TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŠEIMA IR SVEIKATA

J. Milius: Lietuvos ugdymo įstaigose tiekiamas pigiausias maistas

2014 11 19 15:50
Romo Jurgaičio (LŽ) nuotrauka

Dėl ydingos viešųjų pirkimų praktikos ugdymo įstaigose tiekiamas ne kokybiškas ir visavertis, o pigiausias maistas, ir tai turi neigiamos įtakos moksleivių mitybai, sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius.

„Iki šiol kalbėjome apie saugų maistą - esame sakę, kad Europos Sąjungoje, kur yra 500 mln. gyventojų, maisto sauga atitinka 97 proc., Lietuvoje - 99 procentai. Tai nerodo, kad yra gera situacija - šiandien neužtenka maisto saugos, turime kalbėti apie maisto kokybę, ar ji atitinka energetinę vertę, maisto medžiagų sudėtį, kuri yra reikalinga ypatingai vaikui“, - trečiadienį tarptautiniam renginiui „Vaikų mityba ir sveikata“ skirtoje spaudos konferencijoje žurnalistams sakė VMVT vadovas.

Šiame tarptautiniame renginyje Lietuvos ir užsienio šalių specialistai dalinsis patirtimi apie maitinimo paslaugų praktiką ugdymo įstaigose.

J.Milius teigė, kad šiuo metu didžiausia problema - viešųjų pirkimų sąlygos, kuriose prioritetas teikiamas ne maisto kokybei, o mažiausiai kainai. Pasak jo, tuo stebisi daugelio užsienio valstybių, tarp jų - ir kitų Baltijos šalių specialistai.

„Kai kalbi apie mūsų konkursus ir kada laimi patys pigiausi, visi nustemba - kaip gali būti pats pigiausias ir pats geriausias maistas mokyklose. Apie tai daug kalbame, bet mes nieko kito negalime kaltinti, kaltinti galime tik save, kurie ruošia pirkimo sąlygas. Kadangi pirkimo sąlygose galima viską nusakyti, pirmiausia - kokybę“, - sakė jis.

VMVT nustatė net tokių atvejų, kai tarpusavyje konkuruojantys tiekėjai nurodo, jog paslaugas teiks nemokamai, o pinigus ims tik už žaliavas ir pagamintą produktą. J.Milius tvirtino, jog tarnyba dėl šių tendencijų pateikė naujas rekomendacijas maitinimo paslaugų konkursų rengėjams, kuriose nurodoma, jog pirmenybė privalo būti teikiama šviežiam maistui, taip pat vietoje užaugintoms daržovėms, kitiems produktams.

„Ta kova tarp verslo - nuo to kenčia mūsų vaikai. Mes paruošėme ir nusiuntėme Švietimo ministerijai rekomendacijas, kas turėtų būti pirkimo sąlygose, kaip tai turėtų atsispindėti, kad vaikai gautų šviežią, nešaldytą (maistą)“, - sakė jis.

Šiuo metu konkursus rengiančios savivaldybės taip pat turi teisę svarbiausiu reikalavimu nustatyti maisto kokybę, bet paprastai to nedaro.

Pasak tarnybos vadovo, vertinant maitinimo paslaugų kokybę tarp dažniausiai nustatomų ir rimčiausių pažeidimų vyrauja tai, jog vaikams tiekiamas maistas neatitinka nustatytos energetinės vertės. Šie trūkumai nustatomi ketvirtadalyje šalies mokyklų, o kai kurių produktų energetinė vertė buvo nuo ketvirtadalio iki trečdalio mažesnė, nei rekomenduojama. Moksleivių maiste dar randama ir draudžiamų produktų, ir draudžiamų priedų - saldiklių, dažiklių, konservantų, apetitą skatinančio mononatrio gliutomato, per didelius druskos kiekius.

VMVT taip pat kaip neigiamą tendenciją įvardija tai, jog ketvirtadalis mokyklų maistą gamina ne vietoje, o jį atveža ir teikia „iš termosų“. Taip elgiasi 15 proc. šalies mokyklų.

Kintant maisto gamybos technologijoms, specialistai susiduria ir su tuo, jog pieno produktuose, saldumynuose aptinkami dideli kiekiai neigiamos įtakos sveikatai turinčių cheminių elementų - transizomerų.

„Kai kuriuose saldainiuose, konditerijos gaminiuose mes radome jų iki 36 procentų. Šiandien verslas visada galvoja, kaip pigiau pagaminti, gamina produktą iš hidrintų riebalų, o apdirbant aukšta temperatūra ir gaunamas šis produktas (...). Nenoriu gąsdinti, bet yra mokslininkų nuomonių, kad tai gali sukelti ir labai pavojingas ligas, - pastebėjo jis,

VMVT vadovas atskleidė, kad kartu su Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) šiuo metu svarstoma net įvesti valgyklų vertinimo sistemą, kuri būtų panaši į šiuo metu įvestą viešojo maitinimo įstaigų įvertinimą „puodeliais“.

J.Miliaus pavaduotojas Zenonas Stanevičius paminėjo, kad vaikų mitybos problema susijusi ir su moksleivių polinkiu daugiau laiko praleisti prie kompiuterio - tuo metu esą yra užkandžiaujama, paprastai užkandžiais tampa sausainiai, bulvių traškučiai, pyragaičiai ir kiti nerekomenduotini maisto produktai, tačiau ne daržovės.

„Šeima taip pat yra svarbi vieta, kur vaikas gauna pradžiamokslį, kaip teisingai maitintis ateityje“, - sakė jis.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"