TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŽMONĖS

Itališkos vilionės pastūmėjo į verslą

2014 03 15 6:00
E.ir G.Trumpos ne tik sėkmingi verslininkai, bet ir keturių vaikų tėvai. Asmeninio albumo nuotraukos

Kaunietis verslininkas Egidijus Trumpa su žmona Greta mėgsta gerą maistą ir vyną. Šį pomėgį sutuoktiniai pavertė sėkmingu verslu - jau ketverius metus savo įkurtose tavernose ir parduotuvėlėse "Buon Giorno" jie siūlo laiko patikrinto itališko vyno, sūrio, kumpio, kavos ir kitų produktų.

"Prieš dešimt metų vertėmės didmenine itališkų produktų prekyba, tiekėme juos restoranams, o prieš ketverius metus supratome, kad tokių restoranėlių, kokius mes su šeima mėgstame, Lietuvoje beveik nėra, todėl įkūrėme pirmąją taverną ir nedidelę itališkų produktų parduotuvę Kaune. Prieš mėnesį įžengėme į Vilnių - senamiestyje ryžomės atidaryti dar vieną itališką "Buon Giorno" taverną. Likimo ironija - laiko lankytis kituose mėgstamuose restoranėliuose nebeliko, verslas kone prarijo laisvalaikį", - šypsodamasis prisipažino E.Trumpa.

Tavernos lankytojai prašomi išdėstytii savo pageidavimus "Gražaus žodžio knygoje".

Krizė prišaukė sėkmę

Verslininkas prisiminė, kad abu su žmona visada mėgo ieškoti naujų kavinių, restoranų, analizuoti, kas juose patrauklu, kodėl vis traukia čia apsilankyti. Per ekonomikos krizę, pasak jo, Lietuvoje labai suprastėjo restoranų ir kavinių siūlomo maisto ir gėrimų kokybė, todėl sutuoktiniai suprato, kad tai - šansas jiems. Taip šalia didmeninės prekybos radosi naujas verslo modelis - itališko stiliaus tavernos, kuriose galima išgerti geros kavos, vyno, paskanauti vytinto Parmos kumpio, sūrių, saulėje džiovintų pomidorų ir kitų gėrybių, kuriomis garsėja saulėtoji Italija. "Kol kiti verslininkai, prispausti krizės, visaip stengėsi išsisukti pirkdami kuo pigesnius produktus ir laikydami tas pačias aukštas kainas, mes pasielgėme priešingai. Ir tai visiškai pasiteisino. Pirmoji taverna Kaune per porą savaičių be jokios reklamos nebesugebėdavo priimti visų lankytojų - jų buvo keturis kartus daugiau, nei galėjome priimti", - sakė E.Trumpa.

Anot verslininko, jį itin žavi italų maisto ir vyno gamybos kultūra. Bendraudamas su italais, jis teigė pastebėjęs, kad jiems svarbiausias yra gamybos procesas - visas jėgas ir pagarbą atiduoda gaminam produktui, mėgaujasi pačia gamyba, net pernelyg negalvodami apie galutinį rezultatą. Natūralu, kad taip gaminant ir rezultatas būna geras. Per šimtmečius ir kartas perduodamos tradicijos italams neleidžia net teoriškai samprotauti, kad būtų galima kaip nors pasilengvinti darbą ir nepaisyti kokybės.

Kodėl lietuviai pamėgo vyną

E.Trumpa pripažino, kad pastaraisiais metais lyg grybai po lietaus Lietuvoje dygstančios vyninės - neatsitiktinis reiškinys. Ilgai vyno gamybos kultūra negalinčios pasigirti mūsų šalies žmonėms šis gėrimas buvo tiekiamas itin didelėmis kainomis - kokybės ir kainos santykis visai neatitiko tikrovės. Už paprastą, iki dešimt eurų už butelį kainuojantį vyną mūsų verslininkai lupo kelis kartus didesnę sumą. "Dabar kainodara pasikeitė - šiandien mūsų rinkoje jau galima nusipirkti gero vyno už gerą kainą. Anksčiau verslo požiūris į kainos maržą buvo gana grobuoniškas - restorane vynas būtinai kainuodavo kokius tris kartus brangiau nei iš tikrųjų. Ilgai analizavome situaciją ir priėmėme sprendimą: savo tavernose vyną parduodame parduotuvės kaina, imame tik vadinamąjį kamščio mokestį - už spindinčią taurę, malonią aplinką ir aptarnavimą. Tokiu būdu jis nepabrangsta trigubai, todėl žmonės ir perka", - aiškino pašnekovas.

Pradėjęs verslą Kaune, o neseniai taverną atidaręs Vilniuje verslininkas tikino, kad lankytojų skonis abiejuose miestuose vienodas - visiems reikia kokybės ir gero aptarnavimo. Egidijus sakė itin vertinantis konstruktyvią kritiką, bet jos beveik nesulaukiantis.

E.Trumpa mėgsta pasilepinti putojančiu vynu.

Vaikai auga su verslu

Egidijus ir Greta ne tik sėkmingai plėtoja verslą, bet ir augina keturias atžalas. Vyriausiam jų sūnui - jau dvidešimt dveji, jauniausiam - penkeri. Šeimoje auga ir du paaugliai - keturiolikos ir penkiolikos metų. Pasak verslininko, namie jiedu su žmona mėgsta gaminti skanų maistą, ieškoti naujų patiekalų. Tačiau prie pietų stalo augančiai kartai vyno taurės nesiūlo, patys tėvai kartkartėmis mėgsta pasilepinti "Cava" ar "Prosecco" putojančiu vynu.

Vyras pasakojo, kad vyriausias sūnus jau nuo dvylikos metų domisi tėvų verslu. "Prisimenu, kai pradėjome didmeninę itališkos kavos prekybą, dalyvavome restoranų verslui skirtoje parodoje, kuri vyko "Litexpo" centre. Mudu pasisiuvome tokius pačius kostiumus, o iš Italijos atvykusi kavos specialistė ir barmenas išmokė sūnų ruošti kavą specialiu aparatu. Jis taip įsitraukė, kad visą parodos laiką stovėjo prie aparato ir virė kavą lankytojams. Prie mūsų dvylikamečio susidarė eilė moterų, visos norėjo būtent jo pagaminto gėrimo. Barmenas italas šypsodamasis tik stebėjo jo darbą, nes vaikis nė nesirengė leisti profesionalo prie kavos aparato", - pasakojo E.Trumpa. Pašnekovas džiaugėsi, kad ir sulaukęs dvidešimt dvejų vyriausias sūnus neprarado susidomėjimo tuo, ką daro tėvai. "Smagu perduoti savo patirtį sūnui, tikiu, kad užaugo mums pamaina", - džiaugėsi verslininkas.

Paaugliai berniukai tėvų verslu nelabai domisi, jiems artimesnės naujųjų informacinių technologijų galimybės, sportas ir mokslai. Keturių vaikų tėvas samprotavo, kad jo paaugliukai tiesiog neturėjo progos dalyvauti pardėjus kurti verslą, kaip tai nutiko vyriausiajam sūnui, todėl ir susidomėjimo tėvų darbu neišsiugdė. "Tegu jie dar pagyvena savo vaikyste, spės atrasti suaugusiųjų pasaulį vėliau", - įsitikinęs jis. Mažąjį sūnų tėvas ir mama vadina tavernos vaiku. Kai prieš ketverius metus jie atidarė pirmąją taverną ir krautuvėlę, mažyliui nebuvo nė metų. Į verslo rūpesčius panirę tėvai jį visur nešiodavosi drauge. "Turime nuotraukų, kur jis dar mažesnis už Parmos kumpį, kuriuo prekiaujame, - juokėsi E.Trumpa. - Ne kartą mažyliui teko numigti ir ant tavernos minkštasuolių, kai su žmona užsisėdėdavome darbe ir pražiopsodavome laiką, kai jau būdavo laikas jį guldyti į lovelę."

Tavernoje itin paprasta, bet jauki aplinka.

Apie lietuvišką vyną

Daugelį metų domėdamasis vynu E.Trumpa tiki, kad šis gėrimas geriausiai gaminamas tinkamą klimatą ir šimtametes tradicijas turinčiose šalyse - Italijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje. Verslininkas turi tvirtą nuomonę apie lietuvišką vyną - jis niekada neprilygs saulėtų kraštų vynuogių gėrimui. "Su visa pagarba ir didele meile Lietuvai manau, kad mūsų kraštas jo gamybai tiesiog netinkamas. Turime kitų produktų, kuriais pagrįstai galime didžiuotis, tarkim, alumi. Jis - puikus. Taip, lietuviai stengiasi ir padaro tikrai skanių gėrimų, bet man toks vynas labiau asocijuojasi su likeriu, nes jo gamybai reikia cukraus. Mūsų krašte vaisiai dėl šalto klimato nokdami tiesiog nesukaupia tiek cukraus, kad iš jų būtų galima pagaminti vyną, nenaudojant jo papildomai. Tai - visai kita kokybė. Galima išgerti taurę tokio gėrimo, bet po antros jau skaudės galvą, nes jis turi priemaišų", - teigė pašnekovas.

Jis tikino, kad lankydamasis Lietuvos vyndarių asociacijos rengiamose degustacijose išragavo keliasdešimt lietuviško vyno rūšių. Pripažino, kad skonis įdomus. Teko verslininkui degustuoti rabarbarų, vyšnių, obuolių ir net pienių vyną, kurį, kaip prisipažino, iki tol laikė tik literatūrine išmone. "Negaliu pasakyti nieko blogo apie šiuos gėrimus, jie tikrai geri. Tačiau tai - visiškai kitas produktas nei karšto klimato šalyse gaminamas vynas. Žinau, kad lietuviškas vynas turi savo gerbėjų, ir tai puiku. Kiekvienas gali rinktis tai, kas jam patinka ir tinka", - tvirtino E.Trumpa.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŽMONĖS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"