Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISŠEIMA IR SVEIKATATRASA
ŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITMULTIMEDIA
ŠEIMA IR SVEIKATA

Šokoladas spartina medžiagų apykaitą

 
2013 08 19 16:35
AFP/Scanpix nuotrauka

Šokolado mėgėjai gali būti ramūs – jų pomėgis ne tik nekenksmingas, bet ir naudingas. Tyrimai parodė, kad nuolat vartojamas juodasis šokoladas spartina medžiagų apykaitą.

Jau ilgą laiką mokslininkai domisi įvairių maisto medžiagų ir produktų poveikiu sveikatai. Ne išimtis ir juodasis šokoladas. Paskutiniai Nestlé tyrimų instituto eksperimentų rezultatai rodo, kad reguliarus ir ilgalaikis tokio šokolado vartojimas teigiamai veikia žarnyno veiklą ir leidžia organizmui lengviau įsisavinti šokolade esančią kakavą.

Nestlé tyrimų instituto Šveicarijoje mokslininkai tyrė, kokį poveikį juodasis šokoladas turi nuolat ir tik retsykiais vartojančių vyrų ir moterų medžiagų apykaitai. Paaiškėjo, kad žmonės, nuolat vartojantys juodąjį šokoladą, yra aktyvesni, atsparesni stresui, o jų žarnyno mikroflora veikia geriau.

Tyrimo dalyviai buvo padalyti į dvi grupes: į tuos, kurie reguliariai valgo juodąjį šokoladą ir į tuos, kurie juodąjį šokoladą skanauja tik retkarčiais. Abiejų grupių dalyviai vieną savaitę laikėsi mitybos plano, kuriame buvo nurodyta kasdien suvartoti po 50 g (70 proc. kakavos) juodojo šokolado.

Dalyvių, kurie nuolat vartojo šokoladą, šlapimo tyrimuose rasta daugiau specifinių polifenolio rūgščių. Tai įrodo, kad šokolade esančios naudingosios kakavos medžiagos gali turėti didesnį teigiamą poveikį jų sveikatai.

Pasak tyrimo vadovo Sunilio Kochharo, darbo rezultatai, tiriant šokolado poveikį organizmui, rodo, kad vartojančiųjų šokoladą organizmas lengviau įsisavina šokolade esančius naudingus kakavos junginius ir jų medžiagų apykaita gerokai spartesnė.

Šis atradimas svarbus ne tik šokolado, bet ir kitokio maisto, kuriame yra organizmo veiklą gerinančių junginių, gamintojams ir vartotojams. „Jei iki galo atskleistume ryšį tarp mitybos raciono pasirinkimo ir ilgalaikio jo poveikio organizmo veiklai, gerokai pažengtume į priekį, kurdami individualius maisto produktus, kurie padėtų spręsti su sveikata susijusias problemas“, – teigia S.Kochharas.

DALINKIS:
0
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasĮdomybėsKontaktai
IstorijaJurgos virtuvėKomentaraiKonkursaiReklaminiai priedai
KultūraLietuvaMokslas ir ITPasaulisPrenumerata
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"