TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŠEIMA IR SVEIKATA

Organiniai produktai nemažina vėžio rizikos moterims

2014 04 05 6:00

Organiniai maisto produktai yra pagaminti arba išauginti be sintetinių pesticidų, augimo reguliatorių ir dirbtinių maisto papildų. Tačiau paaiškėjo, kad nuolatinis jų vartojimas nemažina onkologinių ligų rizikos moterims. Tokius rezultatus paskelbė Oksfordo (Didžioji Britanija) universiteto mokslininkai, atlikę išsamų tyrimą.

Jų darbo rezultatai aprašyti žurnale "British Journal of Cancer". Mokslininkai tyrė daugiau kaip 600 tūkstančių maždaug 50 metų bričių. Pirmiausia jos buvo apklaustos dėl organinių maisto produktų vartojimo. Paskui tyrėjai devynerius metus stebėjo tų moterų sveikatą, domėjosi 16 labiausiai paplitusių onkologinių ligų. Per šį laikotarpį jos buvo diagnozuotos maždaug 50 tūkst. tyrimo dalyvių.

Lyginamoji sergamumo vėžiu duomenų analizė neparodė, kad yra koks nors naujų piktybinių darinių susidarymo rizikos skirtumas tarp tų 180 tūkst. moterų, kurios niekada nevartojo organinių produktų, ir tų 45 tūkst. bričių, kurios nuolat ir reguliariai jais maitinosi.

Atskirų onkologinių ligų analizė atskleidė nedidelį krūties vėžio išsivystymo rizikos padidėjimą moterims, vartojusioms organinį maistą. Tačiau tyrimo autoriai spėja, jog tai gali būti susiję su netyčia sutapusiais faktoriais. Kita vertus, pastebėta, kad organinio maisto mėgėjos šiek tiek mažiau rizikuoja susirgti Hodžkino limfoma. Kaip pažymėjo vienas tyrimo autorių profesorius Timas Key, šiam faktui patvirtinti reikia išsamesnės analizės.

Organinis maistas, išaugintas be nuodingųjų chemikalų, hormonų ar antibiotikų, gamintojų paprastai reklamuojamas kaip naudingesnis ir saugesnis sveikatai nei įprastas, nes yra švaresnis, turi daugiau vitaminų, mineralų bei kitų maisto medžiagų. Nors toks maistas dažnai net kelis kartus brangesnis už tradiciniais būdais išaugintus produktus, jo populiarumas tarp išsivysčiusių šalių gyventojų pastaraisiais dešimtmečiais smarkiai padidėjo. Pavyzdžiui, JAV nuo 1997 iki 2011 metų organinio maisto rinka išaugo nuo 3,6 mlrd. iki 24,4 mlrd. dolerių.

Be kita ko, kalbos, kad organiniai produktai pranašesni už įprastus, jau ne pirmą kartą kelia abejonių. Štai Stenfordo universiteto (JAV) mokslininkų atlikto išsamaus tyrimo rezultatai, paskelbti 2012-ųjų rugsėjį, atskleidė, jog organinis maistas nėra vertingesnis ir saugesnis sveikatai nei įprastas. Be to, išvados, kurias padarė Stenfordo specialistai, iš esmės sutampa su Londono higienos ir tropinės medicinos mokyklos mokslininkų tyrimo, daryto 2009 metais, duomenimis.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"