TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
TRASA

Kelionėje - kaip namie

2008 03 19 0:00
Bufetininkė L.Mečkovskaja vagone - restorane dirba jau 20 metų.
Algio Palionio nuotrauka

Ilgos kelionės vargina ne tik kūną, bet ir skrandį, kurį stengiamės užkimšti sausais užkandžiais iš pakelių. Tačiau keliaujant traukiniu į užsienį rūpestį dėl maisto galima pamiršti. Jau metus tarptautiniuose "Lietuvos geležinkelių" traukiniuose yra įrengti modernūs vagonai - restoranai.

Su atnaujintais vagonais - restoranais ir skandinaviška maisto ruošimo technologija "Cook and Chill" (angl. "Pagaminta ir atvėsinta") mus supažindino bendrovės Maitinimo poskyrio viršininkė Vanda Mikoliūnaitė ir jos pavaduotoja Edita Lovčienė.

"Vagonai buvo atnaujinti, nes keleiviai nori ne tik pavalgyti, bet ir maloniai pasėdėti. Vis tiek kelionė nėra trumpa", - pasakojo V.Mikoliūnaitė.

Maistas išlieka šviežias

Šiuolaikiniuose vagonuose - restoranuose buvo įrengti ne tik patogesni stalai ir krėslai, bet ir pristatytas naujas maisto gaminimo būdas, dėl kurio valgiaraštis prasiplėtė iki aštuonių karštų patiekalų. "Keliaujame į Rytus, kelionė užtrunka, pradėjome galvoti, ką daryti. Taip suradome šį, Vakaruose populiarų, maisto gaminimo ir išlaikymo būdą", - apie pusę milijono litų kainavusią "Cook and Chill" technologiją kalbėjo E.Lovčienė.

Ji pademonstravo specialią vėsinimo kamerą, kurioje įprastai iškepti mėsos gaminiai per ne daugiau nei pusantros valandos yra atvėsinami nuo +75 iki +3 kepsnio viduje. "Viskas yra nustatyta ir automatizuota, mes paprasčiausiai įkišame į kepsnį specialią adatą, ir kai jie pasiekia reikiamą temperatūrą, sistema mums praneša. Įdėjus į paprastą šaldytuvą, kepsnys auštų tris valandas. Produktui auštant nuo 60 iki 30 yra pats pavojingiausias laikotarpis, kuomet dauginasi bakterijos. Aušinimo spintoje šis laikotarpis sumažėja daugiau nei per pusę, todėl be jokių konservantų pailgėja produkto galiojimo laikas, o skonis nepasikeičia", - pasakojo darbuotoja. Atvėsinti patiekalai dedami į aliuminio konteinerius ir traukinyje laikomi šaldytuvuose, niekuo nesiskiriančiuose nuo naudojamų buityje. Taip paruoštų gaminių laikymo sąlygos yra tokios pačios, kaip ir bet kokių kitų maisto produktų - nuo 0 iki +6, bet galiojimo trukmė pailgėja iki 5 parų.

Ant stalo patiekalai patenka juos pašildžius konvekcinėje krosnyje, kurioje, skirtingai nuo mikrobangų krosnelės, maistas šyla nuo cirkuliuojančio karšto oro.

Kokybė tikrinama atidžiai

Dar prieš pajudant traukiniui, visi mėsos ir žuvies patiekalai yra paruošiami gamybos ceche Vilniuje, taigi labai svarbu yra jų kokybė ir saugumas. Kad neįvyktų apsinuodijimas maistu, visi patiekalai yra tiriami laboratorijoje. Darbuotojos užtikrina, kad po kelionės neliktų maisto likučių. "Jau daugmaž žinome, kiek žmonių važiuoja ir kiek jie valgo, taigi per tris kelionės paras nieko nelieka", - tvirtino V.Mikoliūnaitė. Restoranas veikia nuo praėjusių metų, jo įranga jau patikrinta laiko ir išbandyta ne vienoje kelionėje, tačiau iki šiol darbuotojai nesulaukė nė vieno skundo dėl apsinuodijimo.

Daugiau patogumų

Modernizuotuose vagonuose - restoranuose keleiviams yra siūloma ir daugiau patogumų. Nuo šiol maistas patiekiamas nebe vienkartiniuose induose. "Šio maisto negalima vadinti greitu, keleivis yra aptarnaujamas kaip restorane", - pasakojo darbuotojos. Pasikeitusia darbo vieta džiaugėsi ir bufetininkė Lilija, dirbanti vagone - restorane jau 20 metų: "Aišku, dabar geriau. Viskas nauja, jauku."

Pageidaujantiesiems maistas gali būti atneštas į kupė, o keliaujantiesiems SW vagone ("liukso" klasė), pusryčiai ir vakarienė yra įskaičiuoti į bilieto kainą.

Šie vagonai - restoranai kol kas naudojami tik tarptautiniuose reisuose dėl daugelio priežasčių. Kelionės Lietuvoje nėra tokios ilgos, kad daug žmonių išalktų ir užsuktų pietauti, taip pat mūsų šalyje traukiniuose negalima parduoti ir vartoti alkoholinių gėrimų.

Parengta bendradarbiaujant su AB "Lietuvos geležinkeliai"

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
TRASA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"