TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŠEIMA IR SVEIKATA

Tyrimas: perdirbta mėsa didina kasos vėžio riziką

2012 01 16 15:04

Švedijos mokslininkai prabilo apie ryšį tarp perdirbtos mėsos, pavyzdžiui, dešrelių ar kumpio, ir kasos vėžio.

Anot jų, kasdien papildomai suvalgant 50 g perdirbtos mėsos - maždaug vieną dešrelę, - rizika susirgti šios rūšies vėžiu padidėja 19 proc., su nuoroda "British Journal of Cancer" praneša bbc.co.uk. Tokia išvada padaryta remiantis 6 643 pacientų istorijomis.

Pasaulinio vėžio tyrimų fondo manymu, šį ryšį gali paaiškinti nutukimas. Tiesa, apskritai kasos vėžys yra gana retas susirgimas.

Jau anksčiau perdirbtos ir raudonos mėsos valgymas buvo susietas su žarnyno vėžiu. Todėl Didžiosios Britanijos vyriausybė rekomendavo žmonėms kasdien suvalgyti ne daugiau kaip 70 g tokios mėsos.

Anot studijos autorės profesorės Susannos Larsson, kasos vėžys palieka mažai galimybių išgyventi. Todėl būtina ne tik kuo anksčiau jį diagnozuoti, bet ir žinoti, kas padidina riziką susirgti.

Nevyriausybinės organizacijos "Cancer Research UK" atstovės Saros Hiom, dar reikia patvirtinti, ar mėsa tikrai yra kasos vėžio rizikos faktorius, tačiau naujausias tyrimas rodo, kad jos valgymas turi įtakos sveikatai. Tiesa, ji pridėjo, kad rūkymas sukelia kur kas didesnę riziką.

Pasaulinias vėžio tyrimų fondas rekomenduoja žmonėms nevalgyti jokios perdirbtos mėsos. Jo atstovės Rachel Thompson žodžiais, akivaizdu, kad antsvoris padidina riziką susirgti kasos vėžiu. Anksčiau esą buvo patvirtintas ryšys tarp raudonos ar perdirbtos mėsos valgymo ir žarnyno vėžio. Todėl fondas rekomenduoja raudonos mėsos kiekį savaitės racione sumažinti iki 500 g, o perdirbtos mėsos visai atsisakyti.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"