Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISŠEIMA IR SVEIKATA
TRASAŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITMULTIMEDIA
ŠEIMA IR SVEIKATA

Verčiau šokoladas nei ežiuolė

2010 12 28 0:00
Kakavos produktuose esantis teobrominas padeda įveikti peršalimą.
LŽ archyvo nuotrauka

Žmonės, perkantys ežiuolės preparatus ir taip norintys išvengti peršalimo, verčiau rinktųsi šokoladą. Tokią išvadą priėjo dvi nepriklausomos tyrinėtojų grupės.

Ežiuolę, kuri, kaip manoma, padeda sumažinti peršalimo poveikį organizmui, tyrinėjo mokslininkai iš Viskonsino-Medisono universiteto Medicinos fakulteto. Buvo nustatyta, kad ši žolė nedaug apmalšina peršalimo simptomus. Tyrimuose dalyvavo 719 žmonių, kurių amžius - nuo 12 iki 80 metų. Atsitiktinai atrinktiems savanoriams duodavo tablečių, kurios turėjo ežiuolės, taip pat tablečių, kurios veikė kaip placebas, arba išvis nieko nedavė. Gavusiesiems ežiuolės peršalimo simptomų trukmė sumažėjo 7-10 valandų. "Savaitę trunkančio peršalimo trukmės sumažėjimas neviršijo ir pusės dienos", - pabrėžė tyrimo vadovas Bruce Barrettas, apie eksperimento rezultatus pranešęs žurnale "Annals of Internal Medicine".

"Tačiau nei dozavimas, nei vartojimo režimas neturėjo didelės įtakos peršalimo eigai, palyginti su placebu ar su atvejais, kai ligoniai apskritai nevartojo tablečių", - apibendrino jis. Tuo tarpu Didžiosios Britanijos farmacijos kompanijos SEEK darbuotojai tvirtina, kad kakavoje esanti gamtinė medžiaga teobrominas gerokai efektyviau nei ežiuolė malšina simptomus, susijusius su kosuliu, atsiradusiu dėl peršalimo.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasĮdomybėsKontaktai
IstorijaJurgos virtuvėKomentaraiKonkursaiReklaminiai priedai
KultūraLietuvaMokslas ir ITPasaulisPrenumerata
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"