Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISGYNYBAŠEIMA IR SVEIKATA
ŠVIETIMASŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITMULTIMEDIJA
ŠEIMA IR SVEIKATA

Bulvės nepelnytai vejamos nuo sveikuolių stalo

 
2015 09 24 16:00
www.potatoes.com nuotrauka

Rugsėjo viduryje laikęsi šilti ir saulėti orai sudarė palankias sąlygas ūkininkams nuimti rudeninį bulvių derlių. Tačiau lietuvių mėgiama daržovė nepelnytai stumiama iš mūsų raciono, nors tam pagrindo dietologai neįžvelgia.

Pasak prekybos miestelyje „Urmas“, veikiančiame Centriniame Kauno turguje, savo ūkyje Kauno rajone užaugintomis daržovėmis prekiaujančio ūkininko Arvydo Rimkaus, vasara buvo itin sausa ir ganėtinai karšta, tačiau bulvių derlius užderėjęs neblogas, tik bulvės užaugusios šiek tiek mažesnės nei paprastai.

Pasak jo, vasaros viduryje užėję karščiai ir sausra gerokai paveikė ir kitas laukuose augusias daržoves – burokėlius, kopūstus, moliūgus. Tačiau šiltas ir lietingas ruduo dar turėtų pridėti daržovėms ir svorio, ir skonio. Daugumą jų ūkininkas žiemos sandėliavimui nuims prieš pirmąsias šalnas spalio pabaigoje. Šiuo metu daržuose dar auga kelių rūšių ropės, juodieji ridikai, laukuose dera agurkai.

„Džiugina, kad lietuviai valgo vis daugiau ir įvairesnių daržovių, ieško įdomesnių produktų, vis labiau vertina mūsų ūkininkų užaugintą produkciją“, – džiaugiasi ūkininkas A. Rimkus.

Lietuvio stalas sunkiai įsivaizduojamas be tradicinių bulvinių patiekalų, kurių atsisakymas tampa savotiška mada, nors tam dietologinio pagrindo, pasirodo – nėra.

Gydytoja dietologė doc. dr. Edita Gavelienė juokauja, kad labiausiai mėgstami ir dažniausiai valgomi produktai dažnai tampa savotišku „atpirkimo ožiu“.

„Esame linkę bulves apkaltinti dėl antsvorio, nors pagrindo tam nėra. Pati bulvė nėra kaloringa, joje yra mums reikalingų mikroelementų ir vitaminų, o kalorijos prisideda iš tų produktų, kurie padeda atskleisti bulvės skonį – tai riebalai“, – sako E. Gavelienė. Todėl sveikos mitybos principų paisantiems žmonėms, kurie nori pasidžiaugti rudeniniu bulvių derliumi, mitybos specialistė pataria drąsiai valgyti virtas, trintas, orkaitėje su šlakeliu aliejaus iškeptas bulves ir bulvių plokštainį.

„Riboti turėtume ne bulves, o riebalų kiekį. Vengti populiarių spirgučių, atsisakyti grietinės ar valgyti jos tik simboliškai, kaip pagardą“, – sako gydytoja.

Taip pat ji atkreipia dėmesį, kad bulvės yra priskiriamos kompleksinių angliavandenių turintiems maisto produktams, kuriems priklauso kruopos ir duona, todėl valgyti jų reiktų daugiau dėl įvairovės ir stengtis, kad bulvių patiekalai netaptų pagrindiniu dienos maisto racioną sudarančiu produktu.

DALINTIS:
 
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasGynybaKontaktai
ĮdomybėsIstorijaJurgos virtuvėKomentaraiReklaminiai priedai
KonkursaiKultūraLietuvaMokslas ir ITPrenumerata
PasaulisSportasŠeima ir sveikataŠvietimasKarjera
TrasaŽmonės
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"