TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŠEIMA IR SVEIKATA

Česnakas mažina ne tik plaučių vėžio riziką

2013 08 15 6:00
Kol kas žinoma tik apie termiškai neapdoroto česnako teigiamą poveikį. LŽ archyvo nuotrauka

Skiltelė česnako ne tik gali apginti nuo vampyrų, kaip rodoma filmuose, tačiau turi ir kitų savybių, saugančių nuo tokio blogio kaip plaučių vėžys.

Kinijos Jiangsu provincijos ligų kontrolės ir prevencijos centro mokslininkai nustatė, kad vartojant žalią česnaką galima apsisaugoti nuo plaučių vėžio ir kitų lėtinių sveikatos sutrikimų.

Mokslininkai mano, kad česnako nauda sietina su chemine medžiaga alicinu, kuris išlaisvinamas, šviežią česnaką sugrūdant ar supjaustant. Teigiama, kad alicinas ne tik sumažina uždegimą, bet ir žalą, kurią organizmo ląstelėms sukelia laisvieji radikalai.

Nuo 2003-iųjų septynerius metus trukęs tyrimas apėmė 1424 sirgusius plaučių vėžiu ir 4543 sveikus suaugusiuosius. Nustatyta, kad dažnas neapdoroto česnako vartojimas plaučių vėžio tikimybę tarp nerūkančiųjų sumažino 44 proc.

Tarp rūkančiųjų ši tikimybė buvo 30 proc. mažesnė, praneša FoxNews.com.

„Česnako apsauginis poveikis nuo vėžio buvo nustatytas tiek laboratoriniais tyrimais, tiek bandymais su gyvais organizmais, tačiau tik keli epidemiologiniai žmonių tyrimai siekė įvertinti šį ryšį", – pastebi mokslininkai ir pabrėžia, kad šioje srityje reikia daugiau tyrimų. Jų darbo ataskaitą paskelbė JAV leidžiamas žurnalas "Cancer Prevention Research".

Anksčiau Pietų Australijos universiteto mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad česnakas gali trečdaliu sumažinti žarnyno vėžį, o kitais tyrimais nustatyta, kad česnakas gali slopinti peršalimą ir uždegimą.

Nors mokslininkai išaiškino vieną ar kitą žalio česnako daromą naudą, tačiau dar nežinoma, ar tokių pat savybių turi ir keptas ar kitaip apdorotas česnakas.

Alicinas yra viena stipriausių gamtoje randamų antimikrobinių medžiagų. Jį sudaro alijinas, vandenyje blogai tirpstantis aliejinis skystis, kuris česnakui ir suteikia jo ypatingą kvapą ir skonį.

Rekomenduojama alicino paros norma nėra nustatyta.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"