TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŠEIMA IR SVEIKATA

Mokslininkai ieško sveikesnio maisto

2008 01 29 0:00

Seniai žinoma, kad mūsų sveikatą lemia mityba. Tai rodo ir neseniai paskelbtų mokslinių tyrimų duomenys.

Avižinės košės pranašumai.

Pasirodo, avižinių dribsnių vartojimas cholesterolio lygiui turi gerokai daugiau įtakos, nei buvo manoma anksčiau. Jamesas W.Andersonas iš Kentukio (JAV) universiteto išanalizavo klinikinius tyrimus, atliktus per pastaruosius 15 metų, ir padarė išvadą, kad nuolat vartojant avižinius dribsnius mažėja bendras cholesterolio ir mažo tankio lipoproteinų lygis.

Galima paminėti ir dar keletą avižinių dribsnių pranašumų: jie mažina arterinės hipertonijos, antro tipo cukrinio diabeto, viršsvorio riziką. Manoma, kad avižiniuose dribsniuose yra unikalios medžiagos, lėtinančios aterosklerozės atsiradimą.

Kofeino pavojai

Tai, kad kofeino vartojimas didina nėščių moterų persileidimo grėsmę, įrodyta remiantis amerikiečių mokslininkų atlikto tyrimo, paskelbto akušerijos ir ginekologijos mokslui skirtame žurnale, duomenimis. Jie patvirtina, kad persileidimo rizika padidėja net du kartus, jei moteris kasdien suvartoja 200 mg kofeino. Ši dozė atitinka tris puodukus kavos ar keturis - tirpios kavos, šešis puodukus arbatos arba aštuonias skardines kofeino turinčių gėrimų, pvz., kokakolos. Tuo metu britų agentūra, užsiimanti maisto pramonės standartų kūrimu, kol kas tebesilaiko nuomonės, kad saugi dozė nėščiosioms - 300 mg kofeino per dieną. Tačiau ši rekomendacija gali būti paneigta atsižvelgiant į paskutinius JAV gautus tyrimų duomenis. Britų mokslininkai teigia, kad per pirmąsias 12 nėštumo savaičių patartina išvis atsisakyti kofeino turinčių produktų.

Brokoliai saugo širdį

Šių daržovių naudą širdžiai tyrę Konektikuto universiteto mokslininkai teigia, kad garuose virti brokoliai gerina širdies darbą ir mažina miokardo pažeidimus dėl deguonies trūkumo. Tyrimo vadovas profesorius Dipakas Dasas ir jo kolegos iš Konektikuto universiteto laboratorines žiurkes mėnesį šėrė brokolių ekstraktu. Žiurkių, kurios gaudavo brokolių, širdys funkcionavo geriau ir buvo atsparesnės hipoksijai - deguonies trūkumui, sukeliančiam infarktą. Apsauginį brokolių efektą, anot tyrinėtojų, galima paaiškinti tuo, kad jie turi tam tikrų medžiagų, stumuliuojančių baltymo tioredoksino susidarymą. Šis baltymas yra itin svarbus siekiant apsaugoti ląsteles, kai sutrinka širdies raumens aprūpinimas krauju. Apsauginis brokolių efektas neapsiriboja tik širdies ligų profilaktika. Ankstesni tyrimai parodė, kad šis kopūstas sumažina pieno liaukų ir priešinės liaukos vėžio atsiradimo tikimybę. Pasak D.Daso, didžiausią apsauginį efektą turi garuose virti kopūstai - ilgai verdami brokoliai praranda daug naudingų medžiagų.

Dietos ir nikotino priklausomybė

Mokslininkai jau seniai skambina pavojaus varpais dėl moterų susidomėjimo įvairiomis dietomis, nurodydami, kad kai kuriais atvejais jos gali susirgti anoreksija. Dabar paaiškėjo, kad anoreksijos gal ir pavyks išvengti, tačiau labai tikėtina, kad moteris pradės rūkyti. Apie tai pranešė Floridos (JAV) universiteto mokslininkai. Jų atliktos analizės rezultatai parodė, kad dailiosios lyties atstovės, savo organizmą sekinančios įvairiomis dietomis, cigaretės griebiasi du kartus dažniau nei tos, kurios normaliai maitinasi. Išnagrinėję 8 tūkst. moksleivių duomenis specialistai nustatė, kad ribojant maistą sustiprėja tabako potraukis. Daugelis merginų buvo linkusios pradėti rūkyti dėl to, kad jautė diskomfortą dėl savo svorio. Įdomu, kad toks ryšys nebuvo nustatytas vaikinų grupėje.

Medikai aiškina, kad nikotinas gali būti vartojamas apetitui slopinti ar kaip narkotinė priemonė prieš dietos metu patiriamą stresą. Todėl viena iš priežasčių, dėl ko žmonės pradeda rūkyti arba negali atsikratyti šio įpročio, yra rūkymo įtaka reguliuojant svorį. Nepaisant aiškaus ryšio, amerikiečių mokslininkai mano, kad tėvai neturi pernelyg baimintis, jei jų vaikas laikosi dietos, nes subalansuota mityba gali tapti gyvenimo būdo dalimi ir nebūtinai sukelti aistrą cigaretėms.

Abejonės dėl probiotikų

Probiotikai, kurių gauname gerdami kefyrą, gali būti pavojingi, jei suvartosime didelį kiekį. Nyderlanduose pradėtas 24 klinikinių tyrimų dalyvių mirties tyrimas. Šiais klinikiniais tyrimais buvo vertinama eksperimentinė pankreatito gydymo probiotikais metodika. Utrechto universiteto medicinos centro organizuotas tyrimas buvo atliekamas keletoje medicinos klinikų nuo 2004 iki 2007 metų, jame dalyvavo 296 pankreatitu sergantys asmenys, kurie gaudavo probiotikų. Jų gydymo rezultatai buvo lyginami su kitos grupės pacientų, negaunančių šių medžiagų, duomenimis. Eksperimentinėje grupėje per trejus metus mirė 24 žmonės, kontrolinėje grupėje - tik 9. Tokių rezultatų priežastys kol kas nežinomos. Olandijos medikams reikalaujant, prieš tris mėnesius buvo nutrauktas analogiškas tyrimas Čekijoje.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"