TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŠEIMA IR SVEIKATA

Sėklos stiprina ne tik imunitetą

2012 10 02 6:07
LŽ archyvo nuotraukos/Saulėgrąžų sėklos net dvejus metus išlaiko vertingąsias savybes.

"Mūsų senoliai negirdėjo tokių ligų kaip kaulų retėjimas ar  mažakraujystė, nes vartojo daug sėklų ir jų aliejų", - tvirtino "Žolinčių akademijos" prezidentė Danutė Kunčienė. Sveiko maisto žinovė pasakojo apie vertingąsias kanapių, sezamo, burnočių ir saulėgrąžų savybes.

"Džiaugiuosi, kad Vyriausybė mums leidžia valgyti kanapių sėklų, nors auginti - kol kas ne, tad kanapes perkame iš Latvijos" - šyptelėjo D.Kunčienė.

Žinovės teigimu, kanapių aliejus labai tinka moterims, nes šio augalo sėklos turtingos cinko, magnio ir geležies. Pastaroji medžiaga itin reikalinga sergant mažakraujyste.

D.Kunčienės manymu, naudodami linų ir kanapių aliejus mūsų protėviai  neturėjo tokios bėdos kaip osteoporozė. Kanapių aliejus labai gerai padeda ir nuo aterosklerozės.  

Šis aliejus puikiai įsigeria į odą, geriau nei linų ar alyvuogių aliejus. Jis yra puiki priemonė plaukams stiprinti, juo galima patepti po vasaros nušiurusius plaukų galiukus.

Sezamo lobiai

Pasak D.Kunčienės, šiuolaikinėje medicinoje atsiranda vis daugiau tyrimų, patvirtinančių teigiamą sezamo poveikį stiprinant kraujagysles, gerinant kraujo krešėjimą, mažinant migreninius skausmus. Vertingosios sezamo savybės siejamos su juose esančiais proteinais, dideliu mikroelementų, antioksidantų kiekiu bei nesočiosiomis riebalų rūgštimis. Sezamo sėklos turtingos nervus stiprinančio magnio, taip pat kalcio. Iš viso šios sėklos turi daugiau nei 80 jau ištyrinėtų vaistingųjų medžiagų. Maistui vartojamos pačios sėklos, jų pienas ir aliejus.

"Verčiau pirkite tamsesnį sezamą, jis naudingesnis nei baltas", - patarė sveiko maisto žinovė.  

Sezamo aliejus gydo ir odos nudegimus. Pasak D.Kunčienės, Indijoje bene visi masažai atliekami būtent su šiuo aliejumi.

"Norint pasigaminti sezamo pieno, sėklytes reikia sumalti kavamale. Pusę stiklainio aš pripildau malto sezamo, užpilu šiltu vandeniu ir palieku per naktį. Taip gaunu tokį gerą "pritrauktą" pieną. Arba galima dėti šaukštą miltelių į stiklinę ir užpilti besiruošiančiu virti vandeniu. Kai skystį išgersite, tirščių neišmeskite. Į juos galima pridėti trintų uogų ir pasidaryti skanią užtepėlę. Jai paskaninti tinka ir medus ar saulėgrąžos. Pasidarau tokios užtepėlės 2-3 dienoms ir pasidedu šaltai", - vardijo D.Kunčienė.  

Burnočio sėklos - imuniteto variklis  

Dar viena gėrybė - burnočio sėklos. Šis augalas dabar labai nepelnytai užmirštas, nors dėmesys į vertingąsias maistines ir vaistines jo savybes buvo atkreiptas dar prieš 8 tūkst. metų.

"Burnotis yra geriausias pasaulyje imuninės sistemos aktyviklis. Aišku, jei jūsų imuninė sistema veikia gerai, šios priemonės nereikia, nes kiekviena lazda turi du galus", - pabrėžė D.Kunčienė.  

Jos teigimu, laboratoriškai įrodyta, kad burnotis slopina vėžio ląstelių vystymąsi, lėtina senėjimo procesą, mažina cholesterolį ir gydo skrandžio opas. Gydomąja galia jis prilygsta ženšeniui.

Burnočio sėklose gausu nesočiųjų riebalų rūgščių ir skvaleno. Pagal ląstelienos kiekį burnočiai lenkia avižas. Be to, juose yra daug kalio, kalcio, geležies ir magnio. Beje, kalcio yra net 5 kartus daugiau nei piene, o geležies - 2 kartus daugiau nei kviečiuose.

Augalo sėklos į Lietuvą atvežamos iš kitų šalių, jomis prekiaujama sveiko maisto parduotuvėse. Lietuvoje šis puikus augalas auginamas Varėnos rajone. Rusijos vaistinėse galima įsigyti burnočiŲ aliejaus.

Saulėgrąžų meniu

Vertingųjų sėklų lobynas neapsieitų be saulėgrąžų, tačiau ne visada prekiaujama geros kokybės sėklomis. D.Kunčienė jau pasimokė - iš naujo sėklų derliaus pasisemia saujelę, sudaigina, ir jei viskas gerai, įsigyja daugiau. Moteris stebisi, kad žmonės kramto saulėgrąžas tiesiai iš parduotuvės. Juk pirmiausia reikėtų jas nuplauti.

"Saulėgrąžas pavadinčiau sėklų sėkla, nes jos net dvejus metus išlaiko vertingąsias savybes. Jose gausu augalinių riebalų, baltymų, vitaminų A, D, E. Saulėgrąžos lėtina senėjimo procesus, jose esantys vitaminai labai naudingi odai. Todėl jas turėtų mėgti sergantieji neurodermitu ar psoriaze. Be to, saulėgrąžos stiprina nagus ir lūžinėjančius plaukus. Šios sėklos - ir mikroelementų: cinko, fluoro, jodo, kalcio bei geležies šaltinis. 100 g sėklų yra net 300 mg magnio, o tai 6 kartus daugiau nei rupioje ruginėje duonoje. Saulėgrąžose yra ir folio rūgšties", - vardijo D.Kunčienė.   

Iš maltų saulėgrąžų sėklų išeina puikus gėrimas, jas tinka dėti į kepinius. Iš sudaigintų, paskui sumaltų saulėgrąžų pagaminta mase, primenančia grietinę, galima balinti sriubą. Ši masė labai greitai tamsėja, todėl į ją patariama įspausti citrinos. Jei norisi aštrumo, galima įdėti tarkuoto krieno ar truputį ožragės ir taip pasigaminti nuostabios užtepėlės ant duoniuko. Pageidaujantieji saldaus skonio į masę gali pridėti džiovintų uogų, tarkime, aronijų, mėlynių.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"