TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŠEIMA IR SVEIKATA

Slaptas Viduržemio jūros dietos ingredientas – pistacijos

2013 08 27 10:51
seedguides.info nuotrauka

Išsivysčiusiose šalyse širdies ir kraujagyslių ligos tampa itin opia problema – nuo jų vien Europoje kasmet miršta beveik 4 mln. žmonių. Sveikatos specialistai pastebi, jog beveik 80 proc. kraujotakos ligų būtų galima išvengti pakoregavus gyvenimo būdą ir mitybos įpročius. 

Pastaraisiais metais visame pasaulyje propaguojama ir sveikiausia laikoma Viduržemio jūros dieta iš tiesų gali užkirsti kelią širdies ir kraujagyslių ligoms. „BioMed Central Medicine“ žurnale paskelbto PREDIMED (angl. Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet) tyrimo duomenimis, laikantis šios dietos, kraujotakos ligų sumažėja iki 70 proc. Tačiau su viena sąlyga – dieta turi būti papildyta riešutais, ir ypač – pistacijomis.

Tyrime dalyvauja daugiau kaip 7200 ispanų (55-80 metų amžiaus vyrų ir moterų), kurie tyrimo pradžioje, t.y. prieš beveik penkerius metus, nesirgo jokiomis širdies ir kraujagyslių ligomis, tačiau turėjo šių ligų rizikos faktorius: aukštą kraujo spaudimą, aukštą cholesterolio kiekį, viršsvorį, diabetą, rūkė. Tyrimo metu buvo nagrinėjami trys mitybos racionai: Viduržemio jūros dieta, papildyta aukščiausios kokybės pirmo spaudimo alyvų aliejumi, Viduržemio jūros dieta, papildyta riešutų mišiniais, ir kontrolinė dieta, turinti mažai riebalų. Paaiškėjo, jog žmonėms, reguliariai vartojantiems riešutus (ne mažiau nei tris kartus per savaitę) kartu su Viduržemio jūros dieta, rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis yra minimali, palyginti su tais, kurie į savo mitybą riešutų neįtraukia.

Tyrimo duomenis analizavę specialistai pastebi, jog nors vietoj įprastų užkandžių sveikiausia rinktis graikinius, lazdyno, migdolų riešutus, tačiau dėl savo naudingųjų savybių būtent pistacijos labiausiai dera prie Viduržemio jūros dietos. Šie riešutai yra natūralus maistas be cholesterolio, o 90 proc. riebalų, esančių pistacijose, yra nesočiosios riebalų rūgštys, ypač naudingos širdies veiklai. Pasirodo, kraujotakos ligų profilaktikai pakanka užkrimsti vos po 50 pistacijų bent tris kartus per savaitę.

Didžiausios Lietuvoje riešutų importuotojos – bendrovės „Arimex“ vadovo Arno Jurskio teigimu, Pietų šalių virtuvė tampa vis labiau priimtinesnė ir mūsų tautiečiams: „Pastebime, kad Lietuvos gyventojai vis dažniau į kasdienį racioną įtraukia riešutus, kaip sveikatai naudingus produktus.“

Viduržemio jūros dieta – tai Viduržemio jūros regiono gyventojų valgymo įpročiais paremta dieta, labiau laikoma mitybos filosofija. Šios itin sveikos mitybos pagrindą sudaro švieži vaisiai ir daržovės, riešutai, sėklos, pupos, žuvis, paukštiena, kiaušiniai, jogurtai, sūris. Sviestas ir margarinas keičiamas alyvų aliejumi, o valgių metų rekomenduojama išgerti taurę vyno. Šios dietos patiekalų receptai yra paprasti, o patys patiekalai – lengvai paruošiami.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"