TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŽMONĖS

Ilsėdamasi nuo televizijos Beata rašo knygą

2013 02 15 6:00
Asmeninio albumo nuotrauka/"Man visada patiko gaminti valgį ir jį valgyti", - prisipažįsta Beata.

Šiuo metu TV3 laidos "Beatos virtuvė" vedėja Beata Nicholson ilsisi nuo televizijos. Nufilmavusi šimto patiekalų gaminimo procesą, rašo naują, ketvirtąją, receptų knygą, kuriai idėjos, jos žodžiais tariant, tiesiog iš viršaus krinta "tiesiai į prijuostės sterblę". Su Beata kalbėjomės apie tai, kokios idėjos neduoda jai ramybės virtuvėje.

- Šiuo metu jūsų laida kartojama. Ar galima sakyti, kad kulinariniai pokalbiai nesensta?

- Taip, dabar rodomi jų kartojimai. Ir praėjusį, ir šį sezoną dirbau tik iki Naujųjų metų. Toks mano ritmas. Juk laidoje esu pagrindė veikėja, ir man tikrai labai daug reikia pasiruošti ir receptų, ir kalbų. Noriu dirbti tik tiek, kiek jaučiu, kad galiu padaryti kokybiškai. Po septyniolikos nufilmuotų laidų ir beveik šimto patiekalų nori nenori turi daryti pertrauką, kad neatsibostum žiūrovui ir, žinoma, sau. Mano TV komanda yra nuostabi, ir aš jos jau pasiilgau. Be to, noriu ir turiu skirti laiko šeimai, taip pat beveik kasdien rašau į savo puslapį beatosvirtuve.lt. Taip pat rašau naują knygą. Negaliu ir nenoriu spėti visur ir būti visur.

- Iš kur nuolat semiatės receptų naujai knygai?

- Rašau ketvirtą receptų knygą. Visų jų idėjos ateina tiesiog iš viršaus, ima ir nusileidžia man tiesiai į prijuostės sterblę. Tai nuostabus procesas, kupinas kūrybos ir naujų atradimų. Išgyvenu malonumą, tai yra mano darbo žavesys. Idėja, kuria gyvenu, mane būna tarsi apsupusi, gyvenu tomis mintimis, renku informaciją pasirinkta tema. Beje, dabar rašomos ketvirtosios knygos idėja kilo baigiant rašyti kepinių knygą, kuriai atidaviau labai daug meilės. Noriu ir tikiu, kad mano kepinių knyga man ir skaitytojams bus knyga visam gyvenimui. O naujoji tikrai nebus ankstesnės tęsinys.

Kūryba yra malonumas

- Ar galima sakyti, kad egzistuoja koks nors kulinarinis "folkloras"? Juk dažna šeimininkė yra kūrėja, improvizuodama ji gali atrasti ir naujų receptų. Ar dažnai jums virtuvėje improvizuojant atsiranda visiškai naujų patiekalų, grynai jūsų kūrinių?

- Visi esame kūrėjai, tačiau nereikia kūrybos suprasti tik kaip poezijos ar romano rašymo. Manau, žmonės kiekviename žingsnyje turi progos kurti, man kūryba - tai laisvė lietis mintims ir būti nesuvaržytai, daryti tai, kas teikia malonumą. O malonumą rasti reikia kiekviename žingsnyje. Lysvių sodinimas, šaliko mezgimas, grybų džiovinimas, pasakų skaitymas vaikams yra kūryba. Iš visų gyvenime sutiktų šeimininkių ko nors išmokstu, į mano knygas ateina receptai ne tik tų patiekalų, kuriuos pati išragauju, - aš daug kalbuosi ir klausinėju. Tiesiog esu smalsi. Man didžiausias įvertinimas, kai žmonės, tarkim, išsikepa tortą pagal mano receptą. Galbūt net skanesnį nei mano.

- Kuo jus patraukė kulinarija, kad jau nemažai metų į ją gilinatės? Ar ir vaikystėje norėjote tapti kulinare, o ne žurnaliste?

- Esu virtuvės žurnalistė, man visada patiko gaminti valgį ir valgyti. Tai natūralus dalykas. Kita vertus, man visada patiko rašyti ir bendrauti. Tad dabartinė veikla yra mano mėgstamų užsiėmimų suderinimas.

Rauginti kopūstėliai

- Antropologai teigia, kad žmogui sveikiausia maitintis savo krašto daržovėmis ir vaisiais, kuriuos esą geriausiai toleruojame, kurie priimtiniausi ir atpažįstami. Ar kreipiate į tai dėmesį?

- Iš manęs tikrai neįmanoma išginti meilės raugintiems kopūstams, silkėms ir grybams ar burokėliams. Tikrai taip yra, kad norime valgyti tai, su kuo užaugome. Stengiuosi valgyti paisydama sezono - žiemą braškių tikrai nevalgau. Visuomet kreipiu dėmesį į produktus, kuriuos perku, stengiuosi pirkti kokybišką vietinę produkciją. Rauginti kopūstai yra stebuklingas produktas, turėtume daugiau jų valgyti.

- Kuo lietuvių virtuvė skiriasi nuo anglų? Ar Londone vaišinote ką nors grynai lietuviškais patiekalais?

- Vis ketinu savo draugėms britėms iš kulinarijos mokyklos išvirti cepelinų. Kai jas pavaišinsiu, tuomet pasakysiu, kokį įspūdį padarė. Apskritai anglų ir lietuvių virtuvės panašios, nes yra pagrindiniai ingredientai - mėsa, kopūstai, bulvės. Tik kitaip pateikiami.

- Ar naudojatės draugų kulinariniais patarimais? Ar tik jie iš jūsų tikisi tokių pamokymų?

- Visada kalbuosi ir klausau. Draugai su manimi visada dalijasi įdomesniais receptas ir skoniais - ką ragavo, kas jiems patiko. Didžiausias malonums yra vaišinti savo draugus ir, aišku, su jais bendrauti.

- Ar dažnai mėgaujatės tiesiog skaniais, bet nelabai sveikais patiekalais? Galbūt maistui neteikiate pernelyg daug reikšmės?

- Visada mėgaujuosi maistu, nors jei esu labai alkana, mėgautis nelieka laiko. Vyras man sako: "Ar gali nustoti galvojusi apie maistą?" Bet aš nebūtinai apie jį galvoju, kaip apie tai, ką įsidėti į pilvą. Man įdomus procesas ir toji paslaptis, ir kultūra, istorija, ir santykis su maistu. Maistas yra ir meilė, ir istorija, ir nuotykis.

TV3 archyvo nuotrauka/"Negaliu ir nenoriu visur spėti", - sako B.Nicholson.

Svarbu saikas

- Kaip maitinate savo vaikus? Bandote juos saugoti nuo nesveiko maisto?

- Kas yra nesveikas maistas? Manau, svarbu saikas - nieko ne per daug ir nieko ne per mažai. Namie gamintas maistas yra sveikas maistas, nes gamindami suteikiame jam ypatingos galios. Tačiau man patinka valgyti ir restoranuose, ir svečiuose. Nesu fanatikė, kuri valgo tik pačios gamintą maistą. Savo vaikus tikrai auklėju. Kartais net per daug zyziu. Nuolat raginu valgyti daržovių, vaisių, gerti vandens ir nepadauginti saldumynų. Bet kartais lengviau pasakyti, nei padaryti. Mano vaikai, kaip ir dauguma kitų, galėtų gyventi tik valgydami ledus ir šokoladą.

- Ar daug laiko kasdien sugaištate virtuvėje? Galbūt jums taip lengva gaminti, kad tiesiog pasisukiojate virtuvėje - ir patiekalas ant stalo?

- Stebuklų nėra, maistui reikia laiko. Kartais laiko turiu mažai, kartais daugiau, kartais iš viso nenoriu eiti į virtuvę. Tada ten sukiojasi vyras.

- Kai pati išmanote virtuvę, turbūt retas restoranas gali kuo nors nustebinti? Ar vis dar pasitaiko atradimų?

- Atradimai lydi kiekvieną dieną. Mano maistas yra namų maistas, o restoranų gausu visokių - tokių, kurie tik malšina alkį, kurie nori būti ir gera pabuvimo vieta, ir pagaminti ne kasdienį maistą, o pasiūlyti savotišką meno kūrinį... Man įdomi namų virtuvė.

Vaikų ožių maistu negydo

- Ar pastebėjote, kad patiekalas gali vienaip ar kitaip veikti nuotaiką? Gal tuo naudojatės kaip geru "ginklu" - tarkim, suirzusiems vaikams nuraminti, svečiui nuotaiką pakelti?

- Tikrai ne. Maistas nėra liūdesio ar kokių nors kitokių emocijų gydytojas. Taigi vaikų ožių maistu tikrai negydau. Manau, daugelis suaugusiųjų tam tikras emocijas sieja su maistu. Man taip pat svarbu ir gera nuotaika. Tačiau niekada nesistengiu daryti įspūdžio, man rūpi, kad svečiai jaustųsi mylimi ir svarbūs. Svarbiausias dalykas - svetingumas.

- Turbūt jūsų vyras išlepintas auksarankės žmonos, ir jis net nebando virtuvėje į jus lygiuotis?

- Mano vyras labai gerai gamina ir, beje, labai gerai rašo. Paprašiau, kad parašytų keletą savo receptų, jis pažadėjo parašyti į mano puslapį beatosvirtuve.lt.

- Sakoma, kad vaikai labai jaučia, kokio maisto jiems reikia. Esą jei jų šis pojūtis nesugadintas, ant stalo padėjus kelis produktus, jie išsirinks tuos, kurių organizmui tuo metu labiausiai reikia.

- Tikrai jaučia, vaikams reikia gerųjų riebalų, todėl mano vaikai labai mėgsta lašišas, kiaušinius, grietinę. Taip pat jiems reikia greitai pasisavinamų angliavandenių, todėl mėgsta makaronus, bulvių košę ar bandeles. Bet aš raginu valgyti ir morkų, agurkų, brokolių.

- Gal galite su skaitytojais pasidalyti kokiu nors receptu,  labai tinkančiu žiemai artinantis į pabaigą ir ilgintis pavasario bei vitaminų?

- Išsivirkite sriubos iš šaldytų špinatų, kurių yra visose parduotuvėse. Į vištienos sultinį įdėkite smulkiai pjaustytą ir truputį pakepintą svogūną, pjaustytų bulvių, įtarkuokite muskatų riešuto. Kai bulvės išvirs, dėkite šaldytus špinatus, šiems suminkštėjus, nustokite virti, sutrinkite sriubą, pasūdykite. Jei reikia, galite įdėti grietinės. Ir turėsite puikios žalios sriubos.

- Ką pagal jus reiškia gaminti su meile? Beje, sakoma, kad toks maistas eina į kūną.

- Cha cha cha... Tikiu, kad jei sąmoningai kreipsime dėmesį į kiekvieną šaukštą, tai tikrai eis į kūną. Bet vėl lengva pasakyti, sunku padaryti. Gaminti su meile reiškia gaminti ir jaustis laimingam. Tada viskas bus skanu. Reikia džiaugtis tuo, ką darai.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŽMONĖS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"