TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŠEIMA IR SVEIKATA

Geriausi ir blogiausi maisto produktai susirgus

2015 03 09 11:52
changefood.org nuotrauka

Tam tikras maistas tam tikrų ligų atveju gali būti vaistas ir atvirkščiai – priešas. Štai ekspertų patarimai, kokie produktai palengvina savijautą arba trukdo greičiau pasveikti.

Jeigu viduriuojate. Jei šį negalavimą sukėlė skrandžio virusas arba jums netinkamas maistas, išbandykite BRAT dietą, sako gastroenterologas Jamesas Lee iš St. Josepho ligoninės Oranže (JAV). "Viduriavimą gali sukelti daug skirtingų priežasčių, pavyzdžiui, Krono liga ar kolitas", – pabrėžė jis. Tad kreipkitės į gydytoją, jeigu simptomai trunka ilgiau nei dvi savaites. Padarykite tai anksčiau, jei pasireiškia dehidratacija, arba jei viduriavimą lydi karščiavimas, kraujavimas, stiprus skausmas, o taip pat sunkus pykinimas arba vėmimas.

Geriausias maistas: BRAT dieta: bananai, ryžiai, obuolių tyrė ir skrudinta duona. Taip pat maistas iš avižų, virtos bulvės, sūdyti krekeriai ir kepta vištiena ar kalakutiena be odelės.

Blogiausias maistas: becukriai saldainiai ar kramtomoji guma, turintys sorbitolio ar kitų dirbtinių saldiklių, kurie sunkiai virškinami ir gali sukelti viduriavimą. Dujų kaupimąsi ir vidurių pūtimą gali sukelti svogūnai, obuoliai, brokoliai, kopūstai ir pupelės. Pienas taip pat gali pasunkinti viduriavimą, taip pat kaip ir alkoholis bei kofeinas.

Jeigu užkietėjo viduriai. Tai gali atsitikti, jei nepakankamai suvartojama ląstelienos turinčių produktų: grūdų, vaisių ir daržovių, stimuliuojančių virškinimą. "Suaugusiesiems reikia nuo 25 iki 30 g ląstelienos per dieną", – sako dr. J. Lee.

Geriausias maistas: daug ląstelienos turinti pilno grūdo duona, riešutai, pupelės, slyvos, avižos, linų sėmėnys, brokoliai, kriaušės ir obuoliai. Reikalus išjudina ir 6-8 stiklinės vandens per dieną.

Blogiausias maistas: šokoladas, pieno produktai, geležies papildai, o taip pat nuskausminamieji vaistai ir kai kurie antidepresantai, galintys dar labiau sustiprinti vidurių užkietėjimą.

Jeigu jaučiate pykinimą. Šleikštulio jausmas bet kokį maistą daro nepatrauklų, bet tam tikri produktai gali palengvinti simptomus. "Iš esmės maistą reikia vartoti nedidelėmis porcijomis, sumažinant kvapus iki minimumo", – sako dr. J. Lee.

Geriausias maistas: gali padėti sūdyti krekeriai, kaip ir nedideli gabaliukai skrudintos duonos ar grūdai. Imbierinė ar citrinų arbata, šviežios ar šaldytos citrinų riekelės, o taip pat pipirmėtės irgi yra naudingi dalykai.

Blogiausias maistas: riebūs, aštrūs ar aliejingi produktai, kofeinas, alkoholis ir gazuoti gėrimai gali pasunkinti pykinimą.

Jeigu skauda ryjant. Kai skauda gerklę, tam tikras maistas gali ją "paglostyti" ir sumažinti šį skausmą.

Geriausias maistas: derinti pipirmėčių arbatą (drungną, nekarštą), turinčią nuskausminamąjį poveikį ir Manuka medų, garsėjantį žaizdas gydančiomis savybėmis. Švelnūs, kreminis maistas – trintos sriubos, bulvių košė, jogurtas, plakti kiaušiniai ir saldūs kremai taip pat ramina gerklę.

Blogiausias maistas: vengti karštų skysčių ir sunkaus, galinčio erzinti gerklę maisto, kaip, pavyzdžiui, bulvių traškučiai, riešutai. Rūgščios sultys iš žalių vaisių ir daržovių, tokios kaip apelsinų, vynuogių, o taip pat limonadai irgi gali dirginti gerklę.

Jeigu skauda visą kūną. Maistas, kuris palengvina raumenų skausmus, yra susijęs su specifinėmis kūno skausmų priežastimis, sako JAV terapeutė, dr. Kristine Arthur. "Esant bendram raumenų skausmui, maistas, turintis magnio arba kalcio, gali jį palengvinti", – sako ji.

Geriausias maistas: magnio turintys produktai, įskaitant riešutus, bananus, pupeles, žalumynus ir avokadus. Maistas, kuriame gausu kalcio, toks, kaip konservuota lašiša, jogurtas, tamsiai žali žalumynai ir apelsinų sultys, taip pat sumažina raumenų spazmus ir skausmą.

Blogiausias maistas: bet kas, kas dehidratuoja organizmą, gali pabloginti raumenų skausmus, sako dr. K. Arthur, o ypač alkoholis ir kofeinas.

Jeigu skauda galvą. Dehidratacija yra viena iš pagrindinių galvos skausmo priežasčių, sako dr. K. Arthur. Taigi geriausia gydytis tuo, kas malšina troškulį ir stebėti, ar tai palengvina skausmą.

Geriausias maistas: vanduo ir kiti skysčiai yra geriausias jūsų pasirinkimas. "Išgerkite butelį vandens ir palaukite 20 minučių, kad pažiūrėtumėte, ar jaučiatės geriau", – sako dr. K. Arthur. Yra žinoma, kad kofeinas sausina organizmą, bet, ironiška, jis gali ir padėti, jei vartojamas mažomis dozėmis. "Tačiau kiekvienam puodeliui kavos ar arbatos išgerkite pakankamą kiekį vandens. To reikia, kad išvengtumėte dehidratacijos", – sako dr. K. Arthur.

Blogiausias maistas: galvos skausmą suaktyvinantys produktai, turintys dirbtinių saldiklių, mononatrio gliutamato (jo yra padažuose, sojos padaže), o taip pat sūriai (mėlynasis, Stiltono), turintys tiramino, be to – šokoladas, raudonasis vynas, mėsainiai, džiovinti vaisiai. Mononatrio gliutamatas metabolizuojamas į gliutamatą, stimuliuojantį smegenų neuromadiatorius, o tiraminas susijęs su kraujospūdžio padidėjimu, kas gali sukelti galvos skausmą, – sako dr. K. Arthur.

Jeigu skauda ausis. Ausų skausmai paprastai lydi kitų ligų simptomus, – pažymi dr. K. Arthur. Dažniausiai jie lydi viršutinių kvėpavimo takų infekcijas, tad maistas, padedantis išvalyti gleives, gali padėti ir ausims.

Geriausias maistas: skaidrūs skysčiai ir vištienos sriuba išvalo ir atlaisvina nosies gleivinę. Omega-3 rūgštys, kurių yra lašišose ir riešutuose, sumažina uždegimą, o vitaminas C, aptinkamas tamsiai žaliuose žalumynuose, uogose ir citrusiniuose, stiprina imuninę sistemą, sako dr. K. Arthur.

Blogiausias maistas: pieno produktai gali padidinti gleivėtumą, išskyrus jogurtą, turintį probiotikų, sako dr. K. Arthur. Taip pat ji pataria vengti perdirbtų ir supakuotų produktų, kurie gali padidinti uždegimą ir prailginti sveikimo procesą.

Jeigu išbėrė ir jums niežti. Bėrimai gali būti alergijos simptomu, sako dr. K. Arthur. "Veskite detalų mitybos žurnalą, kad išsiaiškintumėte, koks maistas yra susijęs su bėrimų atsiradimu", – pataria ji.

Geriausias maistas: omega-3 turintys produktai, tokie kaip riebi žuvis (lašiša, sardinės), graikinių riešutų ir linų sėmenų aliejai, o taip pat produktai, kuriuose gausu baltymų, svarbių odos sveikatai, sako dr. K. Arthur. "Oda susidaro iš baltymų, taigi, dieta, kurioje gausu baltymų, skatina odos baltymų sintezę", – pažymi ji.

Blogiausias maistas: dažniausiai niežulį sukelia riešutai, šokoladas, žuvis, pomidorai, kiaušiniai, uogos, soja, kviečiai ir pienas, sako dermatologė Debra Jaliman.

Jeigu "bėga" nosis. Kai peršalote, blogiausiu simptomu gali tapti be perstojo varvanti nosis. Šiuo atveju tinka garus skleidžiantis dušas, kartu rekomenduojama gerti šiltą arbatą. Gal tai ir nepanaikins nosies varvėjimo, bet leis pasijusti geriau.

Geriausias maistas: pabandykite gerti imbierų arbatą. Imbierai turi antioksidantų ir priešuždegiminių savybių, galinčių padėti, kad peršalimas praeitų greičiau. Obuolių sidras arba citrinų vanduo taip pat veikia teigiamai.

Blogiausias maistas: aštrus maistas gali dar padidinti nosies varvėjimą (kuris po to tampa užsikimšimu), neigiamai veikia ir alkoholis.

Jeigu nosis užsikimšus. Peršalimas, gripas ar kita infekcija gali sudirginti nosies kraujagysles, o tada tampa sunku kvėpuoti. Jeigu nosies gleivinė yra užsikimšusi, padeda garus skleidžiantis karštas dušas arba drėkintuvas, naudingas ir tam tikras maistas.

Geriausias maistas: rekomenduojamas "auksinis pienas", kuriame įdėta ciberžolės, prieskonio, žinomo dėl priešuždegiminių savybių. Įpilkite į puodą du puodelius kokosų ar migdolų pieno su vienu arbatiniu šaukšteliu džiovintų ciberžolių, įdėkite šaukštelį džiovinto imbiero, šiek tiek juodųjų pipirų ir medaus. Viską užvirkite, leiskite atvėsti 10 minučių ir pateikite šiltą.

Blogiausias maistas: nevartokite pieno produktų, aštraus maisto ir cukraus, nes jie gali pasunkinti simptomus.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"