TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŠEIMA IR SVEIKATA

Geriausi įpročiai tetampa savastim

2013 11 30 6:00

Prasideda adventas - tradicinis susikaupimo ir susilaikymo metas laukiant Išganytojo gimimo. Adventu prasideda pasninkas – iš protėvių atėjusi tradicija, kai atsisakoma mėsiškų ir pieniškų valgių, susilaikoma nuo pasilinksminimų ir kitų pramogų tam, kad sulaukus džiugios dienos būtų galima pajusti šventės pilnatvę.

Mes – lietuviai, ir šventės mums neatsiejamos nuo gausiai vaišėmis nukrautų stalų. Nebūtų nieko bloga, jeigu kasdienio stalo patiekalai būtų kuklūs. Tačiau net tie, kas dienas leidžia prie stalo, įrėmę akis į kompiuterio ekraną, dažniausiai valgo kaip artojai...

„Dėl to labiausiai kenčia mūsų sveikata, - sako Kauno klinikinės ligoninės gydytoja terapeutė geriatrė Jurgita Knašienė, su kuria kalbamės apie vieną svarbiausių mūsų gyvenime dalykų – valgymą.

Vienas didžiausių gyvenimo malonumų

- Taigi valgome tam, kad gyventume, ar gyvename tam, jog valgytume? O gal ne visi įsivaizduojame, kaip veikia mūsų organizmas, kaip vyksta virškinimo procesas?

- Virškinamasis traktas – sudėtinga koordinuota sistema, kur į organizmą patenkantis maistas apdorojamas fiziškai ir chemiškai. Maisto baltymai, riebalai ir angliavandeniai suskaidomi iki paprastesnių junginių, kurie patenka į kraują arba limfą ir panaudojami organizmo audinių statybai arba energijai gaminti. Kiekvieną maisto medžiagą skaido tam tikras fermentas. Burnoje maistas sukramtomas ir sudrėkinamas seilėmis, kuriose yra fermento amilazės, skaidančios krakmolą. Susmulkintas ir seilėmis sudrėkintas maistas patenka į skrandį, kur, veikiamas baltymus skaidančio fermento pepsino ir pieno riebalus skaidančios lipazės, esančių skrandžio gaminamose sultyse, toliau pamažu stumiamas į dvylikapirštę žarną. Joje maistas veikiamas tulžies ir kasos išskiriamų fermentų, skaidančių baltymus, riebalus ir angliavandenius. Plonosiose žarnose maistas suskaidomas iki tokių medžiagų, kurios jau gali patekti į kraują, limfą ir būti išnešiotos į visus organizmo audinius. Nepasisavintas maistas kaupiasi storojoje žarnoje, kurioje susidaro išmatos.

Sutrikus bet kuriai virškinimo proceso grandžiai, maistas virškinamajame trakte pradeda rūgti, pūti. Tuomet paprastai jaučiamas tempimas pilvo srityje, skauda po krūtinkauliu, pučia vidurius, pykina, vemiama, viduriuojama ir kt. Sutrikęs virškinimas yra svarbiausias virškinimo sistemos ligos požymis.

Virškinamojo trakto dirigentas

- Skaudžiausiai paprastai juntamas vieno svarbiausių organų – kasos – sutrikimas. Kodėl taip nutinka?

- Kasa - tai svarbi virškinamosios sistemos liauka, esanti viršutinėje pilvo dalyje. Ją sudaro daugybė skiltelių, kuriose yra liaukinio audinio. Liaukutės be ištekamųjų latakų sudaro belatakę, arba endokrininę, dalį, kuri išskiria hormonus (insuliną, gliukagoną), reguliuojančius cukraus kiekį kraujyje. Liaukutės, turinčios ištekamąjį latakėlį, sudaro egzokrininę liaukos dalį, ši gamina kasos sultis, kuriose yra fermentų, dalyvaujančių virškinant baltymus, riebalus ir angliavandenius. Didžiausias virškinimo funkcijos krūvis tenka kasai, nes ji vienintelė žmogaus organizme sintetina ir išskiria tris svarbiausius virškinimo fermentus: amilazę (angliavandeniams skaidyti); tripsiną (baltymams); lipazę (riebalams).

Visi šie fermentai įeina į pankreatino (kasos sulčių) sudėtį. Fermentą lipazę – žmogaus organizme gamina tik kasa. Kasos lipazės negali pakeisti joks kitas virškinimo fermentas, todėl būtent kasos pažeidimai (egzokrininis nepakankamumas) sukelia ryškiausius virškinimo disfunkcijos simptomus.

Kasos egzokrininės funkcijos nepakankamumas – tai visų ar kai kurių kasos fermentų sintezės ir išskyrimo sumažėjimas ar sutrikęs šių fermentų aktyvinimas dvylikapirštėje žarnoje. Dėl to nepakankamai fermentų patenka į žarnyną arba patekę fermentai yra neveiklūs – sutrinka daugelio maisto medžiagų virškinimas ir įsisavinimas. 19-35 proc. atvejų dispepsiją sąlygoja kasos funkcijos nepakankamumas. Kasos fermentai per virškinimo trakto hormonus skatina skrandžio išsituštinimą. Sergant funkcine dispepsija trečdaliui pacientų diagnozuojama kasos fermentų stoka. Dispepsijos nusiskundimų turi apie 50 proc. pacientų, sergančių tulžies pūslės ir tulžies latakų akmenlige, taip pat po tulžies pūslės pašalinimo operacijos.

Kasos egzokrininės funkcijos nepakankamumas gali būti įgimtas arba įgytas. Absoliutus funkcijos nepakankamumas pasireiškia sergant lėtiniu pankreatitu, cistine fibroze, po chirurginių operacijų, kai pašalinama kasos ar kitų virškinamojo trakto segmentų dalis ir kt. Santykinis kasos fermentų stygius atsiranda padidėjus kasos fermentų poreikiui (gausiai prisivalgius sunkiai virškinamo maisto, sergant virškinamojo trakto infekcijomis, diskinezijomis ir pan.), po skrandžio, žarnyno rezekcijos, cholecistektomijos ir kt., dėl amžinių kasos bei skrandžio gleivinės pokyčių, nevisaverčio kramtymo ir t. t.

Virškinimo sutrikimų atsiranda tuomet, kai kasa neįstengia pagaminti pakankamo maisto skaidymui reikalingų fermentų kiekio. Dažniausiai funkcinių virškinamojo trakto sutrikimų varginamiems pacientams tenka diagnozuoti santykinį kasos fermentų nepakankamumą, Viena kasos funkcijos sutrikimo priežasčių – pakitę populiacijos mitybos įpročiai. 1933 metais Lietuvos gyventojų mityboje baltymai sudarė 11 proc. paros raciono, riebalai – 17 proc., angliavandeniai – 70 procentų. Šiuo metu vartojama daugiau riebalų (>30 proc.), mažiau angliavandenių, maisto produktuose gausu sveikatai nepalankaus cholesterolio. Tik apie 23,2 proc. lietuvių tirtų asmenų kasdien valgo tuo pačiu metu. Pasikeitęs gyvenimo būdas, riebus, sunkiai virškinamas greitasis maistas, įvairių sintetinių maisto priedų gausa, nesaikingas alkoholio vartojimas, rūkymas, lėtinis stresas yra dažna kasos sutrikimų ir funkcinių virškinamojo trakto negalavimų priežastis.

Skaudus pošventinis sindromas

- Dėl kokių simptomų žmonės kreipiasi į gydytojus po švenčių?

- Per šventes ragaujama visko iš eilės ir daug, kol būna sunku pakilti nuo stalo. Viską dar užgėrus alkoholiu, virškinimo sutrikimai neišvengiami, nes skrandis ir virškinimo liaukos nespėja išskirti tiek fermentų, kiek reikia dideliam maisto kiekiui suvirškinti. Įprastiniai „pošventiniai“ nusiskundimai – varginantis pilnumo pojūtis pavalgius, ankstyvas sotumo jausmas, viršutinės vidurinės pilvo dalies skausmas, deginimo pojūtis epigastriume, atpylimas rūgščiu skrandžio turiniu, pilvo pūtimas.

- Kodėl sveikatai pavojingas riebaus maisto ir alkoholio derinys? Kaip pasilepinti prie šventinio stalo?

- Klaidinga nuostata, kad taurelė degtinės pagerina virškinimą, ypač riebiai valgant. Stiprieji alkoholiniai gėrimai kaip tik lėtina virškinimą, dirgina skrandį, sukelia rėmenį, sutrikdo skrandžio išsituštinimą. Prisiminkime ankstesnes lietuvių tradicijas: tarkime, prie Kūčių stalo alkoholio visai nebuvo vartojama. Dabar ne tik per šventes, bet ir šiokiadieniais gausiai valgoma ir nevengiama alkoholinių gėrimų. Alkoholis didina apetitą ir pats yra kaloringas: 100 g stipriųjų gėrimų turi net 225 kcal.

Puiki Ž.Sanjan-Diubė mintis: „Malonumai panašūs į valgius: patys paprasčiausi atsibosta mažiausiai.“ Taigi norint pasilepinti per šventes kasdien vertėtų riboti skanaus ir kaloringo maisto kiekį, saikingai vartoti alkoholį. Kasos sutrikimų turintys žmonės alkoholio turėtų visai atsisakyti.

- Kas išprovokuoja ūminius kasos sutrikimus, ir kada jie tampa lėtiniai? Kuo pavojingi dažni virškinimo sutrikimai?

- Ūminis pankreatitas – staiga prasidėjęs kasos uždegimas. Tai sunki ir pavojinga liga. Staiga žūsta kasos ląstelės, agresyvūs kasos fermentai pradeda ardyti, „virškinti“ kasą, patenka į kraują ir sukelia sisteminį - visų organizmo sistemų - pažeidimą. Žuvusių kasos ląstelių vietą užima jungiamasis audinys, kasa randėja, mažėja jos fermentų gamyba ir vystosi lėtinis kasos nepakankamumas. Dažniausiai (apie 40 proc. atvejų) ūminį kasos uždegimą sukelia alkoholis, paprastai serga vyrai. Panaši dalis yra sukelta tulžies akmenų ar kitos kilmės bendrojo tulžies latako užsikimšimo, daugiausia serga moterys, o likusios dalies priežastys nenustatytos.

Neracionali mityba bei šventinis stresas – pagrindinės priežastys, dėl kurių paūmėja lėtinės virškinamojo trakto ligos. Per šventes suvalgoma ypač daug riebaus ir baltyminio maisto – mėsos kepsnių, sūrių. Tai skatina lėtinių virškinamojo trakto ligų atsinaujinimą.

Pagalba pavargusiai kasai

- Esama nemažai kasos fermentus pakeičiančių preparatų, kokius rinktis?

- Fermentai skiriami tik tada, kai yra negalavimų, o jų dozė parenkama atsižvelgiant į kiekvieno paciento kasos egzokrininės funkcijos nepakankamumo laipsnį: gydymas kasos fermentais kiekvienam ligoniui turi būti skiriamas individualiai. Mezym 10 000 yra natūralios gyvulinės kilmės kasos fermentų – lipazės, amilazės, proteazės - preparatas, gerinantis riebalų, angliavandenių ir baltymų virškinimą. Šis preparatas atitinka virškinamojo trakto fiziologiją, turi pakankamą lipazės kiekį, apsauginį apvalkalą. Mezym 10 000 tabletės yra padengtos skrandžio sulčių poveikiui atspariu apvalkalu, nes kitaip aktyvūs fermentai būtų suardomi skrandyje. Todėl fermentai atpalaiduojami ten, kur reikia, t. y. kai pasiekia žarnyną, ir padeda virškinti čia susikaupusį maistą. Būtent dėl šio specialaus apvalkalo tabletės negalima kramtyti – ją reikia nuryti visą, užsigeriant trupučiu vandens.

Esant lengviems negalavimams pakanka vienos tabletės, sunkesniais atvejais pacientams reikia vartoti dvi tabletes valgio metu.

- Kaip pačiam nustatyti, ar pavartota pakankama šio preparato dozė?

Mezym 10 000 būtinai turi būti vartojamas su maistu, kitaip jis neveiks. Gydymas efektyvus, jeigu išnyksta pilvo skausmai, vidurių pūtimas ir kiti nemalonūs simptomai. Jeigu jie išlieka, būtina kreiptis į gydytoją. Dažniausios gydymo nesėkmės dėl per mažos preparato dozės, preparatas pavartotas ne su maistu, žarnyno motorikos sutrikimai.

- Kartais teigiama, kad fermentų per daug nebūna... Ar virškinimo fermentus galima vartoti neribotą laiką? Kam šie preparatai nerekomenduotini?

- Faktai yra tokie: jeigu kasos funkcija normali, papildomai vartojami fermentai neveiks ir pasišalins natūraliu būdu nepakitę. Todėl kasos fermentų skiriama tik tada, kai tikrai pasireiškia virškinamojo trakto negalavimų. Dozė parenkama individualiai. Ne visada daugiau yra geriau. Didelės fermentų dozės skiriamos tik tiems pacientams, kuriems nustatomas visiškas kasos egzokrininės funkcijos nepakankamumas.

- Ką daryti, kad virškinimo sistema liktų sveika? Jūsų linkėjimai skaitytojams laukiant ne tik asmeninių, bet ir didžiųjų metų švenčių.

- Švenčių laukimas - puikus metas koreguoti mitybos įpročius savo sveikatos labui. „Pasirink geriausius dalykus, ir įprotis padarys juos ir malonius“ (Plutarchas). Taigi, kad virškinimo sistema dirbtų nepriekaištingai, būtina laikytis kelių paprastų taisyklių:

* valgyti 3–5 kartus per dieną tomis pačiomis valandomis;

* per pusryčius ir pietus suvalgyti daugiau nei du trečdalius paros raciono, o vakarienei – mažiau nei trečdalį;

* vakarieniauti ne vėliau kaip 3-4 val. iki miego;

* nevalgyti gausiai ir riebiai, gerai sukramtyti, pavalgius pajudėti.

* vienas būdų išvengti persivalgymo netgi prie šventinio stalo – pirmiausia paragauti daržovių su rupia duona. Tai pripildo skrandį, lieka mažiau vietos sunkiems ir kaloringiems patiekalams.

Linkėjimui pasitelkčiau Senekos išmintį: „Atminkite, kad alkiui numalšint reikia nedaug, bet labai daug reikia norint patenkinti persisotinusio skrandžio užgaidas.“

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"