TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŽMONĖS

Indas keičia lietuvių skonį

2016 07 16 6:00
"Turiu ambicijų truputį pastumti picas į šoną ir užkariauti lietuvių širdis bei skrandžius indų virtuvės patiekalais", - sakė Pradeepas Gupta. Romo Jurgaičio (LŽ) nuotraukos

Nei gimtojoje Indijoje, nei JAV, kur mokėsi bankininkystės, nei Suomijoje, kur dirbo dešimtmetį, ir nei Taline, kuriame turi tris indiško maisto restoranus, verslininkas Pradeepas Gupta sako nesijautęs taip puikiai, kaip Vilniuje. Prieš metus jis sostinės senamiestyje atidarė Indijos ir Tailando virtuvių restoraną „Blue Lotus“.

„Indų virtuvė pelnytai vertinama visame pasaulyje dėl skonio ir kokybės. Prieš dvejus metus, kai apsilankiau Vilniuje, buvau tiesiog sužavėtas miesto – jis man pasirodė idealus. Nustebino tik vienas dalykas: Vilniuje tebuvo du indiško maisto restoranai. Taline jau keletą metų turiu tris Tailando ir Indijos virtuvės restoranus, tad pamaniau, kad šiame puikiame mieste reikia atidaryti dar bent vieną“, – sakė Totorių gatvėje įsikūrusio „Blue Lotus“ šeimininkas.

Hobis virto pagrindiniu verslu

Kad valdys net keletą indų ir tailandiečių maisto restoranų, Pradeepas tikino prieš keletą metų nė neįsivaizdavęs. Gabus jaunuolis iš gimtosios Indijos išvyko į Jungtines Valstijas mokytis bankininkystės. Šalia Bostono esančiame Harvarde studijavo finansus, o baigęs mokslus pradėjo dirbti viename prestižinių bankų. Prieš dešimt metų banko vadovybė pasiūlė Pradeepui padirbėti jų padalinyje Helsinkyje, Suomijoje. Vėliau indas persikėlė į Taliną ir čia, dirbdamase bankininkystės bei akcijų rinkoje, atidarė savo pirmąjį restoraną. „Tai buvo tik hobis šalia tiesioginio darbo finansų srityje, – prisiminė verslininkas. – Tačiau 2008 metais Europą ir Baltijos šalis užgriuvusi ekonominė krizė kirto ir man – veikla akcijų rinkoje beveik žlugo. Tada susimąsčiau, ką daryti toliau: grįžti į banką ar išbandyti jėgas restoranų versle. Ėmiausi restorano, ir tai tapo pagrindiniu darbu. Dabar Taline jų turiu tris.“

Net ir virtuvės rakandai atspindi tikrą indišką restorano dvasią.

Indas neslėpė – teko įdėti nemažai darbo, kad verslas taptų sėkmingas. Vyras džiaugėsi, jog Taline esantys jo restoranai sulaukia daug lankytojų, yra žinomi ir vertinami. Prieš dvejus metus atvykęs į Vilnių Pradeepas sakė suvokęs, kad rado savo svajonių miestą, idealų ir verslui plėtoti. „Man patinka Talinas, tačiau Vilnius – be konkurencijos tobuliausias Baltijos regione. Šis miestas yra didesnis už Taliną, be to, jame jaučiama sostinės dvasia. Taline jautiesi labiau kaip nedideliame miestelyje, o Vilnius turi metropolio aurą, tačiau neslegia savo dydžiu. Čia viskas tobulai subalansuota – ekonominė erdvė, puikus senamiestis, žaluma ir miegamieji rajonai“, – pagyrų Lietuvos sostinei negailėjo indas.

P. Guptos teigimu, verslo galimybių jis dairėsi ir Rygoje, bet kol kas nerado kompanionų, su kuriais galėtų dirbti. Pasak Pradeepo, patikimas vietos partneris yra itin svarbus, nuo jo labai priklauso verslo sėkmė konkrečioje vietovėje. Taline tokį žmogų indas turi. Jis, kaip tvirtino pašnekovas, puikiai išmano vietos specifiką, pasitaikančias problemas ir perspektyvas. Vilniuje verslininkui taip pat talkina lietuviai, žinantys vietos verslo subtilumus. „Tuomet galiu daugiau dėmesio skirti specifiniams, kokybę lemiantiems dalykams: produktams, virėjų parinkimui, valgiaraščio sudarymui“, – aiškino Pradeepas.

Vilniuje esančiame restorane „Blue Lotus“ darbuojasi savo srities specialistai: iš Nepalo atvykęs Mohanas lal GC, Tailando virtuvės meistras, Datta Ramas, indų virtuvės šefas, ir Anoopas Singhas – tandūrio, tradicinės indiškos krosnies, kurioje gaminami tandūrio patiekalai, specialistas. P. Gupta pasidžiaugė, kad darbo vizas indams ir nepaliečiui pavyko gauti greitai – virtuvės meistrai pradėjo dirbti praėjus vos porai mėnesių, kai buvo imtasi tvarkyti reikiamus dokumentus.

"Blue Lotus" interjeras saikingai dekoruotas indiškais motyvais.

Keisti požiūrį į maistą

Indų verslininkas aptarnaujantį personalą ir pagalbininkus Vilniuje taip pat rado nesunkiai. Virtuvės šefams gaminti indiškus ir tailandietiškus patiekalus padeda jų apmokyti jauni virėjai lietuviai, o padavėjais P. Gupta teigia mielai samdantis studijuojančius jaunuolius. Jie dirba dalį dienos. „Mano manymu, studentai yra geriausias pasirinkimas, – kalbėjo restorano šeimininkas. – Jie mielai dirba ne visą darbo dieną. Nesunku sudaryti tokį grafiką, kad visiems būtų patogu. Be to, studentai labai motyvuoti dirbti ir yra puikūs pagalbininkai. Užuot samdęs penkis nuolatinius padavėjus, geriau priimu dešimt studentų. Jie dirba pasikeisdami, ir daro tai su malonumu.“

Vienintelis rimtas iššūkis Vilniuje, pasak Pradeepo, yra pripratinti lietuvius prie rytietiško maisto, kuris čia dar ne toks populiarus kaip kitose pasaulio vietose. Sostinėje gana paplitusi kinų virtuvė, o štai Indijos ir Tailando virtuvių patiekalų reikia gerai paieškoti. „Be to, kaip pastebėjau, lietuviai labai mėgsta picas. Picerijų, kepančių kokybiškas picas, Vilniuje tikrai daug. Turiu ambicijų truputį pastumti jas į šoną ir užkariauti lietuvių širdis bei skrandžius indų virtuvės patiekalais. Beje, populiarėjant vegetarizmui, veganizmui ir šiaip sveiko maisto poreikiui, indų virtuvė – pats tas. Labai daug tradicinių indų patiekalų yra vegetariški, tačiau mano tautiečiai ir mėsą gamina tikrai skaniai“, – šypsodamasis patikino P. Gupta. Verslininkas šmaikštavo, kad lietuviams, mėgstantiems picas, galbūt turi įtakos ir meilė karaimiškiems kibinams, kurie jam, užaugusiam su indų virtuvės patiekalais, atrodo labai panašūs į perlenktas picas.

Deivei galima palikti auką - arbatpinigių.

Mokysis kalbos

Turėdamas tikslą „Blue Lotus“ restoraną paversti lietuvių ir turistų mėgstama vieta, Pradeepas nusprendė ilgesniam laikui apsistoti Vilniuje, tačiau kas keletą mėnesių vyksta į Taliną ne tik prižiūrėti ten veikiančių trijų restoranų, bet ir aplankyti savo draugės estės. Pasak indo, kol kas lietuviškai jis tepasako keletą žodžių, tačiau ketina rimtai mokytis kalbos. Gyvendamas Helsinkyje Pradeepas išmoko suomių kalbą ir dabar laisvai susikalba suomiškai, Taline pradėjo šnekėti estiškai, tad ir Vilniuje ateityje ketina su vietiniais bendrauti lietuvių kalba. Jo samdyti virtuvės šefai iš Indijos ir Nepalo jau susikalba su bendradarbiais lietuviškai. Pats restorano savininkas, be gimtosios hindi, laisvai kalba angliškai, suomiškai, estiškai ir, kaip patikino, greitai šnekės lietuviškai.

Pirmame plane - iš Nepalo atvykęs Mohanas lal GC, kuris yra Tailando virtuvės meistras, jam talkina indiškų patiekalų šefas Datta Ramas.

„Visi žinome, kad lietuvių kalba panaši į senąją sanskrito kalbą. Tik atvykęs į Lietuvą ir viešėdamas Kaune turėjau progą tuo įsitikinti. Su draugais pakliuvome į vaikišką lėlių spektaklį ir aš perskaičiau jo pavadinimą, kuriame buvo žodis, panašus į „sapana“. Sanskrito kalba tai reikškia sapną. Kai paklausiau lietuvių draugų, ar pavadinime yra žodis „sapnas“, jie taip pat gerokai nustebo, kad supratau“, – prisiminė Pradeepas.

Indų verslininkas pasakojo, kad jo tėvai gyvena Indijoje, bet šiais laikais aplankyti giminaičius nėra jokių problemų. Bent du kartus per metus jis skrenda į gimtinę pasimatyti su šeima. P. Guptos tėvas Indijoje turi industrinių kabelių gamybos verslą. Netrukus Pradeepo brolis ketina skristi į Angliją, į giminaičių vestuves, tad grįždamas užsuks į Tailną. Čia verslininkas jį pasitiks ir atsiveš į Vilnių paviešėti. Indo draugė Taline užsiima keramika ir neįgalių vaikų meno terapija. „Atstumas nėra didelis – dažnai vykstu į Taliną, ji atvažiuoja pas mane. Man labai patinka taip gyventi. Esu prisiekęs keliautojas, ir tai nevargina“, – neslėpė restorano „Blue Lotus“ savininkas.

Vienintelis rimtas iššūkis Vilniuje, pasak Pradeepo Guptos, yra pripratinti lietuvius prie rytietiško maisto, kuris čia dar nėra toks populiarus, kaip kitose pasaulio vietose.
Pirmasis restoranas Taline Pradeepui Guptai pradžioje buvo tik hobis, šalia tiesioginio darbo finansų srityje.

.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŽMONĖS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"