TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŠEIMA IR SVEIKATA

PSO paskelbė naujas gaires del natrio ir kalio suvartojimo

2013 02 19 9:39
AFP/Scanpix nuotrauka

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) naujai paskelbtose gairėse pabrėžiama, kad dauguma žmonių suvartoja per daug natrio ir per mažai kalio. Suaugusieji turėtų suvartoti mažiau kaip 2 000 mg natrio (arba mažiau nei 5 g druskos) ir ne mažiau kaip 3 510 mg kalio per dieną. Žmonės, suvartojantys daugiau natrio ir mažiau kalio, nei rekomenduojama, turi didesnę riziką išsivystyti padidėjusiam kraujo spaudimui, tai didina širdies ligų ir insulto riziką.

Natrio natūraliai yra daugelyje maisto produktų, pvz., piene ir grietinėlėje (apie 50 mg/100 g produktų), kiaušiniuose (apie 80 mg/100 g). Natrio žymiai daugiau yra perdirbtuose produktuose, pavyzdžiui, duonoje (apie 250 mg/100 g), mėsos gaminiuose (kai kuriuose – net per 1 500 mg/100 g), užkandžiuose (spragintuose kukurūzuose – apie 1 500 mg/100 g), padažuose (sojų padaže – apie 7 000 mg/100 g), sultinyje arba sultinio kubeliuose (apie 20 000 mg/100 g).

Kalio dideli kiekiai aptinkami pupelėse ir žirniuose (apie 1 300 mg/100 g produkto), riešutuose (apie 600 mg/100 g), kai kuriose daržovėse, pavyzdžiui špinatuose, kopūstuose ir petražolėse (apie 550 mg/100 g), vaisiuose – bananuose, papajose (apie 300 mg/100 g). Skirtingai nei natrio, kalio kiekiai daugeliu atvejų sumažėja perdirbus maisto produktus.

Siekiant visuomenėje mažinti natrio ir didinti kalio suvartojimą, tokiu būdu mažinant ligų riziką, naudojamos tokios priemonės, kaip maisto produktų ženklinimas, nurodant druskos kiekį, vartotojų švietimas, nacionalinių mitybos rekomendacijų rengimas, bendradarbiavimas su maisto produktų gamintojais, siekiant mažinti druskos kiekius perdirbtuose maisto produktuose.

Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas ištyrė, kiek druskos yra dažniausiai vartojamuose perdirbtuose maisto produktuose. Tyrimų rezultatai patvirtino, kad perdirbtuose produktuose yra gana daug druskos. Pavyzdžiui, lietuviškoje juodoje duonoje yra apie 1,1 % druskos, kas atitinka 440 mg natrio/100 g produkto, virtoje dešroje – 2,1 % druskos, kas atitinka 840 mg natrio/100 g produkto. Šio instituto direktorius Gediminas Pridotkas pabrėžė, kad Lietuvoje, kaip ir daugumoje kitų Europos valstybių, druskos suvartojama per daug. Jo teigimu, lietuviai valgo ne tik per daug, bet ir per sūriai.“

PSO gaires dėl natrio ir kalio suvartojimo galima rasti internete: http://www.who.int/mediacentre/news/notes/2013/salt_potassium_20130131/en/index.html

Parengta remiantis Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto informacija.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"