TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŠEIMA IR SVEIKATA

Ypač mėgautis žemės riešutais rizikinga

2010 07 20 0:00
Mokslininkai bando išvesti ne tokią alergizuojančią žemės riešutų veislę.
Corbis/Scanpix nuotrauka

Žemės riešutai - mėgstamas užkandis, bet ir vienas labiausiai keliančių alergiją. Mokslininkai skelbia išvedę tokią jų rūšį, kurioje alergenų gerokai mažiau.

Gydytojos dietologės Jūratės Dobrovolskienės teigimu, žemės riešutuose itin gausu vitamino PP (niacino). Ši medžiaga labai svarbi kraujo apykaitai, nes plečia kraujagysles. Vitaminas reikalingas virškinimui, taip pat gerina centrinės nervų sistemos bei odos funkcijas. Žemės riešutai valgomi kepti ir sūdyti, jie naudojami daugelyje patiekalų, padažų, gaminant riešutų sviestą.

Medžių riešutai sukelia tik 9-24 proc. alerginių reakcijų, o žemės riešutai - net 34-68 procentus. Vakarų Europoje atlikti tyrimai rodo, kad per pastaruosius keliolika metų jautrumas šiems riešutams padidėjo nuo 1,3 iki 3,2 procento. Beje, Kinijoje daugiau vartojama virtų žemės riešutų, todėl alergija pasitaiko rečiau nei Europoje ir JAV, kur šie riešutai kepinami.

Pavojingiausia maisto alergija

J.Dobrovolskienės duomenimis, mažiems vaikams apie 90 proc. alerginių reakcijų sukelia karvės bei ožkos pienas, kiaušiniai, sojos, kviečiai, žemės, medžių riešutai, žuvys. Suaugusiesiems apie 85 proc. reakcijų sukelia žemės riešutai, žuvys, vėžiagyviai, medžių riešutai. Riešutų alergenai vaikams dažniausiai pažeidžia odą, sukeldami dilgėlinę, angioedemą; kvėpavimo takus, sukeldami gerklų tinimą, dusulį, švokštimą; virškinimo sistemą - negalavimai pasireiškia vėmimu, viduriavimu. Medikės teigimu, alergija žemės riešutams yra pavojingesnė nei kitos maisto alergijos rūšys, - ji net gali sukelti anafilaksinį šoką ir mirtį. 20-30 proc. rimtų klinikinių atvejų sukelia padidėjęs jautrumas šiems riešutams.

Atsiranda jau kūdikiams

Alergija žemės riešutams pasireiškia labai anksti. Net 46 proc. vaikų - jau pirmaisiais gyvenimo metais, 55 proc. - antraisiais gyvenimo metais. Iki 7 metų ji būna išryškėjusi jau 92 proc. alergiškų vaikų. Skelbiama, kad jautrių žemės riešutams žmonių amžius jaunėja. Priežastys: vaikai jų produktų gauna per anksti, kai kurie - net nesulaukę metų. Daugiau šių riešutų valgo maitinančios moterys, kurios perduoda alergenus per pieną. Be to, įtakos turi ir sojų produktų naudojimas kūdikių mišiniams, taip pat kitos priežastys.

JAV duomenimis, daugiausia alergijos žemės riešutams pasitaiko 10-14 metų amžiaus grupėje. Esama duomenų, kad iki 20 proc. žmonių šią bėdą tiesiog išauga. Įdomu, kad apie 50 proc. žemės riešutams alergiškų žmonių yra jautrūs ir bent vienai ant medžių augančių riešutų rūšiai. Tai pasitaiko dažniau nei alergija tik medžių riešutams. Beje, gali būti kryžminių reakcijų tarp kai kurių įkvepiamų žiedadulkių ir bulvių, žemės riešutų, grikių, kviečių ir pomidorų.

Dovanėlė per bučinį

Pasirodo, alergija žemės riešutams gali būti perduota kontaktuojant su pagamintais iš jų produktais, per orą, net per bučinį. Aprašyta atvejų, kad persodinus alergiško žmogaus kepenis recipientui buvo perduotas ir jautrumas žemės riešutams. Jei alergiškumas jau nustatytas, patariama naudoti skirtingus virtuvės reikmenis žemės riešutams ir kitiems produktams, o po darbo su jais nusiplauti rankas. Alergiją sukeliantį produktą rekomenduojama pašalinti iš mitybos, o perkant maistą tikrinti, ar jame nėra netinkamų sudėtinių dalių. Beje, alkoholis sustiprina alergenų veikimą, tad jo reikėtų vengti. Vietoj konservuotų produktų patariama rinktis šviežius, maistą verčiau virti nei kepti.

Tinkamesnė veislė

Ieškoma ir kitų būdų išvengti alergizuojančio žemės riešutų poveikio. Neseniai pranešta, kad JAV mokslininkai sukūrė tokią jų veislę, kurioje esančių alergenų poveikis mažesnis. Apie tai pranešė Soheila Maleki iš JAV žemės ūkio ministerijos maisto alergijos tyrimų grupės. Jau ankstesnių tyrimų metu mokslininkai išaiškino tris šiuose riešutuose esančius baltymus, kurie dažniausiai sukelia alerginę organizmo reakciją. Specialistų grupė ištyrė maždaug 900 žemės riešutų veislių. Taip bandyta išskirti tas, kuriose alergizuojančių baltymų dėl mutacijų yra sumažėję. Vėliau kryžminimo būdu tyrinėtojai išvedė tokią žemės riešutų veislę, kurioje alergenų gerokai mažiau. S.Maleki pabrėžė, kad sukurti žemės riešutus, kurie visiškai nekeltų alergijos, neįmanoma. Tačiau gerokai sumažinus įjautrinančių medžiagų, šiuos riešutus galės krimsti dauguma alergiškų žmonių, palengvės jų ligos simptomai.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"