Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISŠEIMA IR SVEIKATATRASA
ŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITMULTIMEDIA
ŠEIMA IR SVEIKATA

Pienas mažina arbatos naudą

 
2011 01 11 0:00
Corbis/Scanpix nuotrauka

Vokiečių mokslininkai iš Berlyno tvirtina, kad naudingas arbatos poveikis širdies ir kraujagyslių sistemai prarandamas įpylus į ją pieno.

Specialistai tokią išvadą padarė atlikę laboratorinius eksperimentus su žiurkėmis ir tyrimą, kuriame dalyvavo 16 žmonių. Mokslininkai, vadovaujami kardiologijos profesorės Verenos Stangl, patvirtino, kad juodosios arbatos savybės padeda palaikyti normalų kraujo spaudimą ir saugo nuo hipertonijos.

Tyrinėtojai susiejo šį efektą su arbatoje esančiomis medžiagomis - katechinais. Paaiškėjo, kad šie komponentai padeda susidaryti azoto rūgščiai, o tai savo ruožtu plečia kraujagysles.

V.Stangl teigimu, įpylus į arbatą pieno, jame esantys baltymai kazeinai sumažina katechinų koncentraciją arbatoje, taip blokuodami jų teigiamą efektą kraujagyslėms.

Arbata su pienu labai populiari tarp Europos gyventojų. Remiantis statistika, 98 proc. britų labiausiai vertina būtent tokį arbatos paruošimo būdą.

"Mūsų gauti rezultatai gali paaiškinti nepakankamą arbatos efektyvumą širdies ligų profilaktikai tarp Didžiosios Britanijos gyventojų. Juk būtent ten įprasta gerti arbatą su pienu", - pažymėjo V.Stangl.

DALINKIS:
0
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasĮdomybėsKontaktai
IstorijaJurgos virtuvėKomentaraiKonkursaiReklaminiai priedai
KultūraLietuvaMokslas ir ITPasaulisPrenumerata
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"