TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŠEIMA IR SVEIKATA

Kas bendra tarp šalto vandens kibiro ir žuvų taukų

2014 09 06 6:00
LŽ archyvo nuotrauka

Per pasaulį tebesirita ledinio vandens banga, kai, užsipylus jo kibirą, siekiama surinkti lėšų šoninei amiotrofinei sklerozei gydyti. Naujausi moksliniai tyrimai rodo, kad veiksmingos ir kitos priemonės, pavyzdžiui – profilaktiškai geriami žuvų taukai.

Šoninė amiotrofinė sklerozė, dar vadinama Lou Gehringo liga, taip sutrikdo nervų sistemą, kad ilgainiui žmogus nebegali kontroliuoti raumenų – nei judėti, nei kalbėti, nei valgyti ir net kvėpuoti. Manoma, kad Lietuvoje šia liga kasmet suserga apie 50-60 darbingo amžiaus žmonių. Kokios šios ligos priežastys, tiksliai nėra žinoma, išgydyti jos kol kas neįmanoma.

Harvardo (JAV) mokslininkai teigia, kad riziką susirgti šonine amiotrofine skleroze gali sumažinti reguliariai vartojamos omega-3 riebalų rūgštys. Tokios išvados mokslininkai priėjo išstudijavę penkių anksčiau atliktų studijų, kuriose dalyvavo daugiau nei 1 mln. žmonių, duomenis. Tyrimą liepos mėnesį pristatė JAV medikų asociacijos žurnalas JAMA.

Tyrimu siekta išsiaiškinti, ar omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių vartojimas gali būti siejamas su žmogaus nervų sistemą pažeidžiančia šonine amiotrofine skleroze. Atlikti tyrimą, nervų sistemos ligą siejant su riebalų rūgštimis, paskatino faktas, kad su maistu gaunamos polinesočiosios riebalų rūgštys įeina į smegenyse esančių lipidų sudėtį, turi įtakos organizmo oksidaciniams ir uždegimo procesams. Vis dėlto aiškių duomenų apie tai nėra daug.

Iš daugiau nei 1 mln. asmenų, kurių duomenys buvo analizuojami tyrimo metu, 995 susirgo šonine amiotrofine skleroze. Paaiškėjo, kad tie, kurių racione buvo daugiau omega-3 riebalų rūgščių, susirgti šia liga rizikavo mažiau.

Tyrimo metu buvo lyginami daugiausia ir mažiausiai omega-3 riebalų rūgščių vartojusių žmonių duomenys ir jų rizika susirgti mirtina liga. Paaiškėjo, kad 20 proc. tyrimo dalyvių, kurie omega-3 riebalų rūgščių vartojo daugiausia, rizika susirgti šonine amiotrofine skleroze buvo per 30 proc. mažesnė nei tų 20 proc. dalyvių, kurių organizme omega-3 riebalų rūgščių koncentracija buvo mažiausia.

Pagal mitybos ir sveikatos specialistų rekomendacijas, siektina kasdienė omega-3 riebalų rūgščių norma –1000 mg.

Omega-6 riebalų rūgščių įtaka ligos išsivystymui ar prevencijai nebuvo pastebėta.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"