TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŠEIMA IR SVEIKATA

Kalio nauda žmogaus organizmui

2013 03 14 11:25
bilerico.com nuotrauka

Kalis – vienas svarbiausių mikroelementų žmogaus organizme. Nepakankamas kalio suvartojimas siejamas su širdies ir kraujagyslių ligomis bei kai kuriomis kitomis lėtinėmis neinfekcinėmis ligomis. Padidinus su maistu suvartojamo kalio kiekį gali sumažėti kraujospūdis bei širdies ir kraujagyslių ligų rizika, kalis gali turėti teigiamos įtakos kaulų tankiui ir mažinti neigiamą per didelio suvartojamo natrio kiekio poveikį.  

Kalio biologinė reikšmė

Žmogaus organizme daugiausiai kalio kaupiasi ląstelėje, jo atsargų yra raumenyse, smegenyse, odoje. Kalis reikalingas rūgščių ir elektrolitų pusiausvyrai bei normaliai ląstelės funkcijai palaikyti. Kalis skatina organizmo skysčių apykaitą, daugelį fermentinių procesų, aktyvina sekrecinę endokrininių liaukų veiklą, didina ląstelių sienelių pralaidumą. Kalio jonai padeda plisti nerviniam impulsui raumenyse.

Kuo naudingas kalis?

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) naujai paskelbtose gairėse dėl kalio suvartojimo pabrėžiama, kad vartojant kalį sumažėja suaugusiųjų sistolinis ir diastolinis kraujospūdis. Atliktų tyrimų metu nustatyta, kad padidėjęs suvartojamo kalio kiekis turėjo teigiamą įtaką kraujo spaudimui. Didžiausias kraujo spaudimo sumažėjimas buvo pastebėtas kai kalio buvo suvartojama 90-120 ml/dieną, tačiau įrodyta, kad bet koks suvartojamo kalio kiekio padidėjimas mažina kraujospūdį. Vaikų atveju, padidėjęs suvartojamo kalio kiekis nežymiai sumažino sistolinį kraujo spaudimą.

Kalis ir natris

Kai natrio vartojame daugiau, didesnis suvartojamo kalio kiekis tampa dar naudingesnis, nes, be jau minėto naudingo kalio poveikio, jis gali sušvelninti neigiamą padidėjusio suvartojamo natrio poveikį kraujo spaudimui. Atlikti klinikiniai tyrimai, įrodantys, kad didesnis kalio ir mažesnis natrio suvartojimo derinys gali būti efektyvus mažinant kraujo spaudimą ir mirtingumą nuo širdies ir kraujagyslių ligų.

Kokiame maiste yra daugiausiai kalio?

Daug kalio yra pupelėse ir žirniuose (apie 1300 mg kalio 100 g produkto), riešutuose (apie 600 mg/100 g), špinatuose, kopūstuose ir petražolėse (apie 550 mg/100 g), bulvėse (452 mg/100 g), vaisiuose – bananuose, papajose (apie 300 mg/100 g).

Kaip pastebi instituto specialistė E. Venckevič, maisto produktų perdirbimas paprastai sumažina kalio kiekį, todėl, valgant daug perdirbto maisto ir mažai šviežių vaisių ir daržovių, žmonėms dažnai ima trūkti kalio.

Kai trūksta kalio

Iš organizmo daugiausiai kalio šalinama su šlapimu ir tik nedidėlė jo dalis išsiskiria su išmatomis ar pašalinama su prakaitu. Labai karšto oro sąlygomis ir esant intensyviam fiziniam krūviui kai labai smarkiai prakaituojama, daugiau kalio netenkama ir su prakaitu. Kalio trūksta, jei viduriuojama, vemiama, per mažai gaunama jo su maistu arba vartojant antinksčių žievinės dalies hormonus, veikiančius kalio išsiskyrimą. Jei kalio nepakankamai patenka į organizmą ir yra padidėjęs kalio išsiskyrimas iš organizmo – vystosi hipokalemija. Esant nedideliam kalio trūkumui, vargina bendras silpnumas ir nuovargis, raumenų silpnumas, mėšlungis, skausmas, padažnėja širdies plakimas. 

Kiek Lietuvos ir Pasaulio gyventojai su maistu gauna kalio?

Daugelyje šalių vidutiniškai kalio suvartojama mažiau nei 70–80 ml/dieną. Kelios šalys pateikia duomenis, kad vidutinis kalio vartojimas siekia 90 ml/dieną (šis kiekis rekomenduojamas Belgijoje, Meksikoje, Ispanijoje ir Jungtinėje Karalystėje). Bulgarijoje, Kanadoje, Korėjos Respublikoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose rekomenduojama, kad suvartojamo kalio kiekis siektų 120 ml/dieną, tačiau nei viena iš šių šalių nėra pasiekusi šio rodiklio. Tiek moterys, tiek vyrai kalio suvartoja per mažai, nors pastebėta, kad moterys paprastai kalio suvartoja mažiau nei vyrai.

Respublikinio mitybos centro atliktų Lietuvos gyventojų faktinės mitybos tyrimų duomenimis 2007 m. suaugusieji vidutiniškai kalio su maistu gavo 2,9 g per parą (PSO rekomenduoja 3,51 g). Moterys kalio suvartojo mažiau nei vyrai – vidutiniškai 2,5 g per parą (vyrai – 3,3 g).

  

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"