TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŠEIMA IR SVEIKATA

Karvės negamina lieso pieno

2015 09 26 6:00
Pasaulyje didėja natūralių produktų paklausa. naturaliai.lt nuotrauka

„The New York Times“ rašo, kad visuomenės sveikatos specialistai jau seniai ragina amerikiečius mažiau vartoti maisto produktų, kuriuose yra daug sočiųjų riebalų, tarkim, sviesto, mėsos, nenugriebto pieno. Tačiau jų paklausa, kaip rodo naujausi duomenys, ne tik nesumažėjo, bet net išaugo.

Praėjusią savaitę paskelbtoje bendrovės "Credit Suisse" mokslinių tyrimų instituto ataskaitoje pažymima, kad sviesto JAV pernai parduota 14 proc. daugiau. Dar 6 proc. prekyba išaugo per pirmuosius tris mėnesius šiemet. Nenugriebto pieno pirmoje šių metų pusėje parduota 11 proc. daugiau, o lieso pieno - 14 proc. mažiau. Ataskaitoje taip pat prognozuojama, kad ateinančiais metais didės raudonos mėsos ir kiaušinių vartojimas.

Apjuodintas cholesterolis

„Tokia tendencija rodo perėjimą nuo perdirbtų maisto produktų prie natūralių, paprastesnių, laikomų sveikesniais, net jei ir turi sočiųjų riebalų ar kitų kadaise „apjuodintų“, prie nesveikų priskirtų medžiagų, tokių kaip maistinis cholesterolis, - sakė Stefano Natella, „Credit Suisse“ mokslinių tyrimų pasaulinis vadovas ir naujosios ataskaitos autorius. - Nenugriebtas pienas skamba kur kas natūraliau nei 2 proc. ar liesas pienas. Karvės negamina lieso pieno. Turite jį apdoroti, kad pašalintumėte riebalus.“

Pastaraisiais metais keletas tyrimų pasėjo abejonių dėl sveikatai naudingos tradicinės mažai riebalų turinčios mitybos. Teigiama, kad vartoti daugiau riebalų - išskyrus transriebalus - ir mažiau cukraus bei rafinuotų angliavandenių gali būti naudinga sveikatai.

Tačiau vis dar diskutuojama dėl sočiųjų riebalų poveikio sveikatai. Dauguma visuomenės sveikatos specialistų rekomenduoja vengti jų ir vartoti daugiau nesočiųjų riebalų, esančių augaliniame aliejuje, riešutuose, sėklose ir avokaduose. Kiti sako, jog šis patarimas, nulemtas sampratos, kad sotieji riebalai skatina širdies ligas, nepagrįstas jokiais moksliniais įrodymais.

Neklauso patarimų

Naujojoje ataskaitoje išryškėjusi tendencija rodo, kad amerikiečiai nepaklausė federalinės valdžios ir tokių organizacijų kaip Amerikos širdies asociacija patarimų dėl sočiųjų riebalų, kai dešimtmečiais buvo kalama į galvą jų atsisakyti. Mitybos gairės amerikiečiams, pirmą kartą paskelbtos 1980 metais ir atnaujinamos kas penkerius metus, rekomenduoja, kad sotieji riebalai sudarytų mažiau kaip 10 proc. visų kalorijų. Taip pat raginama vietoj sviesto, grietinėlės ir atogrąžų augalų aliejaus vartoti nesočiųjų riebalų sojų, kukurūzų, alyvuogių ir rapsų aliejų. Be to, patariama rinktis mažai riebalų turinčius arba liesus pieno produktus, o ne sūrį ir nenugriebtą pieną.

2015 metų mitybos gairės dar nėra baigtos rengti. Tačiau patariamoji grupė, jas formuojanti šiemet, jau rekomendavo amerikiečiams valgyti mažiau gyvūninių produktų ir daugiau augalinės kilmės maisto, pavyzdžiui, daržovių, vaisių, neskaldytų grūdų, ankštinių, riešutų ir sėklų. Patariamosios grupės teigimu, Viduržemio jūros regiono ir vegetariška dieta - geri pavyzdžiai, kad tokia mityba stiprina sveikatą ir turi mažesnį poveikį aplinkai.

Patariamoji grupė išlaikė griežtą poziciją dėl sočiųjų riebalų. Ji taip pat pareiškė susirūpinimą dėl cukraus ir druskos vartojimo. Tačiau nepalaikė tokio seno apribojimo, skirto cholesterolio turtingam maistui, tarkim, kiaušiniams ir krevetėms, bei tvirtinimo, kad maistinis cholesterolis kenkia, kaip kitados manyta. Taip pat atsisakė dešimtmečių senumo rekomendacijos iš neriebaus maisto eros, kad žmonės ribotų maistinių riebalų vartojimą.

"Credit Suisse" ataskaitoje nurodyta, kad sviesto, sūrio ir pieno, taip pat migdolų ir kiaušinių paklausa visoje šalyje didėjo. Per pastaruosius metus kiaušinių vartojimas išaugo 2 proc., o ekologiškų kiaušinių - 21 procentu.

Pasiektas lūžio taškas

Panašios tendencijos galimos ir kitose šalyse. Pernai 9 proc. daugiau parduota sviesto Didžiojoje Britanijoje. Visame pasaulyje sviesto vartojimas auga 2-4 procentais. Taip pat nustatyta, kad daugiau vartota raudonos mėsos, tenkančios vienam gyventojui Europoje. Toks riebalų ir baltymų poreikis didės ir per ateinančius metus, o suvartojamų angliavandenių, gaunamų iš duonos ir makaronų, mažėjo.

„Kietagrūdžių makaronų paklausa Vakarų Europoje krito 13 proc. per pastaruosius penkerius metus. Italijoje - 25 proc. nuosmukis, - skelbiama ataskaitoje. - Jungtinėse Amerikos Valstijose jų vartojimas sumažėjo 6 procentais. Prancūzijoje 1,5 proc. per metus mažiau vartota duonos.“

Ataskaitos autoriai teigė, kad jų išvados grįstos pasaulinių duomenų bazių informacija apie maisto vartojimą, daugiau nei 400 mokslinių straipsnių ir knygų, interviu su mokslininkais ir pramonės ekspertais peržiūra. Ataskaitos tikslas - pateikti įžvalgas apie vartotojų pirkimo įpročių pokyčius Volstritui.

„Manome, kad vartotojai pasiekė lūžio tašką“, - pabrėžiama ataskaitoje.

„Credit Suisse“ mokslinių tyrimų institutas prieš dvejus metus parengė panašų pranešimą dėl cukraus vartojimo. Buvo nustatyta, kad cukraus vartojimas per pastaruosius 30 metų išaugo 45 proc. visame pasaulyje. Vidutinis asmuo suvartoja apie 70 gramų, maždaug 17 šaukštelių, cukraus per parą.

Parengė MILDA KNIEŽAITĖ

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"