TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŠEIMA IR SVEIKATA

Patarimai

2007 06 19 0:00

Skrydis ir raminamieji - prastas derinys.

Venų trombozė - paplitusi liga, kuria serga 1-3 žmonės iš tūkstančio. Kelionės lėktuvu jos riziką padidina 2-3 kartus. Ypač rizikuoja sergantieji tam tikromis kraujagyslių ligomis, moterys, vartojančios geriamuosius kontraceptikus, asmenys, skrydžių metu geriantys raminamuosius, labai aukšti arba labai žemi, taip pat turintys antsvorio žmonės. Susidarius kelių veiksnių kombinacijai rizika gali padidėti net 50-100 kartų. Tad skrydžio metu patariama verčiau nevartoti raminamųjų, nes apsnūdę žmonės mažai juda. Tokį pat efektą sukelia ir alkoholio perteklius. Be to, keleiviams reikėtų daryti specialius pratimus.

(Pagal užsienio spaudą)

Maistas kelionėje: ką imti ir ko - ne

*Neturint šaldymo įrangos neimti į kelionę mėsos vyniotinių, ypač vištienos, taip pat šaltienos, mišrainių, blynelių su mėsos įdaru, kepenų paštetų, virtos ar keptos mėsos ir žuvies gaminių, dešrelių, kreminių konditerijos gaminių; nesivežti pieno, grietinėlės, ledų ar varškės produktų; įsidėmėti, kad nėra saugūs produktai vakuuminėje pakuotėje: smarkiai kintant laikymo temperatūrai ir susikaupus skysčiams, pakuotėje gali sparčiai daugintis pavojingi mikroorganizmai;

*valgyti tik labai gerai išvirtus ar iškeptus patiekalus, žalius produktus laikyti atskirai nuo paruoštų gaminių, jiems pjaustyti naudoti atskiras lenteles, rūpestingai plauti rankas, virtuvės inventorių, indus plauti vandeniu su soda ar indų plovikliu;

*į kelionę pasiimti duonos, batono, lašinių, šalto rūkymo dešros, kumpio, pomidorų, agurkų, fermentinio ar lydyto sūrio. Nepakeičiamas maistas - sausainiai, džiūvėsiai, kruopos, makaronai, dribsniai, sojų produktai. Meniu paįvairins riešutai ir razinos, kurias būtina kruopščiai nuplauti;

*troškulį patariama malšinti grynu arba negazuotu mineraliniu vandeniu ir vaisvandeniais, fasuotais buteliuose; rizikinga gerti iš pakelės šulinių - pusė Lietuvos šulinių užteršti nitratais, dalis - bakteriologiškai; maistui gaminti ir gerti jokiu būdu nevartoti ežero ar upės vandens;

*pradėjus pykinti, skaudėti skrandį ar pilvą, pakilus temperatūrai, ėmus vemti ir viduriuoti patariama nedelsiant kreiptis į gydytoją, nes galėjote apsinuodyti maistu ir, įtariama, susirgti ūmia užkrečiamąja žarnyno liga.

(Pagal Kauno visuomenės sveikatos centro informaciją)

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"