TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŠEIMA IR SVEIKATA

Paneigė dietą pagal kraujo grupes

2014 01 25 6:00
Kaip tvirtina mokslininkai, individo reakcija į kiekvieną iš dietų yra visai nesusijusi su jo kraujo grupe, o visiškai priklauso nuo organizmo jautrumo vienai ar kitai dietai. LŽ archyvo nuotrauka

Nutrigenomikos specialistai iš Toronto (Kanada) universiteto pirmąkart atliko didžiulį tyrimą, kuriuo buvo tikrinta populiari hipotezė, kad mityba pagal kraujo grupes teigiamai veikia sveikatą, mažindama lėtinių ligų atsiradimo riziką. Paaiškėjo, jog šie teiginiai neatitinka tikrovės.

Tyrimo metu nerasta jokių sąsajų tarp dalyvių kraujo grupės ir vienos ar kitos dietos įtakos jų sveikatai. Šie duomenys paskelbti žurnale "PLoS One".

Dieta pagal kraujo grupes tapo populiari pasirodžius bestseleriui "Valgyk teisingai pagal savo tipą", kurį parašė amerikiečių natūropatas Peteris D'Adamo. Knyga buvo išversta į 52 pasaulio kalbas ir išleista daugiau nei 7 mln. egzempliorių tiražu.

Teorijos, kuria remiasi P. D'Adamo, esmė tokia: žmogaus imuninė ir virškinimo sistemos išlaikė polinkį į tuos pačius produktus, kuriuos kadaise vartojo jo protėviai. Vadinasi, cheminė reakcija tarp kraujo ir valgomo maisto yra neatsiejama genetinio paveldo dalis. Todėl mityba, atitinkanti savąją, paveldėtą iš protėvių kraujo grupę, kai visiškai atsisakoma vienų produktų, ir, priešingai, gausiau vartojama kitų – sugeba pagerinti sveikatos būklę ir sumažinti lėtinių ligų riziką. Tačiau iki šiol mokslinio šios hipotezės pagrindimo nebuvo.

Tyrimo autoriai, kuriems vadovavo Toronto universiteto Nutrigenomikos (mokslo apie mitybos įtaką genams) skyriaus vedėjas Ahmedas El-Sohemy, atliko statistinę duomenų analizę. Jai panaudoti 1455 sveikų abiejų lyčių jaunų žmonių nuo 20 iki 29 metų, priklausančių įvairioms etnokultūrinėms grupėms, rodikliai.

Visiems dalyviams buvo nustatyta kraujo grupė, taip pat pradiniai duomenys apie tokius rizikos veiksnius kaip insulino, cholesterolio, gliukozės, trigliceridų lygis. Kiekvienas dalyvis gavo keturis produktų sąrašus, kurie rekomenduotini arba nerekomenduotini keturių kraujo grupių žmonėms. Ar laikytis šių rekomendacijų, žmonės turėjo nuspręsti patys.

Duomenys apie dalyvių fizinę būklę ir mitybą buvo atnaujinami kas mėnesį ir renkami 6 metus, nuo 2004-ųjų iki 2010 metų.

Siekiant įvertinti, ar dietos pagal kraujo grupę laikymasis susijęs su rizikos veiksnių rodiklių pagerėjimu, dalyviai buvo suskirstyti į kelias grupes. Vieni griežtai paisė P. D'Adamo rekomendacijų, o kiti laikėsi tos pačios dietos, bet ne pagal savo kraujo grupę. Paskui buvo sulyginti biomarkeriai, susiję su metabolinių pažeidimų ir širdies bei kraujagyslių ligų rizika. Taip nustatyta, kad visos dietos gerai paveikė dalyvių sveikatą, normalizavo tokius rodiklius kaip kūno svoris, kraujo spaudimas, cholestrolio, gliukozės, insulino, trigliceridų lygis ir kt. Tačiau jokio statistiškai reikšmingo ryšio tarp dietos laikymosi ir kraujo grupės bei rodiklių pagerėjimo nenustatyta. Visai tai byloja ne P. D'Adamo hipotezės naudai.

"Tai, kaip individas reaguoja į kiekvieną iš šių dietų, visai nesusiję su jo kraujo grupe, o visiškai priklauso nuo organizmo jautrumo vegetariškai arba mažai angliavandenių turinčiai dietai", – pabrėžė A.El-Sohemy. Jo teigimu, gauti rezultatai leidžia argumentuotai tvirtinti, kad teorija, kuria remiasi kraujo grupių dieta, yra klaidinga.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"