TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŠEIMA IR SVEIKATA

Bulvės – pigiausias naudingų medžiagų šaltinis

2013 06 05 16:47
AFP/Scanpix nuotrauka

Nustatyta, jog bulvės – pigiausias iš daržovių šaltinis medžiagų, būtinų žmogaus organizmui. Jose yra kalio, magnio, ląstelienos ir vitamino C.

Tokios išvados priėjo Vašingtono valstijos universiteto mokslininkai, atlikę tyrimą pagal Nacionalinę moksleivių pietų programą. (National School Lunch Program). Tyrimo tikslas – išanalizuoti daržovių kainos ir naudingumo santykį. Darbo rezultatai paskelbti žurnale PLOS ONE.

Tyrimo autoriai padalino 98 dažniausiai maistui vartojamų daržovių rūšis į 5 pogrupius - tamsiai žalias, raudonas-oranžines, krakmolingąsias, ankštines ir kitas. Kiekvienoje grupėje buvo vertinamas jų naudingumas mitybai ir mikroelementų kiekis, po to atitinkamai rekomenduojamoms paros suvartojimo normoms, sudarytas suvestinis "kainų prieinamumo indeksas", paremtas vidutinėmis maisto produktų kainomis JAV 2008 metais.

Paaiškėjo, kad nors tamsiai žalios daržovės turi didžiausią kiekį naudingųjų medžiagų, daržovės iš krakmolingųjų pogrupio, pirmiausia – bulvės, taip pat ankštiniai, pasižymi geriausiu kainos-kokybės santykiu, vertinant pagal keturias pagrindines mikroelementų grupes - kalį, magnį, ląstelieną ir vitaminą С. Pavyzdžiui, viena nenuskusta vidutinio dydžio bulvė (maždaug 150 gramų) turi daugiau kalio nei bananas ir suteikia beveik pusę vitamino C dienos normos.

"Gauti rezultatai padės susiorientuoti šeimoms, kurios siekia suderinti taupymą su teisinga mityba, o taip pat - gaminant mokyklos pietus. Visais šiais atvejais negalima ignoruoti bulvių", - teigė tyrinėtojų vadovas Adamas Drewnowskis.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"