TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŠEIMA IR SVEIKATA

Pakankamai kalcio su maistu gauna tik trečdalis Lietuvos gyventojų

2013 02 14 11:19
Agentūros "Nova media" nuotraukos

Dauguma Lietuvos gyventojų su maistu negauna pakankamai kalcio: 11 proc. yra tikri, kad kalcio negauna, 43 proc. abejoja, kad su maistu gauna pakankamai kalcio, dar 18 proc. nežino. Remiantis reprezentatyviu Lietuvos gyventojų nuomonės tyrimu, pakankamai kalcio su maistu gauna 29 proc. šalies gyventojų.

Labiausiai tikri dėl kalcio pakankamumo jų mitybos racione yra aukštąjį išsilavinimą turintys respondentai – 42 proc. apklaustųjų. Tuo tarpu pagrindinį, vidurinį ar aukštesnįjį išsilavinimą turintys žmonės taip teigia rečiau – atitinkamai 25, 24 ir 26 proc.

„Tyrimas rodo, kad daugelio mityboje trūksta kalcio. Tą patvirtina ir didelis šalies gyventojų sergamumas osteoporoze, kuri dėl kalcio nepakankamumo išsivysto vis jaunesniems žmonėms. Be to, analizuojant tyrimo duomenis galime matyti, kad žmonės neįvertina kalcio reikšmės organizmui. Vyrauja nuomonė, kad kalcis labiausiai reikalingas kaulams stiprinti, tačiau šis mineralas taip pat padeda išlaikyti sveikus dantis, palaikyti gerą širdies darbą, įveikti stresą, dalyvauja kraujo krešėjimo procese, mažina nervų sistemos dirglumą“, – sako Gintautas Gylys, tyrimą užsakiusios bendrovės „Gamtos namai“ direktorius.

Kalcis – vienas esminių žmogaus organizme esančių elementų, tačiau jis yra gana sunkiai pasisavinamas. 

„Renkantis kalcio maisto papildus, reikia atkreipti dėmesį, kiek juose yra gryno kalcio ir iš kokių kalcio druskų jie pagaminti. Daugiausia grynojo kalcio turi kalcio karbonatas. Iš kitų kalcio druskų išsiskiria kalcio citratas, nes jis, skirtingai nei kalcio karbonatas, nedirgina virškinamojo trakto, neturi jokios įtakos skrandžio rūgštingumui ir yra pasisavinamas lengviau, ypač vyresniame amžiuje, kai sumažėja skrandžio rūgšties“, – teigia G. Gylys.

Kalcio randama tam tikrose maisto grupėse, tačiau tik trečdalis apklaustųjų patvirtino, kad jų mityboje yra kalcio turinčių produktų. Kaip buvo nurodyta apklausoje, pagrindiniai kalcio šaltiniai yra pieno produktai, riešutai, brokoliai, grūdai, jautiena ir sūris.

„Remiantis tyrimo rezultatais, galime daryti išvadą, kad kalcio turinčių produktų įtraukimas į racioną labiausiai priklauso ne nuo lyties, gyvenamosios vietos ar pajamų, bet daugiausiai yra lemiamas gyvenimo būdo, tinkamų mitybos įpročių, kurie susiję su žmogaus išsilavinimu. Pastebime, kad, siekiant subalansuoti mitybą, daugiausia sunkumų kyla ne dėl informacijos trūkumo, bet dėl aktyvaus gyvenimo tempo“, – sako Gintautas Gylys, UAB „Gamtos namai“ direktorius. 

Beveik kas antras dirbantis (48 proc.) abejojo, kad su maistu gauna pakankamai kalcio, tuo tarpu nedirbantieji abejojo rečiau – 37 proc. apklaustųjų.

Reprezentatyvų Lietuvos gyventojų nuomonės tyrimą UAB „Gamtos namai“ užsakymu atliko nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Rait“. Tyrimas buvo atliktas praėjusių metų pabaigoje, kuriame dalyvavo 1020 respondentų. Apklaustųjų amžius – nuo 15 iki 74 metų. 

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"