TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŠEIMA IR SVEIKATA

Vasaros vaišės gali baigtis prastai

2009 06 30 0:00
Vaikams patariama duoti tik pakaitintą šviežią pieną.
Corbis/Scanpix nuotraukos

Užkandžiai ant žolės, šviežias karvės pienas, ant grotelių kepta mėsa - puikūs vasariški malonumai, bet, deja, ne visuomet saugūs.

Į iškylą gamtoje visuomenės sveikatos specialistai nepataria vežtis greitai gendančių maisto produktų, o krepšių su maistu nedėti saulės apšviestose vietose. Jei mėsos pusfabrikačių pakuotėje matyti susikaupusio skysčio, tokių verčiau nepirkti. Produktams laikyti geriausia įsigyti nešiojamus šaldymo krepšius ar specialias dėžes su ledo gabaliukais. Ilsėdamiesi gamtoje maistą laikykite uždaroje pakuotėje, saugokite nuo graužikų, vabzdžių, kitų gyvių.

Kaip neužsikrėsti.

Net ir šviežias produktas gali sukelti negalavimų, jei į jį pateks dizenterijos, salmoneliozės, kampilobakteriozės, listeriozės sukėlėjų. Sunku atskirti, kada maistas jau užkrėstas mikrobais, nes nepakinta nei jo išvaizda, nei skonis. Mikrobų dauginimuisi palankiausia +37 laipsnių C šiluma, tačiau tam pakanka ir kambario temperatūros.

Pernai Lietuvoje salmoneliozė buvo diagnozuota 3159 žmonėms, kampilobakteriozė - 639, listeriozė - 7 žmonėms. Šių ligų simptomai dažniausia panašūs - viduriavimas, karščiavimas, pilvo, galvos, raumenų skausmai, pykinimas ir/arba vėmimas. Kad neužsikrėstume minėtomis ligomis, būtina:

* Vartoti gerai termiškai apdorotą mėsą, ypač paukštieną ir jos produktus.

* Termiškai neapdorotą paukštieną laikyti atskirai nuo termiškai apdoroto, vartoti paruošto maisto.

* Naudoti atskiras pjaustymo lenteles mėsai, ypač paukštienai ir jos produktams. Vėliau jas kruopščiai nuplauti karštu vandeniu su soda ar indų plovikliu.

* Maisto produktus pirkti legaliose prekybos vietose.

* Po sąlyčio su žalia mėsa kruopščiai nusiplauti rankas, nuplauti įrankius bei ruošimo paviršius.

* Tinkamai prižiūrėti namų augintinius, juos laikyti atokiau nuo virtuvės, po kontakto su gyvūnėliais plauti rankas, palaikyti švarą maisto gaminimo vietoje.

Ką valgyti kelionėje

Jei vykstama į tolimesnę kelionę autobusu, svarbu laikytis higienos (ypač rankų), tad šiam tikslui vertėtų įsimesti muiliuką, rankšluostį ar drėgnų servetėlių. Jei sąlygų nusiplauti rankas nėra, maistą patariama imti servetėle. Į kelionę nerekomenduojama vežtis pieno, grietinėlės, ledų, varškės ir konditerijos su kremu gaminių, virtos ar keptos mėsos bei žuvies produktų, faršo, mišrainių, dešrelių, karšto rūkymo žuvies ar vištienos.

Iš pieno produktų patariama pasiimti kefyro ar rūgpienio, jogurto, sviesto ar margarino, fermentinio ar lydyto sūrio, taip pat šviežių plautų žalumynų. Kelionei tiks duona, batonai, šalto rūkymo dešra, kumpis, lašiniai, kietai virti kiaušiniai, švieži pomidorai, agurkai. Nepakeičiamas maistas turistams - sausainiai, džiūvėsiai, mėsos ar žuvų pramoniniai konservai. Verta pasiimti šokolado plytelę, razinų ir riešutų - jie sotūs ir neužima daug vietos. Prieš valgydami razinas nepamirškite kruopščiai jų nuplauti. Būkite atsargūs su žemės riešutais, nes kai kurie žmonės jiems alergiški.

Pieną - virinti

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) specialistai pataria atsargiai vartoti šviežią pieną. Pavyzdžiui, Vokietijoje mažiems vaikams išvis nerekomenduojama gerti neapdoroto pieno. Tokį pardavinėti gali tik leidimus turintys ūkiai, etiketėje nurodantys: "patikrintas pienas". Be to, platinimo vietoje privalo būti perspėjimas, kad prieš vartojimą šviežią pieną reikia užvirinti. Mat jame gali būti bakterijų, sukeliančių sveikatai pavojingų infekcijų, kuriomis ypač dažnai suserga vaikai. Lietuvoje salmoneliozės, kampilobakteriozės, ešerichiozės, šigeliozės, jersiniozės susirgimų priežastimi taip pat nurodoma ir žalio pieno bei jo produktų vartojimas. Todėl rekomenduojama naudoti tik pakaitintą, pasterizuotą ar užvirintą pieną bei termiškai apdorotus pieno produktus. Kadangi jie greitai genda, svarbu juos laikyti ne aukštesnėje kaip +6 laipsnių C temperatūroje, nevartoti pasibaigus realizacijos terminui. O mažieji pieno mėgėjai turi kruopščiai plauti rankas prieš kiekvieną valgį ar gėrimą.

Kenksmingi nitritai

NMVRVI specialistai pataria atkreipti dėmesį ir į mėsos gaminių, kepamų aukštesnėje nei 110 laipsnių C temperatūroje, saugą. Nitritinė druska (natrio arba kalio nitrito druska, sumaišyta su valgomąja druska) nuo seno naudojama dešrų, rūkytų mėsos gaminių gamybai. Ji pailgina produkto galiojimo laiką, mėsos gaminiams suteikia patrauklią raudoną spalvą, padeda užtikrinti mikrobiologinę saugą. Tačiau įrodyta, kad į žmogaus organizmą patekęs didelis nitritų kiekis sutrikdo galvos smegenų biosroves, pažeidžia endokrininių organų veiklą, daugelio fermentų aktyvumą. Nitritai organizme jungiasi su kraujo baltymu hemoglobinu ir sudaro methemoglobiną, kuris audinių neaprūpina reikiamu deguonies kiekiu, tad atsiranda jo badas. Jei methemoglobino koncentracija kraujyje didesnė kaip 10 proc., atsiranda apsinuodijimo požymiai: pykinimas, vėmimas, viduriavimas, silpnumas, galvos skausmai ir kt. Senyvo amžiaus žmonėms, sergantiesiems širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų ligomis, anemijomis (mažakraujyste) bei kitais atvejais, kai audiniams reikia didesnio deguonies kiekio, jautrumas nitritams yra padidėjęs.

Kepta mėsa ir vėžys

Dabar atliekama daug mokslinių tyrimų, siekiant išsiaiškinti, ar keptos mėsos valgymas susijęs su padidėjusia žarnų vėžio rizika. Mat aukštoje temperatūroje (kepintuve, ant grotelių) kepant nitritais apdorotą mėsą, išsiskiria kenksmingi nitrozaminai. Kuo aukštesnė temperatūra, tuo daugiau jų susidaro. Jei pavyksta išvengti mėsos apdegimo ar suanglėjimo, sumažėja ir rizika susirgti vėžiu. Tiesa, nitrozaminai organizme gali susidaryti vartojant ir nekeptus mėsos produktus. Tad teigiama, kad pernelyg gausus raudonos mėsos vartojimas taip pat gali padidinti vėžio riziką.

NMVRVI specialistai rekomenduoja:

* Mėsą ar jos produktus ant grotelių kepti žemesnėje temperatūroje, kad, kiek įmanoma, sumažėtų jų apdegimo ir apanglėjimo galimybės. Jei taip jau atsitiko, apdegusias ar suanglėjusias vietas reikia nupjaustyti.

* Prieš kepant mėsą patartina ją keletą minučių pašildyti mikrobangų krosnelėje. Susidariusias sultis nupilti, nes jose yra vėžį sukeliančių junginių pirmtakų.

* Prieš kepant, mėsą ar jos produktus suvynioti į foliją, taip ji bus apsaugota nuo tiesioginės liepsnos.

* Dažniau valgyti virtą, rečiau - keptą mėsą.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"