TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŠEIMA IR SVEIKATA

Patvirtino naudą širdžiai

2011 01 04 0:00
Dar kartą patvirtinta, kad alyvų aliejus naudingas širdžiai.
LŽ archyvo nuotrauka

Italijos mokslininkų tyrimas parodė, kad daugiau alyvų aliejaus ir žaliųjų lapinių daržovių vartojančios moterys rečiau serga širdies ligomis.

Bent vieną žalialapių daržovių porciją per dieną suvartojusioms moterims tikimybė per aštuonerius metus susirgti širdies ligomis buvo per 40 proc. mažesnė nei dailiosios lyties atstovėms, kurios tokių daržovių per savaitę suvalgydavo dvi ar mažiau porcijų. Moterims, kurios per dieną vidutiniškai suvartodavo bent po 3 valgomuosius šaukštus alyvų aliejaus, tikimybė susirgti širdies ligomis buvo daugiau kaip 40 proc. mažesnė nei toms, kurios alyvų aliejaus vartodavo mažiausiai.

Tyrimo vadovas dr. Domenico Palli interviu "Reuters Health" pažymėjo, kad tiksliai nežinoma, kodėl būtent žalialapės daržovės ir alyvų aliejus gali apsaugoti širdį. Pasak jo, greičiausiai tokį poveikį lemia šiuose maisto produktuose esančios tokios veikliosios medžiagos kaip folatai, antioksidantiniai vitaminai ir kalis.

Tyrėjai išanalizavo informaciją apie beveik 30 tūkst. tos šalies moterų, dalyvavusių nacionaliniame sveikatos tyrime. Mokslininkai atrinko informaciją apie tas dailiosios lyties atstoves, kurioms tyrimo pradžioje buvo apie 50 metų, ir 8 metus analizavo informaciją apie jas, išskirdami tas, kurios susirgo širdies ligomis. Tiriamosioms nustatyti 144 rimti susirgimo širdies ligomis atvejai, rašoma tyrimo ataskaitoje, kurią paskelbė žurnalas "American Journal of Clinical Nutrition".

Tyrimas neparodė, kad kitų rūšių daržovių, tokių kaip kopūstai ar pomidorai, taip pat vaisių vartojimas būtų susiję su rimtais širdies veiklos sutrikimais.

Italų tyrimo rezultatai patvirtina ankstesniuosius, susiejusius alyvų aliejaus ir daržovių vartojimą su gera širdies sveikata. Paprastai tokia mityba vadinama Viduržemio jūros regiono dieta. Jai priskiriamas gebėjimas mažinti tam tikrų formų vėžio ir diabeto tikimybę bei lėtinti smegenų senėjimą.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"