TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŠEIMA IR SVEIKATA

Netinkamai paruoštų jūros gėrybių grėsmės

2009 01 13 0:00

Jūros gėrybių mėgėjai turėtų žinoti apie pavojus, kylančius dėl netinkamo jų apdorojimo. Tai gali sukelti tam tikrų infekcinių ligų.

Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centro visuomenės sveikatos specialistė Simona Žukauskaitė pasakojo apie anisakidozę - infekcinę ligą, kurią dažniausiai sukelia Anisakis lervos. Liga užsikrečiama suvalgius netinkamai paruoštos žuvies (silkės, sidabrinės menkės, plekšnės ir kt.). Pirmą kartą anisakidozė registruota Nyderlanduose 1955 metais. Susirgimo šia liga atvejų taip pat užfiksuota Skandinavijoje, Japonijoje, Ramiojo vandenyno pakrantėje prie Pietų Amerikos, Ispanijoje ir kt.

Ligos sukėlėjui patekus į žmogaus organizmą, per keletą valandų atsiranda stiprūs pilvo skausmai, jaučiamas šleikštulys, vemiama, prasideda alerginės reakcijos (dilgėlinė). Lervoms patekus į žarnyną, susidaro eozinofilinės granulomatozės, lemiančios Krono ligos simptomus. Tačiau Anisakis lervos negali ilgai išgyventi žmogaus organizme ir galiausiai žūsta.

Kaip jos patenka į žmogaus organizmą? Lervas gali praryti vėžiagyviai, o šiuos - žuvys. Patekę į organizmą nematodai parazituoja žuvies pilvaplėvėje, ant serozinių kūno ertmės dangalų, žarnų sienelių, kepenyse, inkstuose, raumenyse ir kt. Lervos gyvenimo ciklas baigiasi, kai jūros žinduoliai suėda užkrėtusią žuvį.

Profilaktinės priemonės:

* Jūros žuvį rekomenduojama pakaitinti aukštesnėje nei 60 laipsnių C temperatūroje 10 minučių arba staigiai sušaldyti iki -35 laipsnių C ir žemesnės temperatūros 15 valandų, arba atšaldytą iki -23 laipsnių C palaikyti mažiausiai 7 dienas, tada lervos žūsta. Veiksminga profilaktinė priemonė - žuvies apšvitinimas.

* Sugautą žuvį reikia kiek įmanoma geriau išvalyti, siekiant sumažinti lervų migraciją iš žarnaplėvės į raumenis.

* Rekomenduojama patikrinti žuvies produktus, kuriuose gali būti parazitų.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"