TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŠEIMA IR SVEIKATA

Deguonies gėrimo ypatumai

2010 08 10 0:00
LŽ archyvo nuotrauka

Šiųmetė kaitra ne vienam sukėlė pojūtį, kad trūksta oro, regis, tiesiog dūsti. Bet kur gauti daugiau deguonies? Įdomu, gal padėtų vienas kitas jo kokteilis? Tik va, vieni medikai tokius gėrimus giria, o kiti neįžvelgia jokio efekto.

Lietuvos priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas savo interneto tinklalapyje primena, kad esant gamtiniam deguonies badui (hipoksijai), kai per karščius ore jo labai sumažėja, darosi vis sunkiau kvėpuoti, ima skaudėti galvą. Aplinkos apsaugos agentūros, vertinančios oro kokybę, vyriausiojo specialisto Mindaugo Bernatonio teigimu, deguonies kiekio jo tarnyba nematuoja. Ar išvis Lietuvoje tai daroma, neaišku. Bet LŽ pašnekovas nemano, kad šio gyvybiškai svarbaus elemento mūsų ore būtų sumažėję tiek, kad tai atsilieptų sveikatai. "Sunku kvėpuoti greičiau dėl atmosferos slėgio, tropinio oro masių", - sakė jis. Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Pulmonologijos ir alergologijos centro direktorius Edvardas Danila abejojo, ar hipoksija susijusi su karščiais, nors ir buvo pranešta apie žuvis, dūstančias dėl deguonies bado. "Žmonių skundus, kad sunku kvėpuoti, gali lemti drėgmės trūkumas, kvėpavimo takuose prisikaupusios gleivės. Bet galbūt tai labiau susiję su tuo, kad per sausrą mažiau lietaus, ore daugiau dulkelių, jos labiau dirgina", - sakė E.Danila.

Deguonį kabinau šaukštu

Vis dėlto papildoma deguonies porcija, manau, tikrai nepakenktų. Ne vienoje užsienio šalyje veikia kvėpuojamojo deguonies barai. Bet, pasirodo, jį galima ir gerti. Deguonies kokteilių barų Lietuvoje pridygo šį pavasarį ir vasarą, per pačią verslo sausrą: steigėsi prekybos centruose, vaistinėse, pramogų parkuose ir paplūdimiuose. Krašto reabilitologai deguonies prisotintus gėrimus siūlo jau net keletą dešimtmečių. Šie sveikatinantys produktai mielai vartojami kai kuriose sanatorijose ir net poliklinikose.

"Deguonies kokteilį bandžiau, kai laukiausi. Galiu pasakyti: puikus dalykas ir mamytei, ir vaikučiui. Šis gauna daug gerų medžiagų ir deguonies, kai mama geria tą kokteilį", - dalijosi patirtimi viena sužavėta interneto lankytoja. Panašių atsiliepimų ne vienas. Vis dėlto šie kokteiliai - daugeliui dar negirdėta naujovė. Aš jo paragavau viename sostinės prekybos centrų. Trečdalį plastikinio indo pardavėja pripylė sulčių, tada iš aparato srove leido deguonį. Netrukus indas iki viršaus prisipildė purios masės, kurią būtų buvę galima kabinti šaukšteliu. Įdomiausia, kad sudorojusi gerą deguonies porciją pasijutau visiškai soti.

Plaka dešimtmečius

Neseniai išpopuliarėjęs kaip baruose parduodamas produktas deguonies kokteilis jau daug dešimtmečių taikomas reabilitacijoje. Klaipėdos sveikatos priežiūros centro Fizinės medicinos ir reabilitacijos skyriuje yra specialus tokių kokteilių kabinetas. Skyriaus vedėjas Vladimiras Roznovas sako, kad atėjęs čia dirbti prieš 11 metų juos jau rado gaminamus. Kolegų medikų teigimu, šie gėrimai siūlomi dar nuo poliklinikos atidarymo laikų prieš 36 metus. Anot V.Roznovo, kokteiliai yra populiarūs - kas pabandė, nori dar. Dažniausiai jų pageidaujama rudenį ir pavasarį, kai keičiasi orai, dažnėja įsisenėjusios plaučių ligos, bronchitai. Kokteiliams naudojamas deguonis iš specialaus aparato, sultys (geriausiai toleruojamos - obuolių), kiaušinio baltymai, padedantys sukurti purią masę. "Kokteilius skiriame hipoksijai, kurią sukelia bet kuri liga, sumažinti. Jie tinka nuo stenokardijos, insulto, išeminės širdies, plaučių ligų. Vartojant gerėja visi gyvybiniai procesai, ne tik kraujotaka, bet ir medžiagų apykaita, mažėja nuovargis, stresas, nemiga, potencijos sutrikimai. Atskira kokteilių gėrėjų grupė - nėščiosios. Jei motina bus sveika, toks gims ir vaikas. Deguonies kokteilį geriausia vartoti kaip papildomą priemonę. Siūlome jo po fizinio krūvio baseine", - pasakojo V.Roznovas.

Natūralus būdas

Druskininkų "Eglės" sanatorijoje deguonies kokteliai gaminami taip pat jau labai seniai - keturis dešimtmečius, jei ne daugiau. Pasak sanatorijos medicinos direktoriaus Arvydo Balčiaus, deguonies terapijos idėja kadaise mus pasiekė iš Rusijos, iš jos pasklido į Vakarų pasaulį, o dabar vėl, apsukusi ratą, grįžo. Pripildyti deguonies burbuliukų gėrimai "Eglės" sanatorijoje gaminami su vaistažolių arbatomis, taip sumuojamas naudingasis jų poveikis. Per dieną sanatorijos lankytojai išgeria net apie 800 tokių kokteilių. Vieni populiariausių - raminamai veikiantys nervų sistemą. Siūlomi ir gerinantys tulžies išsiskyrimą, liekninamieji, gelbstintys nuo opaligės (deguonis yra ją sukeliančių anaerobinių bakterijų priešas) gėrimai. "Vartojant juos pagerėja kraujo įsotinimas deguonimi. Jau burnoje per čia esančias kraujagysles deguonis ima patekti į kraują, vėliau jis pasisavinamas stemplėje ir skrandyje. Vaistai daro tą patį - gerina medžiagų apykaitą, kraujotaką, tik tai atlieka cheminiais būdais, o mes - natūraliais", - sakė A.Balčius.

Visagalis deguonis

Deguonies kokteilių gamintojų pateikiamoje informacijoje primenama, kad deguonis pagerina bendrą žmogaus savijautą: veikia galvos smegenų veiklą, padeda šalinti toksines medžiagas, lėtina senėjimą. Činomas ir teigiamas deguonies poveikis virškinimo, širdies bei kraujotakos sistemoms, kvėpavimo organams. Be to, gaunant deramas dozes deguonies išnyksta nuolatinio nuovargio sindromas, normalizuojasi miegas, žmogus tampa judresnis ir aktyvesnis. Ši medžiaga teigiamai veikia centrinę nervų sistemą, padeda įveikti emocinį bei fizinį pervargimą, stresą, didina darbingumą, gerina atmintį bei medžiagų apykaitą, stiprina teigiamą rezultatą laikantis dietos. Esą deguonis padeda maisto medžiagoms virsti energija, o ne riebalais (deguonis pašalina riebalų rūgštis). Dėl šių savybių kokteiliai dažnai vartojami kaip liekninamoji priemonė. Teigiama, kad deguonies terapija skatina pažeistų organų bei audinių atkūrimą, o su juo pagamintas kokteilis neutralizuoja alkoholio žalą, naikina pagirias. Neabejojama, kad iš skrandžio deguonies pasisavinama maždaug dešimt kartų daugiau nei per plaučius, o savo poveikiu organizmui net maža kokteilio porcija prilygsta pasivaikščiojimui miške.

Stebuklas subliūško

Susidomėjusi tokiu visapusiu poveikiu, nuomonės dėl deguonies kokteilių teiravausi dar keleto medikų, mitybos, kvėpavimo ir kraujodaros žinovų.

"Tai, kad deguonis gyvybiškai svarbus, neabejotina. Tačiau kokiu būdu geriamas deguonis gali pagerinti organizmo funkcijas, jį išvalyti nuo toksinų ir panašiai, nenumanau. Mat žmogus jau taip sukurtas, kad deguonį gali įsisavinti, kai šis patenka į plaučius. Deguonies inhaliacijos reikalingos asmenims, sergantiems tam tikromis ligomis. Ar jos naudingos sveikiems ir metantiems svorį žmonėms - pagrįstų duomenų neradau", - sakė dietologė Daiva Pipiraitė. Pulmonologas E.Danila taip pat kritiškai vertino teiginius, kad gurkšnojant deguonis geriau įsisavinamas nei kvėpuojant. "Geriamas deguonis tėra žmonių mulkinimas, tokių kokteilių naudos neįžvelgiu. Loginis mąstymas sako, kad deguonį žmogus turi įkvėpti, virškinimo sistema tam nepritaikyta. Per minutę žmogus įkvepia maždaug 16 kartų, per dieną prikvėpuoja 8 tūkst. litrų oro. Kiek reikia išgerti deguonies kokteilių, kad nors dalis jo patektų į kraują per sistemą, kuri tam nepritaikyta? Esant deguonies trūkumui paprastai naudojami kvėpuojamojo deguonies aparatai, koncentratoriai", - sakė E.Danila. Nuomonės teiravomės Vilniaus universitetinės vaikų ligoninės hematologės, med. dr. Linos Ragelienės. Ji taip pat teigė žinanti tik vieną kraujo įsotinimo deguonimi būdą - per kvėpavimo sistemą.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"