TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŠEIMA IR SVEIKATA

Kad medus būtų gardus

2011 07 26 0:00
Medų tinka saugoti ir plastikiniuose induose.
Alinos Ožič nuotrauka

Nors mums atostogos, bitėms - pats darbymetis. Jų darbo vaisiai - įvairaus skonio ir savybių. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai pataria, kaip medų saugoti ir vartoti.

Medaus spalva gali įvairuoti nuo bespalvės iki tamsiai rudos. Bespalvis medus būna surinktas iš baltųjų akacijų, aviečių, dobilų, barkūno žiedų. Šviesiai geltonos spalvos - iš liepų, liucernų, garstyčių žiedų. Gintarinis - iš saulėgrąžų, gluosnių, agurklių žiedų. Tamsiai geltonas - iš grikių, viržių, kaštonų, tabako, miško augalų žiedų. Tamsios spalvos būna lipčiaus medus, citrusinių augalų ir vyšnių žiedų. Medaus spalva priklauso ir nuo metų laiko, bičių rūšies, korių senumo.

Medaus skonis ir kvapas priklauso nuo augalų žiedų kvapo. Taip pat - nuo bičių vaško ir kitų kvapų, kurie yra avilyje. Kambario temperatūroje medus dažnai kristalizuojasi. Kristalizacija parodo, kad meduje daug cukraus, kuris suteikia medui baltesnę spalvą. Bet jei medus kristalizavosi, tai dar nereiškia, kad cukraus įdėta papildomai. Aukštesnė nei 25 laipsnių arba žemesnė nei 5 laipsnių Celsijaus temperatūra nepalanki medui kristalizuotis. Palankiausia - apie 14 laipsnių Celsijaus. Šviežias natūralus medus skystas išlieka ne ilgiau kaip 3 mėnesius. Kristalizacija yra natūralus dalykas ir medaus sudėties neblogina.

Tinkamai laikykite

Patalpa, kurioje laikomas medus, turi būti sausa, gerai vėdinama. Tai gali būti rūsys, šaldytuvas. Optimali medaus laikymo temperatūra 5-10 laipsnių Celsijaus. Medaus negalima laikyti šviesioje patalpoje, jei jis supilstytas į stiklinius indus. Geriausiai medus išsilaiko moliniuose ir stikliniuose induose, taip pat liepos, alksnio, drebulės, topolio statinaitėse. Produktui saugoti tinka emaliuoti ar plastikiniai indai, bet jo negalima laikyti cinkuotuose ar metaliniuose, nes veikiant medaus rūgštims, susidaro nuodingi cheminiai junginiai. Medų patartina saugoti uždarytuose induose - sandarūs dangteliai apsaugo nuo pašalinių kvapų.

Su kuo skaniausia?

Žmogaus organizmas medų geriausiai pasisavina su kitu maistu: košėmis, vaisiais. Jį galima užgerti vandeniu, vaisių sultimis, kava, arbata. Geriant kavą ar arbatą, rekomenduojama pirmiausia įpilti pieno, o paskui dėti medų. Arbatoje ir kavoje yra taninų, kurie gali sunaikinti daug medaus fermentų, kitų azotinių medžiagų. Saldinant karštus gėrimus, rekomenduojama medaus įdėti tada, kai jie šiek tiek atvėsta (iki 50 laipsnių Celsijaus), taip išsaugoma nemažai meduje esančių naudingųjų medžiagų. Įkaitinto iki 75 laipsnių Celsijaus ir aukštesnės temperatūros medaus antibiotinis veikimas sumažėja, pakinta ir jo maistinė vertė.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"