TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŠEIMA IR SVEIKATA

Jei maistas nukrito ant grindų

2016 10 15 6:00
Nesvarbu, kaip greitai pakelsite maistą, nukritusį ant grindų, bakterijų vis vien neišvengsite. huffingtonpost.com nuotrauka

„Esu gydytojas, tačiau valgau maistą, nors jis ir buvo nukritęs virtuvėje ant grindų,“, – rašo „The New York Times“ Indianos universiteto Medicinos mokyklos pediatrijos profesorius Aaronas E. Carrollas.

Galbūt skaitėte ar girdėjote apie tyrimą, paneigusį penkių sekundžių taisyklę. Nesvarbu, ar greitai pakelsite maistą, nukritusį ant grindų, bakterijų vis vien neišvengsite. Tačiau kodėl esame susirūpinę tik dėl grindų? Daugybė kitų vietų yra kur kas pavojingesnės.

Penkių sekundžių taisyklė

A. E. Carrollas susidomėjo penkių sekundžių taisykle prieš metus kaip knygos apie medicinos mitus bendraautoris. Joje cituojami tyrimai, parodę, kad maistas gali būti užterštas bakterijomis ar kitomis kenksmingomis medžiagomis per sąlytį – net ir trumpą – su įvairiais buitiniais paviršiais.

Naujausias tyrimas panašus tuo, kad buvo išbandyti įvairūs maisto produktai, įvairios medžiagos, įvairus laikas. Kaip ir per kitus tyrimus nustatyta, kad ant maisto, net ir labai trumpai lietusio grindis, gali patekti bakterijų. Nėra magiško laiko, kuris apsaugotų.

„Tačiau ir žinodamas, kad bakterijos gali pradėti kauptis per mažiau nei penkias sekundes, vis tiek valgau maistą, kuris buvo nukritęs virtuvėje ant grindų, – patikino medikas. – Kodėl? Mano virtuvės grindys tikrai nėra tokios nešvarios“.

Švaresnės nei šaldytuvo rankena

Vertėtų palyginti, kiek bakterijų yra ant grindų ir ant kitų namų ūkio paviršių. Mūsų namuose yra tiek daug vietų, keliančių kur kas didesnį susirūpinimą nei grindys. Arizonos universiteto mikrobiologijos profesorius Charlesas Gerba, tyrinėjantis bakterijas ant viešųjų paviršių, yra paskelbęs daug straipsnių šia tema.

1998 metais jis su kolegomis tyrė, kiek valymo priemonės gali sumažinti koliforminių bakterijų ant buitinių paviršių, todėl matavo įvairias vietas namuose prieš bet kokį valymą. Buvo nustatyta, kad ant virtuvės grindų veisiasi vidutiniškai 2,75 koliforminių bakterijų kolonijos viename kvadratiniame colyje (2,54 kv. cm). Tačiau grindys buvo švaresnės nei šaldytuvo rankena. Ten veisėsi 5,37 koliforminių bakterijų kolonijos viename kvadratiniame colyje.

Tas pat ir vonios kambaryje. Daugelis susirūpinę dėl klozeto švaros, tačiau jis yra švaresnis nei visi virtuvės paviršiai (tik 0,68 kolonijos). Kas nešvaresnis vonioje? Beveik viskas. Pavyzdžiui, vandens nuleidimo rankena (34,65 kolonijos), kriauklės čiaupo rankena (15,84 kolonijos).

Daug bakterijų veisiasi ant tų paviršių, kuriuos dažniau liečiame ir dėl kurių nesukame galvos. Nerimaujame dėl grindų ir klozeto, todėl dažniau juos valome. Apie šaldytuvo ar čiaupo rankenas nepagalvojame.

Labiausiai užteršti

Yra daugybė daiktų, kuriuos nuolat liečiame, bet iš tikrųjų niekada nevalome. Pavyzdžiui, per vieną tyrimą nustatyta, kad apie 95 proc. mobiliųjų telefonų, priklausančių sveikatos priežiūros darbuotojams, buvo užteršti hospitalinėmis bakterijomis, tarp jų – ir auksinio stafilokoko. Daugiau nei pusė buvo užteršti meticilinui atspariomis bakterijomis (MRSA).

Pagalvokite, kiek žmonių čiupinėjo pinigus, kurie dabar yra jūsų piniginėje. Kaip parodė vieno dolerio banknotų tyrimas, 94 proc. jų buvo kolonizavusios bakterijos: 7 proc. patogeniškų sveikiems žmonėms ir 87 proc. pavojingų hospitalizuotiems ar pažeistos imuninės sistemos asmenims. Kita vertus, kada paskutinį kartą valėte piniginę? Tačiau žmonės kasdien moka už maistą ir valgo jį, nesirūpindami, kad per pinigus ir rankas jis gali būti užterštas kur kas labiau nei nukritęs ant grindų.

Yra tiek daug tyrimų, rodančių, kad tai, ką liečiame kiekvieną dieną yra labai nešvaru. Pavyzdžiui, dujų siurblio rankena, nuotolinio valdymo pultas, šviesos jungikliai, kompiuterio klaviatūra. Pats nešvariausias daiktas virtuvėje gali būti kempinė, laikoma šalia kriauklės. Tačiau dauguma žmonių beveik niekada jos neplauna ir nedezinfekuoja. Ch. Gerba virtuvės kempinėse aptiko vidutiniškai daugiau nei 20 mln. bakterijų kolonijų viename kvadratiniame colyje.

Visa tai turėtų priminti, kokia gera idėja plauti rankas prieš valgį. Rankų plovimas vis dar yra vienas geriausių būdų išvengti ligų.

Parengė MILDA KNIEŽAITĖ

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"