TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŠEIMA IR SVEIKATA

Maisto gamintojų apgaulės

2008 04 08 0:00
Daugelyje gražiai atrodančių gaminių - keliolika cheminių komponentų. Ar mums jų reikia?
Corbis/Scanpix nuotrauka

Dar niekad mūsų nedžiugino tokia didelė maisto prekių pasiūla kaip dabar. Tačiau šioje gausoje slypi visokių apgaulių. Apie jas įtikinamai pasakoja švedų žurnalisto Matso Erico Nilssono knyga "Paslaptingasis virėjas".

Pernai išleista knyga iškart sulaukė ypatingo žiniasklaidos dėmesio. Nemažas tiražas buvo greitai išpirktas, o šių metų pradžioje pasirodęs antrasis leidimas taip pat yra labai paklausus. Kaip sako autorius, viskas prasidėjo nuo ledų ant pagaliuko. Kartą jų nusipirkęs pakuotėje aptiko išvardytas 13 sudėtinių dalių. Kodėl leduose atsirado medžiagų, kurių neturėtų būti? Tokie klausimai paskatino žurnalistą pasidomėti, iš ko kepama duona, kaip daromi sausi padažai, sriubos ar pusgaminiai. Knygos autorius akylu žvilgsniu aprėpė ne tik paprastų parduotuvių maisto prekes, bet ir pateikė istorinę švedų maisto pramonės, parduotuvių tinklo plėtros, amerikinių mėsainių vartosenos apžvalgą. Nepamiršo ir švedų konservavimo karštinės, įsivyravusios šeštajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje.

Falsifikatų gausa

M.E.Nilssono tyrimų rezultatai parodė, kad viskas falsifikuojama milžiniškais mastais. Be to, kaskart vis labiau. Į duoną pridedama šviežumą, purumą palaikančių medžiagų, į kumpį - amino rūgščių, į padažus, pusgaminius, kepinius, arbatžoles, gaiviuosius gėrimus - dirbtinių kvapų. Žodžiai "naminis", "tikras", "grynas", "visavertis", "natūralus" tėra gudri rinkodaros ir reklamos vilionė, sąmoningai skleidžiamas melas.

Kurioziškiausias pavyzdys - "Močiutės Jenny balandėliai". Anot užrašų ant pakuotės, jie pagaminti pagal seną šeimos tradiciją. Tačiau šiame produkte yra net 67 sudėtinės dalys. Tarp jų - įvairūs emulgatoriai, stabilizatoriai, antioksidantai, kurių močiutė Jenny prieš aštuoniasdešimt metų net nesapnavo. Kai žurnalistai ėmė remti prie sienos gamintoją, tas pažadėjo pakeisti pakuotės aprašą!

Kopija pakeitė originalą

Įdomūs autoriaus samprotavimai ir apie kvapų industriją, kuri jau nebesusijusi su natūraliais aromatais. Kartais sintetiniai kvapai ir prieskoniai net laikomi geresniais ir vartotojų labiau mėgstami nei tikrieji. Postmodernistinėje košėje kopija pakeitė originalą, tačiau žodžiai, pavadinimai išliko kaip buvę, jokių futurizmų niekas nesugalvojo.

Taigi limonadas tėra paprastas vandentiekio vanduo, į kurį pridėta cheminio citrinų skonio. Balzamininis actas - pasaldintas ir nudažytas vyno actas (tikrasis kainuotų gal dešimteriopai brangiau), triufelių aliejus - be triufelių (triufeliai neturi esencinio aliejaus). Vaniliniai ledai - be vanilės, rūkytas kumpis dažniausiai nerūkomas, o tik išmirkomas arba apipurškiamas specialiu tirpalu.

Išanalizavęs pakuočių aprašymus, knygos autorius klausia: ar mes tikrai to norime? Braškių gaivos be braškių, sausainių iš 26 komponentų, ledų su penkiais emulgatoriais, "šviežių" kelių mėnesių senumo sulčių?

Kas pasikeis?

Tačiau daugelis tas prekes perka, nes jos pigesnės. Gamintojai tuo ir naudojasi, nutylėdami ir slėpdami gaminio technologiją. Ar įmanoma ką nors pakeisti? M.E.Nilssonas siūlo pirkėjams būti atidesniems renkantis prekes, labiau domėtis, kaip ir iš ko jos pagamintos. Knygos pabaigoje jis pateikia gerų ir sąžiningų gamintojų sąrašą, supažindina su priedais, pradėdamas E 100 ir baigdamas E 1520, vardija sezonines daržoves, vaisius, uogas, siūlo papildomos literatūros.

Tokia knyga, suprantama, sužadino žmonių susidomėjimą. Bet ar ji gali iš esmės sudrebinti įstatymais ginkluotą maisto pramonės milžiną? Tuo abejoja net patys švedai.

Parengė Zita Mažeikaitė

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"