TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŠEIMA IR SVEIKATA

Nuo peršalimo - pagal Ajurvedą

2010 01 05 0:00
Karštas prieskonių gėrimas stiprina imunitetą.
Corbis/Scanpix nuotrauka

Kaip saugotis gripo ir peršalimo, rekomenduoja sostinės "Ajurvedos akademijos" lektorius, pasaulyje garsus Ajurvedos gydytojas dr. Partapas Čauhanas.

* Svarbu žinoti, kad organizmas atsispiria gripui tada, kai yra neapkrautas sunkiai virškinamais produktais, gleives formuojančiu maistu. Jis apkraunamas ir tada, kai maisto valgoma daug ir netinkamu laiku, pavyzdžiui, prieš miegą.

Sunkūs ir gleivingi yra pieno produktai: grietinė, sūris, nevirintas pienas, varškė, taip pat mėsa, riebiai pagamintas, ypač - keptas maistas.

* Labai svarbu nevartoti šaltų, iš šaldytuvo išimtų produktų bei gėrimų. Juos patariama gerti tik kambario temperatūros.

* Pajutus peršalimo ar gripo simptomus, pirmas ir efektyviausias būdas užkirsti ligai kelią yra tą dieną (arba ir kitą) pabadauti. To gali pakakti, kad liga nustotų vystytis. Pagerėjus savijautai, reikia pradėti valgyti po nedaug, paprasto ir lengvai virškinamo maisto. Pavyzdžiui, rytą išgerti imbiero arbatos su medumi. Pietums - daržovių sriubos arba kičrio: ryžių, išvirtų su munk-dhal (žali, neskaldyti lęšiai), pupelėmis ir šildančiais prieskoniais, pavyzdžiui, kuminu, ciberžole, kalendra, imbieru, trupučiu paprikos. Virtą patiekalą patariama apšlakstyti citrina. Vakarienei siūlomos troškintos daržovės bei skystos košės su prieskoniais.

*Receptai nuo gripo

Prieskonių arbata:

1 arbatinis šaukštelis smulkiai supjaustyto šviežio imbiero;

1 arbatinis šaukštelis pagrūstų kalendros sėklų.

Kalendrą ir imbierą sausai pakaitinti puode apie 1 minutę, kol paruduos. Tada įpilti vandens ir pavirinti 2-3 min. Gerti atvėsintą su medumi. Arbata padeda kosint, čiaudint, skaudant galvai, sloguojant, suteikia organizmui energijos.

Prieskonių mišinys:

10 g maltų gvazdikėlių;

10 g maltų juodųjų pipirų;

10 g malto džiovinto imbiero;

10 g malto kardamono;

10 g malto cinamono;

50 g nerafinuoto cukraus.

Mišinį vartoti po 1 arbatinį šaukštelį rytą ir vakare su medumi arba užsigeriant šiltu vandeniu. Mišinys stiprina imunitetą, išvalo kvėpavimo sistemą.

Karštas prieskonių gėrimas

Vienam puodeliui reikės:

0,5 arbatinio šaukštelio ciberžolių miltelių;

0,5 arbatinio šaukštelio imbiero miltelių.

Juos sumaišyti puodelyje vandens ir virti 5 minutes ant vidutinio stiprumo ugnies.

Gerti šiltą su medumi.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"