TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŽMONĖS

Išmokęs lietuvių kalbą ėmėsi verslo

2013 09 14 6:00
Y.Pandey vilniečiams ketina netrukus pasiūlyti gimtojo Nepalo virtuvės patiekalų. Oresto Gurevičiaus nuotrauka

Trečius metus sostinėje gyvenantis ir indiško maisto restoranui vadovaujantis Yuvaray Pandey su žmona Aysha tikisi netrukus atidaryti Nepalo nacionalinės virtuvės restoraną. Baigęs studijas Vilniaus universitete (VU) nepalietis nutarė, kad savo gyvenimą kurs čia, Lietuvoje, o ne gimtajame krašte.

Iš Nepalo į Lietuvą Yuvaray atvyko studijuoti verslo vadybos. Kaip ir dauguma VU studijuojančių užsieniečių, mokslus baigė anglų kalba. "Dar mokydamasis universitete kurį laiką dirbau viename prekybos centre, kad prisidurčiau prie stipendijos, bet turėjau planą atidaryti Vilniuje indiško maisto restoraną, pradėti savo verslą. Po studijų taip ir padariau", - gražia lietuvių kalba pasakojo Y.Pandey. Jo jauna žmona Aysha ir bičiulis Kamay tapo nedidelio šeimos verslo partneriais. Aysha sutuoktiniui padeda dirbdama prie baro, aptarnauja svečius, kartais virtuvėje gamina patiekalus. Bičiulis Kamay triūsia prie puodų - lankytojai gerai vertina jo indiškus patiekalus. Visi trys nepaliečiai puikiai kalba lietuviškai.

Šeši broliai verslininkai

Yuvaray pasakojo, kad Nepale liko jo tėvai ir šeši broliai. Visi šeimos nariai yra ne tik itin verslūs, bet ir išsimokslinę. "Vyriausias yra aukštosios mokyklos profesorius, visi kiti turi savo verslą - didmeninės ir mažmeninės prekybos, statybos, viešbučių srityje. Tėtis jau pensininkas, bet anksčiau ir jis sėkmingai plėtojo nuosavą verslą. Ne juokas pastatyti ant kojų ir išmokslinti septynis sūnus, išleisti juos į sėkmingą savarankišką gyvenimą", - pasakojo Lietuvoje šaknis įleidęs nepalietis.

Tolimoje šalyje likusią šeimą Y.Pandey aplanko tik kartą per dvejus metus, nes kelionė gana brangi, o verslas dar tik įsibėgėja. Pašnekovas pasakojo, kad nutaręs atidaryti restoraną iškart ėmėsi indiškos virtuvės, nes Nepalo ir Indijos virtuvės tradicijos gana panašios. "Be to, indišką maistą žmonės žino visame pasaulyje, o lietuviai šiais laikais daug keliauja, susipažįsta su kitomis kultūromis ir egzotiškesniais patiekalais, - aiškino Yuvaray. - Tačiau puoselėju idėją vėliau Vilniuje atidaryti ir Nepalo virtuvės restoraną, pristatyti lietuvių skoniui tradicinius savo šalies patiekalus, jie šiek tiek skiriasi nuo indiškų." Verslininkas džiaugėsi, kad lankytojų gausa leidžia tikėtis, jog sumanytas restoranas jau galbūt kitais metais virs realybe.

"Matau, kad patalpos senamiestyje darosi mums per mažos, todėl tikrai plėsimės. Ieškome naujų patalpų, o kai tik rasime tinkamas, atidarysime Nepalo virtuvės restoraną", - optimistiškai į ateitį žvelgė Yuvaray. Dėl darbų gausos jis vis rečiau pats gamina. Šį darbą patiki bičiuliui Kamay ir lietuvei virėjai, kurią išmokė gaminti autentišką indišką maistą.

Išmoko lietuviškai

Nutarę, kad savo ateitį kurs čia, Lietuvoje, Yuvaray ir Aysha pirmiausia pradėjo mokytis lietuvių kalbos. Prisipažino, kad pradžia buvo itin sunki. "Su žmona lankėme specialius užsieniečiams, kurie nori gyventi arba dirbti Lietuvoje, skirtus kursus. Išlaikėme pirmos ir antros kategorijos valstybinius egzaminus", - didžiuodamasis sakė pašnekovas. Jis prisipažino, kad mokydamasis universitete lietuviškai išvis nekalbėjo, bendravo angliškai. Tik nusprendęs likti čia, ėmėsi žygių išmokti lietuvių kalbą kalbą. "Tikrai sunki kalba užsieniečiui, - šyptelėjo verslininkas. - Tačiau Nepalas - daugiakalbis kraštas, kiekvienas nepalietis, be savo gimtosios, dar moka kitų kalbų. Tai padėjo mums su Aysha mokantis lietuviškai."

Lavinti kalbos įgūdžius Yuvaray padėjo ir kelionės po Lietuvą. Su žmona jis aplankė visus didesnius šalies miestus, susipažino su lietuvių gyvenimo būdu ir papročiais. Prisipažino, kad mielai apsigyventų Kaune arba Klaipėdoje, tačiau verslo sumetimais pasirinko Vilnių. Jo teigimu, pastaruosius porą metų Vilniuje jis jaučiasi saugiai ir patogiai. "Kai dar nemokėjau kalbos, vėlai vakare važiuodamas troleibusu jausdavausi kiek nejaukiai. Tačiau dabar su žmona jaučiamės kaip tikri lietuviai - čia mūsų šalis, mums čia labai patinka gyventi. Kai gali kalbėti su žmonėmis jų kalba, dingsta visi priešiškumai. Net ir lietuviški orai mums patinka", - šyptelėjęs prisipažino Y.Pandey.

Vegetarui patinka blynai

Nors Nepalo, kaimynės Indijos ir Lietuvos kultūra labai skiriasi, pritapti mūsų šalyje didelių sunkumų Yuvaray nekilo. Savo restorane jis stengiasi reprezentuoti ne tik savo kraštų maistą, bet ir tradicijas. Žiemą kas savaitę restorane rengiami indiškų šokių pasirodymai. Vasarą šeima vos spėja suktis, aptarnaudama egzotiškos virtuvės patiekalų pageidaujančius klientus. Interjeras taip pat dekoruotas pagal šios tolimos šalies dvasią, televizorius nuolat rodo Bolivudo sukurtus filmus. "Ypač smagu dėl to, kad indų šokius restorane šoka lietuvė šokėja. Ji ilgai mokėsi šio meno Indijoje, yra pripažinta meistrė, - kalbėjo verslininkas. - Ji gyvena Kaune, tačiau dažnai atvažiuoja šokti, kai būna rengiami indiškos tematikos vakarai - gimtadieniai, mergvakariai ar bernvakariai, konferencijos."

Verslininkas prisipažino, kad yra vegetaras, tačiau lietuviška virtuvė jam taip pat patinka. Iš jos jis renkasi patiekalus be mėsos - šaltibarščius, bulvinius blynus, plokštainį. Sakė labai pamėgęs ir karaimų nacionalinį patiekalą, kuris Lietuvoje jau yra tapęs neatsiejama kulinarinio paveldo dalimi, - kibinus. Tačiau valgo juos su varškės ir špinatų įdaru, grybais, o ne su mėsa.

Nors indiško maisto verslas sekasi, didžiausia Y.Pandey svajonė - autentiška Nepalo salelė Vilniuje, kur jis galėtų pristatyti savo šalies kultūrą ir papročius, maistą ir meną. Šia idėja jis pasidalijo su Nepale gyvenančiu vienu iš brolių, šis valdo nemažą viešbutį. Pasak Yavaray, rudenį jis ketina vykti į gimtinę ir rimtai aptarti galimybę atidaryti nepalietišką restoraną, viešbutį ir konferencijų salę.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŽMONĖS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"