TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŠEIMA IR SVEIKATA

Prašyk mažiau druskos

2009 02 17 0:00
Lietuvos gyventojai mėgsta ant patiekalų berti druską, jų dar neparagavę.
Nuotrauka: ©"Lietuvos žinios"

Nė viename restorane nededama cukraus į kavą ar arbatą neatsiklausus kliento. Tad kodėl nėra tokio pat pasirinkimo vartojant druską?

Didžiąją dalį druskos gauname vartodami įsigytus maisto produktus, pusgaminius ir maitindamiesi viešojo maitinimo įstaigose. Ne veltui pramonės bei restoranų darbuotojai raginami savo gaminius sūdyti mažiau - juk vartojant per daug druskos didėja kraujospūdis, rizika susirgti sunkiomis širdies, kraujagyslių ir inkstų ligomis.

Virėjai pritaria

Jungtinėje Karalystėje atlikti tyrimai parodė, kad šios šalies restoranų populiariausiuose patiekaluose būna per daug druskos, o jos kiekis kartais net daugiau nei dvigubai viršija normas. Sūrumu išsiskyrė meksikietiški patiekalai, vištos sparneliai, kiaulienos šonkauliukai, pica. Net kai kurie desertai turėjo didesnį nei rekomenduojama druskos kiekį. Štai obuolių pyrage su ledais rasta beveik 1,6 g druskos, t. y. ketvirtadalis leistinos dienos normos suaugusiajam. Paaiškėjo, kad pietums suvalgius tris patiekalus, druskos gali būti suvartojama net 2,5 karto daugiau nei leistina. Neseniai vykusios tarptautinės supratimo apie druską savaitės metu britai siekė padrąsinti restoranų klientus prašyti dėti mažiau druskos į jiems gaminamus valgius. Kampaniją palaikė ir restoranų virėjai. Štai Raymondas Blancas, restorano "Manoir Au Quatr Saisons" vyriausiasis virėjas ir savininkas sakė, kad kokybiškam maistui druskos nereikia - tik lengvo paskaninimo prieskoniais. Davidas Pickeringas iš Didžiosios Britanijos Prekybos normų instituto pasisakė už būtinybę restoranų patiekalų kaloringumo žymėjimą papildyti informacija apie riebalų ir druskos kiekį.

Valgome sūriau nei kiti

Kokia situacija Lietuvoje? Pasak Lietuvos hipertenzijos draugijos viceprezidento dr. Mariaus Miglino, lietuviai mėgsta valgyti sūriai. Šiuo požiūriu mus lenkia skandinavai, tačiau Viduržemio jūros pakrantės šalių gyventojai druskos vartoja daug mažiau nei mes. Lietuvos viešojo maitinimo įstaigose irgi gaminama per sūriai. Atlikus 50 Vilniaus restoranų vyriausiųjų virėjų apklausą paaiškėjo, kad tai daroma norint įtikti klientų skoniui ir siekiant išsaugoti maistą šviežią. Be to, ne visi restoranų šefai žino druskos paros normą. Jos leidžiama suvartoti ne daugiau nei vieną arbatinį šaukštelį per dieną arba 6 gramus, įskaitant "paslėptą" druską, esančią gatavuose produktuose: padažuose, pusfabrikačiuose, šaldytame maiste, traškučiuose, picoje, lydytuose sūriuose, kai kuriose duonos rūšyse ir kitur. M.Miglino teigimu, sostinės restoranų šefai sutinka mažinti druskos kiekį, naudojamą patiekalams, nes jos vartojimas esąs skonio reikalas ir prie pokyčių po truputį galima priprasti. Anot M.Miglino, ant maisto produktų vertėtų nurodyti ir konkretų juose esančios druskos kiekį arba ženklinti jį užrašais: mažas, vidutinis, didelis.

Kitokie įpročiai

Beje, JAV šiandien užsibrėžta net perpus sumažinti druskos vartojimą. Lietuvoje konkrečių tikslų nėra iškelta, tačiau, M.Miglino nuomone, ir pas mus reikėtų aiškiau įvardyti savo siekius, atlikti platesnę maisto produktų bei restoranų patiekalų sudėties analizę, drąsiau keisti visuomenės požiūrį. Restoranuose turėtume išdrįsti paprašyti mažiau druskos. Juk nesitikime, kad į užsakytą kavą bus įdėta cukraus, todėl mums turėtų būti leista pasirinkti ir kiek druskos įsidėti į patiekalą. Beje, dalis Lietuvos gyventojų druską beria net neparagavę patiekalo - toks įprotis nėra naudingas sveikatai. Reikėtų žinoti ir tai, kad vaikai, priklausomai nuo jų amžiaus, turi gauti mažesnį druskos kiekį nei suaugusieji. Į tai irgi reikia atsižvelgti renkantis patiekalus viešojo maitinimo įstaigose.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"