TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŠEIMA IR SVEIKATA

Neprisišaukime bėdos patys

2015 07 04 6:00
Užklupus karščiams ypač atidžiai rinkimės maisto produktus. LŽ archyvo nuotrauka

Kaip vasarą tinkamai elgtis, kad maistas, kurį gaminate, būtų saugus ir nesukeltų infekcinės ligos? Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai rekomenduoja skrupulingai paisyti higienos reikalavimų.

Dažnai plaukite rankas prieš ruošdami valgį, pasinaudoję tualetu. Jei neturite galimybės nusiplauti, nuvalykite jas drėgnomis servetėlėmis. Maistą irgi imkite popierinėmis servetėlėmis. Valgiui ruošti skirtus indus ir įrankius naudokite tik gerai nuplautus geriamuoju vandeniu.

Vartokite saugų vandenį. Gamtoje geriausia turėti fasuoto geriamojo vandens. Nesinaudokite upių, tvenkinių, ežerų vandeniu, kuriame gausu parazitų ir patogenų, galinčių sukelti apsinuodijimą, įvairias ligas.

Rinkitės tinkamus maisto produktus. Venkite į kelionę vežtis greitai gendančio maisto: pieno, grietinės, varškės, konditerijos gaminių su varške ar kremu, mišrainių virtų, keptų, karštai rūkytų žuvų, mėsos ar paukštienos. Geriausiai tiks duona, šaltai rūkyti gaminiai, šviežios daržovės, sausainiai, džiūvėsiai, konservai, riešutai. Nevalgykite maisto produktų, kurių pasibaigęs galiojimo laikas, nevartokite pusgaminių, jei pakuotėje matyti susikaupusio skysčio.

Laikykite maistą saugiai. Greitai gendančius produktus laikykite ne aukštesnėje nei 5 laipsnių C temperatūroje. Gamtoje tam labiausiai tiks automobilinis šaldytuvas ar šaldymo krepšiai. Termiškai neapdorotą mėsą ar žuvis laikykite atskirai nuo gatavų produktų. Stenkitės suvartoti maistą kuo greičiau, iš anksto apskaičiuokite, kiek jo reikės. Geriausia naudoti vienkartinius indus, o pavalgius juos išmesti.

Tinkamai apdorokite maistą. Termiškai apdorojant maistą ypač svarbu pasiekti tinkamą temperatūrą, kad būtų sunaikinta dauguma pavojingų mikroorganizmų. Patiekalo viduje temperatūra turi būti ne mažesnė nei 70 laipsnių. Norėdami įsitikinti, kad mėsa ar paukštiena jau iškepusi, pabadykite ją - išsiskiriančios sultys turi būti šviesios, o ne rožinės spalvos. Neapdeginkite kepamo maisto, kitaip jame gali atsirasti sveikatai kenksmingų policiklinių aromatinių angliavandenilių (PAA) junginių. Nerekomenduojama kepti mėsos produktų, kurių sudėtyje yra natrio nitrito (E 250), nes jo likučiai, reaguodami su aminais ir amino rūgštimis didesnėje kaip 110 laipsnių C temperatūroje, sudaro kancerogeninius junginius – nitrozaminus. Jei norite išvengti pavojingų junginių susidarymo, vartokite mėsos gaminius, kuriuose nėra nitritų. Kepamus maisto produktus suvyniokite į foliją. Kepdami naudokite specialias pakuotes, groteles, kiek įmanoma venkite apdegimo ir apanglėjimo.

Nepamirškite pasiimti į kelionę geriamojo vandens, švarių indų ir įrankių, muilo, švaraus rankšluosčio ar drėgnų servetėlių.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"