TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŠEIMA IR SVEIKATA

Ledai - rieškučios laimės

2014 06 21 6:00
Pakanka suvalgyti keletą gabaliukų labai šaltų ledų, kad sustotų kraujavimas iš nosies. LŽ archyvo nuotrauka

Koks produktas stimuliuoja vadinamojo laimės hormono serotonino gamybą? Ar sveika suaugusiam žmogui valgyti pieno produktus? Kokius pieno gaminius galima vartoti žmonėms, netoleruojantiems laktozės? Atsakymus į šiuos ir dar daugiau klausimų žino Kauno technologijos universiteto (KTU) Maisto mokslo ir technologijos katedros specialistai.

Visame pasaulyje yra per 6 mlrd. pieno ir pieno produktų vartotojų, daugiau kaip 750 mln. žmonių gyvena pieną ir pieno produkciją tiekiančiuose ūkiuose. Lietuvoje šių produktų vartojimas yra vienas didžiausių Europoje – vienas žmogus per metus suvartoja apie 300 kilogramų pieno ir jo produktų.

„Ir tai nestebina, nes piene ir pieno produktuose gausu riebalų, baltymų, kalcio, nepakeičiamųjų aminorūgščių ir kitų mineralinių medžiagų bei biologiškai aktyvių junginių“, – tvirtino KTU Maisto mokslo ir technologijos katedros lektorius dr. Jonas Damašius.

Skubi pagalba organizmui

Dr. J. Damašius LŽ pasakojo, kad pieno produktai skirstomi net į 19 klasių. Visi turi savų privalumų, o sveikatai ypač naudingi rauginti gaminiai. Pasak jo, organizmui būtina geroji mikroflora, kurią kurti padeda būtent rauginti pieno produktai, tokie kaip sūriai arba jogurtai. Pasak specialisto, iš mėsos gaunamus baltymus virškiname ilgai, o sūryje ar jogurte esantys baltymai jau yra suskaidyti iki aminorūgščių ir organizmui pačiam nereikia skaidyti baltymų skrandyje.

„Jogurtas turi ir sveikųjų bakterijų, būtinų žmogaus organizmui“, - pažymėjo pašnekovas ir pridūrė, kad šis produktas – puikus kalcio, reikalingo stipriam kaulų audiniui, šaltinis, o jame esančios naudingosios bakterijos Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus ir Lactobacillus bifidus gerina virškinimo sistemos veiklą. Jogurtas turi ir daugiau naudingų savybių, tokių kaip B grupės vitaminų aktyvizavimas bei imuninės sistemos stiprinimas.

Tai produktas, anot LŽ pašnekovo, tinkamas ir vaikams, ir suaugusiesiems. Jogurtas vertingas ir turėtų būti ypač vartojamas žmonių, kurie gyvena užterštoje aplinkoje, maitinasi nevisaverčiu maistu, gydosi antibiotikais.

Laimės hormonas

„Vis labiau populiarėja ir jogurtiniai ledai. Jų gamyboje naudojamas užšaldytas natūralus jogurtas“, - sakė dr. J. Damašius. Specialisto tvirtinimu, ledai organizmui taip pat labai naudingi. Jie stimuliuoja tokios svarbios medžiagos kaip serotoninas, galinčios apsaugoti nuo stresų ir kelti nuotaiką, gamybą. Įvairūs moksliniai tyrimai parodė, kad ledais dažnai pasilepinantys žmonės jaučiasi laimingesni nei jų nemėgstantieji. Be to, ledai gali būti greita ir efektyvi priemonė norint sustabdyti kraujavimą iš nosies, o tai dažnai pasitaiko karštu vasaros metu. Kad kraujas nustotų bėgti, užtenka suvalgyti keletą gabaliukų labai šaltų ledų. Užsienio gydytojai jau kalba ir apie tai, kad įprasti ledai gydo pervargimą ir nervinę įtampą.

Pieno gerbėjams rekomenduojama nepamiršti dar vieno vertingo produkto, kurį rekomenduojama naudoti gardinant namie ruošiamą maistą. Tai – grietinė. Joje gausu kalio, kalcio, chloro, fosforo, natrio, magnio, geležies, cinko, jodo, vario, mangano, seleno, fluoro, molibdeno, kobalto. Be šių mikro- ir makroelementų, grietinėje yra daug visaverčių gyvūninės kilmės baltymų, angliavandenių, gero švaraus vandens, organinių ir riebalų rūgščių, natūralaus cukraus. Beje, cholesterolio grietinėje keliskart mažiau negu svieste, todėl daugelyje gaminamų patiekalų minėtą produktą geriau pakeisti grietine.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"