TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŠEIMA IR SVEIKATA

Virtuvės vaistai nuo žiemos bjaurasčių

2014 01 04 6:00
Sukauptos medaus atsargos pravers atėjus žiemai. Oresto Gurevičiaus (LŽ) nuotrauka

Kosulys ir peršalimas gali priversti jaustis apgailėtinai. "Užuot vartoję krūvas įvairių piliulių, verčiau užsukime į virtuvę", – pataria interneto portalas Yahoo health. Gydantis maistas turi daugybę junginių nuo uždegimų ir virusų, jis gali daryti stebuklus, o drauge padėti išvengti vaistų sukeliamo šalutinio poveikio.

Taigi pateikiame keletą peršalimo gydymo vaistais alternatyvų.

Medus

Pasaulio sveikatos organizacija vertina medų kaip akivaizdžią priemonę nuo peršalimo, nes jis mažina gerklės dirginimą, kuris paprastai sukelia kosulį. Medus taip pat turi antioksidacinių ir antimikrobinių savybių, padedančių įveikti virusų ir bakterijų sukeltas infekcijas.

Citrinos

Christopheris Hobbsas, ketvirtos kartos Kalifornijos žolininkas ir kelių knygų apie gydymą vaistažolėmis autorius, siūlo savo formulę nuo kosulio. Ją reikėtų taikyti 2-3 kartus per dieną. Imkite 2 arbatinius šaukštelius citrinų žievelių, 1 arbatinį šaukštelį šalavijų ir 1/2 arbatinio šaukštelio čiobrelių. Visa tai užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite 15 minučių. Tada pridėkite 1/2 citrinos sulčių ir 1 valgomąjį šaukštą medaus. Be abejo, geriausia vartoti ekologiškas citrinas, nes pesticidus, kuriais apipurškiami citrusiniai vaisiai, labai sunku nuplauti.

Imbierų arbata

Imbierai – natūrali ir stipri priemonė nuo uždegimų. Daugelis žmonių geria jų arbatą, siekdami numalšinti gerklės skausmą, nors veiksmingi yra ir švieži imbierai.

Juodieji pipirai ir medus

Į arbatos puodelį įberkite 1 šaukštelį juodųjų pipirų, užpilkite juos verdančiu vandeniu, uždenkite lėkštele ir palikite 15 minučių. Tada pridėkite 2 šaukštus medaus ir gerkite pipirinę arbatą. Tačiau neduokite medaus vaikams, jaunesniems nei vienų metų.

Žali ar šiek tiek pavirti česnakai

Česnakai turi daug cheminių junginių, slopinančių kosulį sukeliančius virusus. Tai nuostabus antibiotikas, padedantis kovoti su peršalimu ir apskritai su viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis. Pabandykite suvalgyti 2-4 skilteles per dieną arba, laikydamiesi nurodytų instrukcijų, vartokite česnakų papildus. Tačiau venkite jų likus 7-10 dienų iki bet kokios chirurginės operacijos, nes tai gali padidinti kraujavimo riziką, ypač jei papildus vartojate ilgai.

Krienai

Jei priimtina, keletą kartų per dieną valgykite krienų ar kitokių šildančių pagardų, pavyzdžiui, garstyčių, vasabių. Jie skystina skreplius ir lengvina kosulį.

Šalavijai

Tai vieni geriausių gynėjų nuo kosulio ir gerklės skausmo. Galima kramtyti lapus – iš jų tekančios sultys veiks kaip anestetikas, šalinantis nemalonų skausmą, taip pat greitins gijimą. Šalavijų ir citrinų arbata puikiai padeda gydyti peršalimą ir gripą, o jei dar pridėsite į ją šiek tiek čiobrelių, gausite papildomą antibakterinį poveikį turintį gėrimą.

Greipfrutų arbata

Pajutę pirmuosius peršalimo simptomus išbandykite šį receptą: įdėkite į puodą greipfrutą, padalytą į 4 dalis, ir užpilkite vandeniu, tada įkaitinkite jį beveik iki virimo. Išmaišykite, pagardinkite skystį šaukštu medaus ir išgerkite tarsi arbatą. Kaitinant iš greipfruto į vandenį patenka imuniteto stiprintojai – vitaminas C ir flavonoidai, pasislėpę tarp žievės ir minkštimo. Toks gėrimas turi stipresnį poveikį nei parduotuvėje pirktos greipfrutų sultys, be to, šiluma palengvina gerklės skausmą.

Medus, alyvuogių aliejus ir citrinos sultys

Norėdami pasigaminti naminio sirupo nuo kosulio, puode sumaišykite 1 puodelį medaus, 1/2 puodelio alyvuogių aliejaus ir 4 šaukštus citrinos sulčių. Kaitinkite ant silpnos ugnies 5 minutes. Kelias minutes energingai pamaišykite, kol mišinys taps sirupu. Kad palengvintumėte kosulį, gerkite jo po šaukštelį kas 2 valandas. Šį sirupą laikykite hermetiškame inde ir neduokite vaikams iki 1 metų.

Vištienos sriuba

Garuojanti vištienos sriuba taip pat gydo. / LŽ archyvo nuotrauka

Valgydami vištienos sriubą išlaikysite tinkamą skysčių pusiausvyrą, sustiprinsite imunitetą, gausite antioksidantų ir taip padėsite organizmui kovoti su virusais. Be to, ji padeda valyti gleives, mažina uždegimą. Remiantis mokslininkų iš Nebraskos universiteto (JAV) tyrimu, vištienos sriuba slopina neutrofilų judėjimą kraujyje, o toks jų aktyvumo sumažėjimas lengvina uždegimo ir peršalimo simptomus.

Druska ir soda

Siekdami palengvinti kosulį, pasigaminkite tirpalo, kuris leis išskalauti iš nosies gleives. Tam išgryninkite apie 0,2 l vandens, virindami jį 3 minutes, paskui atvėsinkite iki kambario temperatūros. Ištirpinkite jame 1/4 šaukštelio druskos ir 1/4 šaukštelio sodos. Naudokite specialius indus ar švirkštus nosies ertmėms skalauti. Sloga dažnai sukelia ar pasunkina kosulį, todėl išplaunant nosies gleives malšinamas ir kosulys.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"