija dar gali būti neįveikta, nustojus vartoti vaistus galimi grįžtamieji simptomai.

„Bakterijos, išlikusios organizme nebaigus antibiotikų kurso, neretai sukelia kitą ligą, dar sunkiau gydomą, nes jau turėjo galimybę sužinoti, kaip pergudrauti tuos vaistus, įgyti atsparumo ir pasidalyti juo su kitomis bakterijomis, perduodamas iš žmogaus žmogui. Jos moka visokių triukų, – tvirtino dr. L. Hicks ir patarė: – Jei norite išvengti pernelyg didelio antibiotikų vartojimo, klauskite savo gydytojo dar prieš išrašant receptą, ar galima atsargiai laukti ir taip suteikti infekcijai laiko akivaizdžiai atsiskleisti. Kai jau pradėtas gydymas antibiotikais, kursą reikėtų baigti. Jei manote, kad jaučiatės geriau, ir kyla pagunda nutraukti vaistų vartojimą, kreipkitės į savo gydytoją. Medikas geriausiai žinos, ar jums saugu tai daryti.“

Parengė Milda KNIEŽAITĖ

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasĮdomybėsKontaktai
IstorijaJurgos virtuvėKomentaraiKonkursaiReklaminiai priedai
KultūraLietuvaMokslas ir ITPasaulisPrenumerata
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"