TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŠEIMA IR SVEIKATA

Omega-3 gali mažinti širdies ligų riziką

2013 05 01 8:00
shellenic.com nuotr.

Omega-3 rūgštyse esantis etilo esteris gali sumažinti arterijų standumą ir apkūniems žmonėms sumažinti riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, rodo Australijoje atliktas tyrimas.

Mokslininkai nustatė, kad 12 savaičių kartu su svorį mažinančia dieta kasdien vartojus 4 gramus omega-3 papildų, arterijų elastingumas padidėjo maždaug penktadaliu. Tokių didelių pokyčių nebuvo pastebėta tiriamuosiuose, kurie laikėsi vien tik svorį mažinančios dietos.

Vakarų Australijos ir Charles Gairdner ligoninės Perto mieste mokslininkų ataskaitą paskelbė JAV leidžiamas žurnalas „Journal of Nutrition“, praneša nutraingredients.com.

Mokslininkai savo išvadose pažymi, kad omega-3 papildų vartojimas pagerino sistolinį kraujospūdį, širdies ritmą ir sumažino trigliceridų kiekį kraujyje.

„Mūsų gauti duomenys rodo, kad omega-3 polinesočiosiose riebiosiose rūgštyse esantis etilo esteris kartu su svorį mažinančia dieta ne tik švelnina dislipidemiją, atsparumą insulinui ir hipertenziją, tačiau ir pagerina arterijų elastingumą“, rašoma straipsnyje.

Dislipidemijai būdinga padidėjusi cholesterolio koncentracija kraujyje, o atsparumas insulinui yra vienas požymių, kad žmogus serga metaboliniu sindromu, kuris reiškia riziką susirgti širdies ligomis.

Mokslininkai tyrė 25 nutukusius asmenis, kurie visi laikėsi svorio mažinimo dietos (gaudavo 25 proc. mažiau kalorijų nei rekomenduojama) ir iš kurių 13 kasdien dar gaudavo po keturis gramus omega-3 papildų (46 proc. eikozapenteno riebalų rūgšties EPR ir 38 proc. dokozahekseno riebalų rūgšties DHR).

Praėjus 12-kai savaičių, mokslininkai nustatė, kad vien tik svorio mažinimo grupėje tiriamųjų kūno masė sumažėjo 3 procentais, juosmens apimtis – 4 proc., sistolinis ir diastolinis kraujospūdis sumažėjo po 3 proc., trigliceridų kiekis sumažėjo 25 proc., atsparumas insulinui sumažėjo 12 proc.

Be to, didelio tankio gerojo cholesterolio kiekis kraujyje padidėjo 9 proc., pridūrė tyrėjai.

Tačiau tiems tiriamiesiems, kurie vien tik laikėsi dietos, arterijų elastingumo rodikliai bent kiek žymiau nepasikeitė.

Tyrimo vadovė dr. Annete Wong ir jos kolegos pažymi, kad su dieta vartojant omega-3 papildus, žymiai pagerėjo tiriamųjų asmenų arterijų elastingumas, sistolinis kraujospūdis, širdies ritmas ir trigliceridų kiekis palyginti su tais, kas vien tik laikėsi dietos.

Komentuodami, kodėl taip atsitinka, mokslininkai nurodė tris galimas priežastis.

Pirma, omega-3 rūgštyse esantis etilo esteris gali paskatinti kraujagysles plečiančio azoto oksido susidarymą, be to, jis gali iš ląstelių membranos pašalinti uždegimui linkusią vieną pagrindinių omega-6 rūgščių arachidono rūgštį ir paskatinti priešuždegiminius procesus. Trečia, priešuždegiminis etilo esterio poveikis gali tiesiogiai plėsti kraujagysles lygiųjų raumenų ląstelėse.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"