TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŠEIMA IR SVEIKATA

Skambina pavojaus varpais dėl žarnyno infekcinių ligų protrūkių

2012 02 15 12:55

Pernai Lietuvoje smarkiai išaugo žarnyno infekcinių ligų protrūkių skaičius, praneša Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC).

Iš viso buvo užregistruoti 437 žarnyno infekcinių ligų protrūkiai. Į asmens sveikatos priežiūros įstaigas kreipėsi 1228 asmenys, 71 proc. iš jų - 873 asmenys paguldyti į ligoninę. 2010 m. tokių protrūkių buvo 190, susirgo 538 asmenys.

„Nerimą kelia augantis susirgimų skaičius. Ligų protrūkiai parodo, kad nepaisoma asmeninės ir maisto tvarkymo higienos, neatsakingai elgiamasi su maisto žaliavomis“, - pranešime spaudai cituojamas ULAC vadovas dr. doc. Saulius Čaplinskas.

Per maistą plintančios užkrečiamosios ligos protrūkiu vadinamas sergamumas, kylantis esant dviem ir daugiau epidemiologiškai susietų žmonių tos pačios užkrečiamosios ligos ir (ar) infekcijos atvejų. Taip pat - situacija, kai nustatytas atvejų skaičius viršija laukiamus įprastinius skaičius ir kai atvejai yra susiję arba gali būti susiję su tuo pačiu maisto ar vandens šaltiniu.

352 (80,5 proc.) atvejai atitiko šeiminio protrūkio apibūdinimą - du ir daugiau epidemiologiškai susijusių atvejų vienoje šeimoje. 85 (19,5 proc.) protrūkiai atitiko išplitusio protrūkio apibūdinimą (du ir daugiau epidemiologiškai susijusių atvejų, užregistruotų daugiau nei vienoje šeimoje).

21 išplitęs protrūkis buvo susijęs su maisto tvarkymo subjektais (maitinimo ir prekybos įmonėmis), 52 protrūkiai kilo vaikų ugdymo įstaigose, keturi protrūkiai kilo dėl privačiuose pobūviuose vartoto maisto, paruošto namų aplinkoje, 7 protrūkiai buvo siejami su užsikrėtimu kitose vietose.

Dažniausia protrūkių, kilusių tiek namų aplinkoje, tiek kitose aukščiau minėtose įmonėse ar įstaigose, priežastis 2011 m. buvo Salmonella ir Rotavirus sukėlėjai (atitinkamai 15,3 proc. ir 33,9 proc.). Nenustatytos etiologijos (ligos sukėlėjas neišskirtas iš susirgusiųjų klinikinės medžiagos) protrūkių lygis sudarė 45,1 proc.

67 (15,3 proc.) protrūkiai buvo salmoneliozės, 148 (33,7 %) - rotavirusinės infekcijos, 25 (5,7%) - kitos nustatytos bakterinės ir virusinės etiologijos (1 - Shigella flexneri, 2 - Shigella spp, 2 - Clostridium botulinum, 5 - Campylobacter, 1 - Y. Enterocolitica, 14 - Norovirus). 197 (45 proc.) buvo nenustatytos etiologijos.

Daugiausiai pranešimų ULAC centras gavo iš Kauno (192), Klaipėdos (103), Panevėžio (46), Vilniaus (39), Marijampolės (16) visuomenės sveikatos centrų, mažiausiai – iš Šiaulių (15), Telšių (10), Alytaus (10), Utenos (5), Tauragės (1) visuomenės sveikatos centrų.

Viena dažniausių salmoneliozės protrūkių priežasčių buvo gyvūninis maistas - vištiena, kiaušiniai, mėsa ir jų produktai (43,3 proc.). Rotavirusinė infekcija vaikų ugdymo įstaigose bei šeimose plito nuo žmogaus žmogui per buitinį sąlytį neužtikrinant asmeninės higienos ligonio aplinkoje.

Daugiametė protrūkių epidemiologinė analizė rodo, kad pagrindinės protrūkių priežastys yra šios:

  • patogeniniais mikroorganizmais užteršto gyvūninio maisto (žaliavų) patekimas į rinką, maitinimo įmones, vaikų ugdymo įstaigas, kitiems vartotojams;

  • prekybos įmonėse pirktas ir vartotas nekokybiškas vartojimui paruoštas maistas (kepta vištiena, kulinarijos bei konditerijos gaminiai ir kt.);

  • netinkamas maisto tvarkymas  namuose bei maisto tvarkymo subjektuose, kai sudaromos sąlygos užkratui maiste pasidauginti iki sveikatai pavojingos dozės, sudaromos  sąlygos maisto užteršimui jo tvarkymo vietoje,   netinkamai nukenksminamas žaliavoje esantis užkratas ir kt.

  • asmeninės bei maisto tvarkymo higienos nepaisymas namuose, vaikų ugdymo įstaigose, maisto tvarkymo įmonėse.

patogeniniais mikroorganizmais užteršto gyvūninio maisto (žaliavų) patekimas į rinką, maitinimo įmones, vaikų ugdymo įstaigas, kitiems vartotojams;

prekybos įmonėse pirktas ir vartotas nekokybiškas vartojimui paruoštas maistas (kepta vištiena, kulinarijos bei konditerijos gaminiai ir kt.);

netinkamas maisto tvarkymas  namuose bei maisto tvarkymo subjektuose, kai sudaromos sąlygos užkratui maiste pasidauginti iki sveikatai pavojingos dozės, sudaromos  sąlygos maisto užteršimui jo tvarkymo vietoje,   netinkamai nukenksminamas žaliavoje esantis užkratas ir kt.

asmeninės bei maisto tvarkymo higienos nepaisymas namuose, vaikų ugdymo įstaigose, maisto tvarkymo įmonėse.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"