TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŽMONĖS

Ir cepelinus galima gaminti kitaip

2016 09 24 6:00
Erikas Janerikas (dešinėje) - geriausias jaunasis virėjas Baltijos šalyse. Organizatorių nuotraukos

Prieš porą savaičių Rygoje vykęs tarptautinis Baltijos šalių virėjų čempionatas „Baltijos kulinarinis paveldas“ lėmė sėkmę ir Lietuvos atstovams. Vieną prizų – Geriausio jaunojo virėjo titulą – pelnė devyniolikmetis Erikas Janerikas.

Lietuvos komandos kapitonas Arūnas Stoškus po apdovanojimų ceremonijos pabrėžė: „Kova buvo įtempta. Čempionatas stiprus. Iškovojome prizų ir įgijome vertingos patirties.“

Maisto ruošos specialisto E. Janeriko manymu, jam tiesiog labiau pasisekė, kad savo regiono patiekalą – užkandį iš starkio, karštą patiekalą iš triušienos, desertą iš šaltalankių pagamino geriau nei kiti.

Į žodį „pagamino“ telpa gerokai daugiau, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Čempionato teisėjai vertino ne tik patiekalų paruošimo tikslumą, pagaminimo laiką, maisto skonį, bet ir kitus virėjų gebėjimus. Neliko nepastebėti profesionalūs kulinarų įgūdžiai, dekoravimo idėjos.

Erikas nelinkęs pernelyg teikti reikšmės apdovanojimui, yra kuklus, bet siekiantis tikslo. „Prieš konkursą ruošiesi, o vėliau tiesiog parodai, ko išmokai“, – sėkmės receptu dalijosi jis.

Labiau pasitiki

Paklaustas, ar nežada užriesti nosies ir susirgti žvaigdžių liga, vaikinas purtė galvą ir sakė, kad taip tikrai nebus. Visa, kas po laimėjimo pasikeitė – tai sustiprėjo pasitikėjimas savimi. „Tiesiog pačiam smagiau. Stengiausi paruošti maistą skaniai, greitai ir kokybiškai“, – tikino jis. Akivaizdu, jaunam vaikinukui tai puikiai pavyko, kaip ir susidoroti su įtampa, skubėjimu. Jis nepritarė minčiai, kad virėjo darbas reikalauja ypatingesnės atidos nei kiti darbai. „Įtampa? Jos yra visur“, – įsitikinęs E. Janerikas.

Virėjas ir konditeris

Baigęs Kauno „Santaros“ gimnaziją, vaikinas tęsia mokslus Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centre. Įgijęs virėjo specialybę, jis siekia konditerio išsilavinimo. Pasiteiravus, kuo skiriasi virėjo darbas nuo konditerio, pašnekovas juokavo, kad didelio skirtumo nesą. „Tai maisto ruošyba, tik vienur reikia daugiau cukraus, kitur – druskos“, – pokštavo pašnekovas.

Eriko teigimu, konditerijoje yra daugiau taisyklių, konditeris turi būti tikslus ir disciplinuotas. Cukrinių ir miltinių saldumynų gamyboje svarbūs ingredientai, jų kiekis. „Nuolat turi skaičiuot gramus, – įspūdžiais iš virtuvės dalijosi jaunas maisto ruošimo specialistas. – Virėjui savo klaidas ištaisyti kur kas lengviau.“

Bandydamas prisijaukinti konditeriją, vaikinas labai toli į ateitį nesidairo. Kuo būsiąs po kokių dešimties metų? „Tuomet ir pamatysime. Žinau viena: į ateitį noriu žvelgti drąsiai“, – sakė Erikas.

Kūrybiškumo raiška

Čempionato teisėjai vertino ne tik patiekalų paruošimo tikslumą, pagaminimo laiką, maisto skonį, bet ir kitus virėjų gebėjimus.

Šiais laikais sunku ką nors nustebinti tradiciniais patiekalais. Vis dažniau talentingi kulinarai savo virtuves paverčia vadinamosiomis kūrybinėmis dirbtuvėmis. Ne išimtis ir E. Janerikas. Jis tikino, kad net iš kasdienių produktų galima pagaminti ką nors ypatinga. Nė vienas virtuvės šefas nedrįstų paneigti, kad patiekalo skonis priklauso ne vien nuo produktų. Pasirodo, kūrybiškumas nebūtinai turi būti siejamas vien su menu. Vaikinas nustebino pasakydamas, kad cepelinus irgi galima pagaminti kiek kitaip nei įprasta: „Jei tik turi fantazijos ir noro. Daugelį patiekalų galima pateikti šiuolaikiškai, skaniai ir tuo nustebinti kitus.“

Erikas pasakojo, kad po virtuvę mielai sukiojasi visa jų šeimyna. „Dažniausiai gaminome visi kartu, draugiškai“, – prisipažino pašnekovas.

Pagaminta su meile – tai ne iš piršto laužtas pasakymas? Su šiuo prieskoniu maistas gardesnis? „Visada“, – konstatavo Erikas.

Sakoma, kad vaikams reikia leisti eksperimentuoti virtuvėje. Juk jie tokie imlūs, o naujus dalykus taip smagu išbandyti. Tarsi patvirtindamas šią tiesą, Erikas užsiminė, kad jau vaikystėje juodu su vyresne seserimi Simona yra nemažai „košės privirę“, puodus prisvilinę ir kitokių nuotykių patyrę. „Visko yra buvę, – šypsodamasis sakė Erikas. – Vaikams tai būdinga.“

Neturi laisvalaikio

Kulinaras pripažino, kad dėl gausybės darbų nukenčia bendravimas su bendraamžiais. „Nenuostabu, juk esate socialinių tinklų karta“, – sureaguoju.

Tačiau Erikas nesutinka su šiuo apibūdinimu ir argumentuoja, kad į virtualią erdvę įsilieja vis daugiau vyresnių žmonių, ne vien jaunimas.

Laisvalaikio beveik neturintis vaikinas buvo atviras, kad darbas atima nemažai laiko, esą „daug darbų ir visur ji – virtuvė“.

Anot virėjo, jo langu į pasaulį, paskata tobulėti yra tapę konkursai. „Kartu pakeliauji ir pamatai šį tą“, – džiaugėsi galimybėmis maisto ruošimo specialistas.

Smalsumas, noras žinoti ir išmanyti, aprėpti kuo daugiau – savybės, kurių reikia kiekvienam savo srities specialistui. Tačiau užvis svarbiausia – talentas. Erikas lyderiu savęs nelaiko, tačiau džiaugtųsi pavadintas talentingu atradėju. Jaunas virėjas dirba dviejų kūrybingų šefų Artūro Braslausko ir Dariaus Dabrovolsko įkurtame „Chef2 Food House“ restorane Vilniuje. „Noriu būti savimi ir mokytis iš geriausiųjų. Didžiuojuosi, kad tokius virtuvės profesionalus kaip dabartinį darbdavį D. Dabrovolską, buvusį – Tomą Rimvydį galiu pavadinti savo mokytojais. Daug sužinojau iš jų, vadovėliuose to nerasi.“

Konkurse neliko nepastebėti profesionalūs kulinarų įgūdžiai, patiekimo subtilybės.

Atrado save

Virėjai labiau jaučia maistą, geriau supranta, kokie ingredientai dera tarpusavyje. Tačiau, anot pašnekovo, visada atsiranda nepatenkintų klientų, kuriems kas nors nepatinka. „Žmonės ateina su savais įpročiais, o jie – skirtingi. Vis dėltostengiesi gaminti kuo geriau. Jei pasiseka įtikti, tuomet esi patenkintas: pavyko pamaloninti kažkieno skrandį“, – pridūrė Erikas.

Jaunas virėjas įsitikinęs, kad nėra jokio skirtumo, kokioje šalyje gyveni. Jei nepavyksta atrasti savęs, to nepavyks padaryti bet kur. „Jei norėsi, pasiseks bet kuriame pasaulio krašte. Tiesiog išdrįsk padaryti tai, kas neduoda ramybės, įgyvendink svajones, – drąsino jis. – Reikia siekti savo tikslų. Kai žinai, ko trokšti, tuomet viskas paprasta.“

Reikia eiti ieškotojo keliu? Tikrasis pašaukimas – atrandamas? „Kas nulemia likimą? – svarstė ir Erikas. – Nežinau, ar kas nors iš aukščiau uždeda tą štampuką, tačiau kažkas tikrai įvyksta. Man išėjo lyg savaime – nuėjau mokytis ir supratau, kad įdomu. Manau, ir kitiems nutinka panašiai.“

Kokios jaunojo virėjo, geriausio Baltijos šalyse, viltys? „Netrukus išvažiuoju į Švediją, vėl dalyvausiu konkurse. Aišku, tikiuosi geriausio rezultato“, – sakė Erikas.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŽMONĖS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"