TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŠEIMA IR SVEIKATA

Dietologė: žiemą reikia valgyti daugiau riebalinio maisto

2013 02 01 9:11
Anot J.Dobrovolskienės, svarbu apsispręsti, ar vartoti daugiau aliejaus, ar sviesto, ar riebios mėsos. / Oresto Gurevičiaus nuotrauka

Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė rekomenduoja žiemą vartoti daugiau riebalinio maisto, bet nevalgyti riebalų šaukštais, o stiprinant imuninę sistemą – nepersistengti stiprinantis imbieru ir citrinomis.

„Žiemą raumenys išnaudoja daugiau kalorijų, dėl to reikia daugiau riebalinio maisto. Bet tai nereiškia, kad riebalus reikia valgyti šaukštais. Reikia apsispręsti, kokį riebų maistą reikėtų vartoti: ar aliejaus daugiau, ar sviesto daugiau, ar riebios mėsos. Tai žiemą yra labai svarbu“, – tikina J. Dobrovolskienė.

Per daug citrinos gali pakenkti skrandžiui

Kalbėdama apie imuniteto stiprinimą, J. Dobrovolskienės pabrėžia, kad imuninei sistemai svarbiausi vitaminai yra C, A, B6 ir E. Ji siūlo atkreipti dėmesį, kad vitamino C galima rasti ne tik citrinoje, kurios vartojimas dideliais kiekiais gali pakenkti virškinimo sistemai.

„Kai valgoma labai daug citrinos su imbieru, galima padaryti labai rimtų problemų skrandžiui, nes imbiere yra daug eterinių aliejų, o citrinos rūgštumas gali pakenkti kepenims. Vitamino C galima rasti mūsų lietuviškuose raugintuose kopūstuose, žiediniuose kopūstuose, bulvėse – ypač pirmoje žiemos pusėje, žaliuose lapuose, pavyzdžiui, petražolėse, sojos daiguose, špinatuose“, – vardija dietologė.

Norint gauti imunitetui reikalingo vitamino A, gydytoja pataria vartoti pieno produktus, taip pat nepamiršti ir sviesto.

„Vienareikšmiškai sviestas yra vartotinas ir būtinas produktas. Tik jo reikėtų suvartoti apie 10–15 gramų per dieną: tai būtų kokie 3 patepimai ant peilio galo. Vitamino A yra kiaušiniuose, jūros žuvyje ir oranžinėse bei geltonos spalvos daržovėse ir vaisiuose: paprikoje, moliūguose, morkose, abrikosuose“, – sako J. Dobrovolskienė.

Vitamino B6 yra gausu duonoje ir kruopose (daugiausia avižose). Taip pat šio vitamino galima rasti ir subproduktuose, pavyzdžiui, kepenų subproduktuose. Tik gydytoja dietologė nepataria jų valgyti kiekvieną dieną.

Vitamino E yra ankštinėse daržovėse, kviečių kruopose, riešutuose.

„Dar lietuviams dažnai trūksta jodo. Būtina priminti, kad reikia vartoti juoduotą druską“, – teigia mitybos specialistė.

Anot jos, imunitetui yra svarbu, kad būtų sveikas žarnynas. „Žarnyno pusiausvyros pažeidimas yra gerųjų žarnyno bakterijų pusiausvyros sutrikdymas. O tai sutrikdo neteisinga mityba. Norint palaikyti sveiką žarnyną, reikia vartoti rauginto pieno produktus“, – pataria J. Dobrovolskienė.

Susirgus – 2-3 dienas nevartoti antibiotikų

Gydytoja sako, kad norint išvengti susirgimų, reikia atkreipti dėmesį į tris pagrindinius sveikos gyvensenos aspektus: fizinį aktyvumą, tinkamą mitybą ir poilsio režimą.

J. Dobrovolskienė tikina, kad apie tinkamą mitybą ir imuniteto stiprinimą žmonėms reikėtų susimąstyti ne užpuolus gripui, o gerokai iš anksto. Susirgus gydytoja dietologė ragina vartoti kuo daugiau šiltų skysčių: 2–2,5 litrus, o maisto tuo metu reikėtų vartoti mažiau. Be to, patariama tik susirgus dvi–tris dienas nevartoti antibiotikų.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"