TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŠEIMA IR SVEIKATA

Kas gali sukelti mėsos švytėjimą

2013 11 22 11:06
inhabitat.com nuotrauka

Pasitaiko atvejų, kai vartotojus neramina nedažnai pasitaikantis reiškinys – mėsos švytėjimas. Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas informuoja, kad tai gali sukelti švytinčios bakterijos.

Šios bakterijos gali būti išskiriamos iš jūros vandens (1 ml gali būti iki 100 vnt.) arba jūrinių žuvų, vėžiagyvių. Kai kurios švytinčios bakterijos gyvena simbiozėje su jūriniais organizmais. Pavyzdžiui, kai kurios jūrinės žuvys ir sepijos turi švytinčius organus, kuriuose gyvena liuminescuojančios bakterijos. Jos gali skleisti melsvai žalią šviesą. Tiesa, jos švyti tik tada, kai yra gerai aprūpinamos deguonimi. Žuviai gendant susidaro puiki terpė šioms bakterijoms daugintis.

Bakterijos šviečia tik tada, jei sudaro dideles grupes. Švytėjimą sukelia tam tikros reakcijos bakterijų ląstelėse. Šios reakcijos katalizatorius yra fermentas, vadinamas luciferase.

Optimali minėtų bakterijų augimo ir dauginimosi temperatūra +20 – 22°C. Manoma, kad žalia mėsa gali būti užteršiama šiomis bakterijomis nuo žuvies, pavyzdžiui, laikant produktus greta, tame pačiame šaldytuve.

Liuminescuojančios bakterijos, kaip ir daugelis kitų aplinkoje esančių bakterijų, ligų nesukelia. Tačiau tai yra neįprastas, dažnam vartotojui nepriimtinas reiškinys.

Atlikus manomai šviečiančios mėsos laboratorinius tyrimus, prielaida apie galimai didesnį fosforo kiekį nepasitvirtino, teigia Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"