TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŽMONĖS

Ir skrandžiui, ir sielai, ir balsui

2016 09 30 6:00
Dainininkė Nomeda Kazlaus dažnai renkasi japonų virtuvės patiekalus. Lietuvos žinių archyvo nuotraukos

Vilniuje galima skanauti kone visų pasaulio virtuvių patiekalų. Čia netrūksta ir tradicinės lietuviškos virtuvės restoranų, kuriuos dažnai renkamės, kai atvykusiems svečiams norisi pristatyti unikalų lietuvišką kulinarinį paveldą.

LŽ kalbinti garbūs vilniečiai tvirtino, kad susirengus iškilmingai papietauti ar pavakarieniauti sostinėje pasirinkti gerą restoraną nėra problemos – tik išsirink, kokios pasaulio šalies virtuvės šiuo metu norisi, ir keliauk skanauti indų, marokiečių, Viduržemio jūros regiono ar prancūzų virtuvės maisto. Kinų, japonų, italų, amerikiečių ar tailandiečių pamėgtų patiekalų Vilniuje taip pat be vargo galima rasti. Kai aplanko svečiai iš užsienio, jau galime pasiūlyti jiems ne tik dažnam svetimšaliui egzotiškų šaltibarčių, cepelinų ar vėdarų, bet ir geriausio senovės lietuvių bajorų puotų metu tiekto maisto.

Bajoriškas poskonis

Garsiausiose pasaulio operos scenose dainuojanti Nomeda Kazlauskaitė-Kazlaus sakė, kad susiruošusi papietauti restoraną renkasi priklausomai nuo progos: jeigu turi svečių iš užsienio, kuriems ketina parodyti visus lietuviško maisto pranašumus, drąsiai juos vedasi į restoraną „Ida Basar“. „Čia puiki senoji Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikų virtuvė. Ji įdomi, prabangi, tai ne įprasti cepelinai ar vėdarai, kurių dažnas atvykęs žmogus nesiryžta ragauti. Todėl užsienio svečius dažniausiai veduosi būtent ten, kur galiu didžiuodamasi parodyti su meile išsaugotą ir pagal senuosius rankraščius atkurtą lietuvių bajorų puotų maistą“, – kalbėjo vienas garsiausių Lietuvos sopranų.

Dainininkė tikino, kad dažnai pietauja Vilniaus senamiestyje esančiame restorane „Saint Germain“ arba „Stikliuose“, o daug keliaudama po pasaulį labiausiai pamėgo japonų virtuvės patiekalus. „Japonų maistas tinka dainininkams, – prisipažino Nomeda. – Jame gausu baltymų, jis neriebus, tačiau teikia daug energijos. Jau kuris laikas turiu įprotį įvairiuose pasaulio didmiesčiuose, kuriuose tenka koncertuoti, susirasti geriausią japonišką restoraną ir ten pavalgyti.“ Dainininkė pasidžiaugė, kad japoniško maisto restoranėlių galima rasti ir Lietuvos sostinėje.

Akordeonistas Martynas Levickis Londone pamėgo indų virtuvę.

Negąsdina vėdarais

Akordeono virtuozas Martynas Levickis sakė Vilniuje dar pasigendantis įvairesnio maisto pasirinkimo galimybių. Daug laiko Londone praleidžiantis muzikantas, šmaikštavo, kad atvykęs į sostinę ir susiruošęs papietauti su bičiuliais pirmiausia įsiklauso į savo skonio receptorius – ką šie pakužda, tą vaikinas ir renkasi. „Taip susiklostė, kad dažniausiai dairausi indiškų patiekalų restorano. Gyvendamas Londone labai pamėgau indų virtuvę. Jau man pačiam keista, kad anksčiau jos visai nevertinau. Pastaraisiais metais tikrai dažnai valgau indišką maistą. Ne tik Londone, bet ir Vilniuje“, – aiškino pašnekovas. Jam patinka ir Viduržemio jūros regiono bei Maroko virtuvės patiekalai. Vilniuje akordeonistas randa ir šios pakraipos restoranų.

Pasak Martyno, kai iš užsienio atvyksta svečių, kuriems įdomu paragauti lietuviškos virtuvės patiekalų, jis šiek tiek nerimauja – pristatyti lietuvišką maistą kuo geriausiai nėra lengva. „Neseniai atradau restoraną „Ertlio namas“, kuriame tiekiami istorinės lietuvių virtuvės patiekalai, bet kiek modernizuotai. Jau keletą kartų ten vedžiau savo draugus, ir jie buvo patenkinti“, – pasidžiaugė akordeonistas. Jis įsitikinęs, kad siūlyti užsieniečiams tradicinių lietuviškų cepelinų ar vėdarų geriau nereikėtų: „Ne kartą esu matęs pasibaisėjusius draugų veidus, kai jiems atnešė vėdarų porciją. Aš pats juos nelabai mėgstu, todėl ir bičiulių stengiuosi negąsdinti“, – nusijuokė M. Levickis.

Kai norisi ko nors "dėl dūšios", Algirdas Kaušpėdas užsisako tikrų ukrainietiškų barčių dubenį.

Barščiai atgaivina

Algirdas Kaušpėdas, architektas ir legendinės grupės „Antis“ simbolis bei balsas, prisipažino, kad jau daug metų iš užjūrių į Vilnių atvykusius savo svečius veda pietauti į restoraną „Saint Germain“. „Ten galima nueiti pėsčiomis per senamiestį. Aplinka labai graži, labai malonus aptarnavimas ir be galo skanus maistas. Ko gero, man ši vieta yra pati mieliausia, tad ir savo svečius veduosi būtent čia. Nors tikrai yra ir daugiau vietų, kur galima geriausiai pristatyti Vilnių, bet aš sustojau ties šiuo pasirinkimu“, – sakė architektas.

Išsiruošęs eiti pavalgyti su draugais A. Kaušpėdas sakė dažnai pasirenkantis restoraną „Belgai“, nes čia jam patinka tiekiamos midijos, o ir belgiškas alus buvusiam „antinui“ labai imponuoja. „Kai norisi ko nors „dėl dūšios“, nuvažiuoju į Algirdo gatvėje esantį ukrainiečių restoraną. Pasiimu dubenį barščių. Nieko daugiau, tik gerą porciją tikrų ukrainietiškų barščių. Ši tauta moka juos virti“, – šyptelėjo architektas.

"Neringos" nostalgija iki šiol Vaivą Mainelytę atveda į šį Vilniaus restoraną.

Vilniaus legenda

Legendinė kino ir teatro aktorė Vaiva Mainelytė prisipažino jaučianti nenugalimą „Neringos“ restorano trauką. „Sentimentai, jaunystės prisiminimas mane visada atveda į „Neringą“. Kai turiu svečių iš užsienio, beveik visada pietauti juos veduosi į šią nostalgija dvelkiančią vietą. Ten sukaupta tiek daug geros menininkų paliktos energijos. Kad ir iš kur būtų mano svečias, jis niekada nenusivilia. Visi sako, kad „Neringoje“ labai jauku, o maistas geras“, – patikino aktorė.

V. Mainelytė išdavė ir kitą savo silpnybę – pasirodo, aktorė labai mėgsta ant grilio ruoštus patiekalus. Tad nutarusi jais pasilepinti su draugėmis ar šeima dažniausiai eina į Islandijos gatvėje įsikūrusį grilio patiekalų restoraną „Kas Kas“. „Kepta ant grilio lašišos filė man yra tiesiog dievų maistas, – šypsodamasi tikino kino ir teatro legenda. – Be to, su draugėmis dažnai nueiname į „Bernelių užeigą“. Esu didelė lietuviškų patiekalų mėgėja. Kai norisi ko nors gardaus, cepelinai ar kugelis mums yra geriausias pasirinkimas.“

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŽMONĖS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"