TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŠEIMA IR SVEIKATA

Šarminė mityba: vienus žavi, kitiems kelia abejonių

2013 03 18 17:35
Šarminės mitybos šalininkai rekomenduoja gerti daug vandens, valgyti daug šviežių uogų ir vaisių. / LŽ archyvo nuotrauka

Mityba, pagal kurią rekomenduojama vengti rūgštinančio, o rinktis šarminantį maistą, pastaruoju metu tapo pasauline mada. Nemažai gerbėjų ši mityba turi ir Lietuvoje. Tačiau dietologai ją vertina skeptiškai. 

Naujosios mitybos populiarintojai teigia, kad daugelio ligų priežastis yra organizmo užrūgštėjimas. Tai esą skatina ir senėjimą.

Tvirtinama, kad organizmas rūgštėja ne tik dėl netinkamos mitybos, kurioje daug termiškai apdorotų, riebių, “greito maisto“ produktų, gazuotų gėrimų, bet ir dėl alkoholio vartojimo, rūkymo, streso.

Žmonėms patariama valgyti daugiau šarminių mineralinių medžiagų turinčio maisto, nes, kaip teigiama, jis neutralizuoja rūgštines atliekas ir valo organizmą, gelbsti nuo senėjimo ir daugelio ligų, netgi nuo vėžio.    

Pastaruoju metu itin išpopuliarėjusi šarminio maisto dieta grindžiama Roberto O’Youngo ir Shelley Redford Young knyga “pH stebuklas”. Remiantis šių autorių rekomendacijomis, šarminis maistas turėtų sudaryti 70 proc., o rūgštinis – vos 30 proc. mūsų raciono.

Minėta knyga lietuvių kalba dar neišleista, o štai kaimyninėje Latvijoje pernai ji tapo viena perkamiausių. Šios knygos įkvėptos interneto tinklaraštininkės Ilzė Lipska bei Zelma Builė, rašančios apie kulinariją, parengė naujieną Latvijos skaitytojams – knygą “pH receptai”.

Rūgštis išplauna vanduo

Apie organizmo užrūgštėjimą ir jo gelbėjimą šarminančiu maistu bei vandeniu daug rašoma neseniai pasirodžiusioje Telesforo Laucevičiaus knygoje “Jo didenybė vanduo”.

Autorius, kartu su bendražygiais sukūręs pirmąjį lietuvišką vandens jonizatorių, primena, kad gausus vandens vartojimas yra viena efektyviausių priemonių prieš organizmo rūgštėjimą. Mat vanduo ne tik perneša maistingąsias medžiagas į ląsteles, bet ir kruopščiai jas “išplauna”, pašalindamas susikaupusias rūgštines atliekas. Pasak T.Laucevičiaus, ypač gerai tai daro jonizuotas vanduo.

T.Laucevičius pastebi, jog rūgštinio ir šarminio maisto sąvokos klaidingai siejamos su šių produktų skoniu. Štai, pavyzdžiui, rūgštaus skonio citrina – šarminis maisto produktas, o saldus šokoladas organizmą rūgština. Baltyminiai maisto produktai (mėsa, žuvis, varškė, sūriai, saldus pienas, ankštinės daržovės ir kt.) taip pat priskiriami prie rūgštinių.

Šarminių maisto produktų sąrašas kur kas kuklesnis – tai šviežios daržovės, jų salotos, įvairūs vaisiai, šviežios jų sultys.

Trūksta įrodymų                

Dietologės Daivos Pipiraitės teigimu, šarminio maisto dieta, kaip ir daugelis kitų populiarių dietų,  remiasi vien tikėjimu, bet ne pagrįstais duomenimis.

Dietologė D.Pipiraitė teigia, kad šarminės mitybos nauda neparemta įrodymais. / Asmeninio archyvo nuotrauka

„Ryšys tarp dietos ir rūgščių bei šarmų pusiausvyros organizme tyrinėjamas jau dešimtmečius. Vis dėlto medicinoje praktiškai tai pritaikoma tik šlapimo rūgštingumo mažinimui, siekiant išvengti inkstų akmenligės ar šlapimo takų infekcijų. Skiriamoje dietoje būna mažiau mėsos, paukštienos, sūrio, grūdų. Tačiau atidžiau patyrinėjus paaiškėjo, kad tokia dieta nelabai veiksminga, o vaistai šlapimą šarmina žymiai paprasčiau ir efektyviau“, – pasakoja D.Pipiraitė.  

Nors alternatyviosios medicinos propaguotojai teigia, kad šarminė dieta apsaugo nuo vėžio ir širdies ligų, anot dietologės, tai yra tik hipotetiniai teiginiai.

„Aišku, labai svarbu, kad kraujo pH būtų palaikomas tam tikrose ribose. Tačiau maistas tam daro labai mažai įtakos“, – tvirtina D.Pipiraitė.

Anot dietologės, teiginiai, kad šarminio maisto dieta apsaugo nuo senėjimo, vėžio, širdies bei kraujagyslių ligų, yra neįtikinami bei neparemti rimtais įrodymais. Be to, sisteminė mokslinių tyrimų apžvalga pademonstravo, kad tokia dieta neapsaugo nuo osteoporozės.

“Galime remtis tik tokiais duomenimis, visa kita – spekuliacijos”, – pabrėžia D.Pipiraitė. 

Ji neigiamai vertina tai, kad šarminės dietos propaguotojai rekomenduoja atsisakyti labai vertingų maisto grupių. Dėl to organizmui gali trūkti pagrindinių maisto medžiagų, baltymų bei kalcio.

„Nepamirškime, kad nuo lėtinių ligų ir antsvorio padeda apsisaugoti nuosaikus fizinis aktyvumas, pakankamas poilsis bei miegas, racionali mityba, ribojant cukrų bei riebų maistą, o siekiant sulieknėti – ir mažesnis gaunamų kalorijų kiekis“, – teigia D.Pipiraitė.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"