TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŽMONĖS

Ką mėgsta pats, siūlo kitiems

2014 03 22 6:00
Nedidukės mėsinės savininkas M.Norkus dirba tik su tais tiekėjais, kurių produktai jam pačiam skanūs. Romo Jurgaičio (LŽ) nuotraukos

Savitumu garsėjančio Vilniaus Žvėryno rajono gyventojas Martynas Norkus neseniai atvėrė mėsos parduotuvėlės "Žvėryno mėsinė" duris. "Jokiame kitame rajone šios avantiūros nebūčiau drįsęs imtis", - šypsodamasis tikino antros kartos žvėrynietis.

"Žvėryne iki šiol buvo savotiškas vakuumas - rimtos mėsinės nebuvo. Kadangi pats čia gyvenu visą gyvenimą, mačiau, kad žmonėms to reikia - jie nuolat važinėja į turgų, po įvairias muges, kad nusipirktų geros mėsos ir jos gaminių. Nutariau šią spragą užkimšti", - sakė antrą savaitę už parduotuvėlės prekystalio besisukiojantis vyras. Jo mėsinė įsikūrė tipiniame Žvėryno senoviniame mediniame name su langinėmis, medžio drožinių puošyba. Verslininkas sakė ilgai rinkęsis vietą savo parduotuvei - kad būtų patogu privažiuoti, kad klientams nereikėtų klaidžioti po kiemus jos ieškant. "Radau geriausią vietą - pats Žvėryno centras, priešais "Maximos" prekybos centrą, čia patogu ateiti ir pensinio amžiaus žmonėms, kurie yra dauguma mano klientų", - džiaugėsi Martynas.

Diktuoja savo skonį

Pasak verslininko, jo produkcija orientuota į naminius, ekologiškus produktus - naminė rūkyta mėsa, dešrelės, lašiniai, paukštiena ir jautiena iš ekologinių ūkių ir žinoma, lietuvių mėgstamiausia kiauliena. Prisipažino, kad tokie produktai yra kiek brangesni už siūlomus didžiųjų prekybos centrų, bet už jų kokybę atsako savo geru vardu ir verslo perspektyvomis. "Parduodu tai, ką pats atsirinkau, išbandžiau ir man patiko. Galima sakyti, savo skonį diktuoju klientui. Aš savo skoniu pasitikiu. Manau, kad kai man skanu, kitiems irgi bus skanu", - šypsodamasis tikino pašnekovas.

Anot M.Norkaus, mažieji mėsininkai, pienininkai, duonininkai, sūrininkai ar vynininkai dažniausiai klientų pripažinimą pelno būtent todėl, kad pirkėjams patys atrenka geriausius produktus pagal savo skonį. Savo srities žinovas visada ras, ką žmogui pasiūlyti ir patarti, remdamasis asmenine patirtimi.

Smulkusis verslininkas svarstė, kad dabar Lietuvoje tinkamas laikas steigti mažas, specializuotas parduotuves. Jo įsitikinimu, anksčiau žmonės buvo sužavėti didžiulių prekybos centrų, kur visą parą gali nusipirkti bet kokį reikiamą daiktą ar produktą. "Juos viliodavo įvairiausios akcijos, nuolaidos, tačiau pirkėjas paprastai nepaisydavo kokybės arba to, iš kur konkretus produktas atvežtas. Kas yra akcija prekybos centre? Tai greitas atsikratymas neparduotomis prekėmis ir produktais. Mano koncepcija visai kita - parduotuvėje produkcijos nedaug, ją veža kasdien, todėl kiekvieną dieną galiu pirkėjui pasiūlyti šviežios mėsos ar jos gaminį. Jeigu žmogus iki pavakarės nespėjo užeiti ir nusipirkti šviežios mėsos, vakare jos jau negaus. Turės ateiti kitą rytą", - sakė M.Norkus. Pasak verslininko, jis skatina klientus iš vakaro užsisakyti norimą produktą ir garantuoja, kad kitą rytą šis jau lauks savo pirkėjo ant prekystalio. Martyno verslo šūkis "Čia viskas šviežia, šiandien gauta, vakarykštės mėsos nėra!"

Nedidukės mėsinės savininkas M.Norkus dirba tik su tais tiekėjais, kurių produktai jam pačiam skanūs.

Iš statybų - prie mėsos

Martynas pasakojo, kad "Žvėryno mėsinę" įkūrė visiškai pakeitęs savo ankstesnės veiklos pobūdį. Kurį laiką jis užsiėmė statybomis, tačiau visada jautė, kad norėtų imtis to, ką dabar veikia. Keliaudamas užsienyje, sakė, matęs, jog žmonėms patinka turėti savo mėsininką, pienininką ar sūrininką - mažos, specializuotos parduotuvės ten turi nuolatinę klientūrą, o verslininkai puoselėja savitumą ir konkuruoja su kitais, kad būtų geriausi. "Man imponavo, kad, tarkim, mėsininkas, ten turi tik vieną parduotuvę ir joje sukasi taip, kad kiekvienas apsilankęs žmogus būtų aptarnautas kuo geriau. Per dvi vietas taip dirbti tiesiog nebūtų galimybės. Turi visas jėgas skirti tai vienai vietai, kad ji būtų geriausia. Kaip sakiau, jokiame kitame rajone nei Žvėrynas nebūčiau pradėjęs tokios avantiūros - aš čia gimiau, užaugau, čia visą gyvenimą gyveno mano tėvai. Žvėryno publika man yra gerai pažįstama. Tai vieta, kur negaliu suklysti. Tai labai svarbu", - sakė Martynas.

Žvėryne jis gyvena su žmona ir dviem darželinukėmis dukrelėmis. Jo antroji pusė dirba optikos parduotuvėje optometriste ir vakarais padeda vyrui susitvarkyti parduotuvėje. Pagal išsilavinimą M.Norkus - finansininkas, tačiau dirbdamas savo mėsinėje atlieka visus darbus: valo, tvarko patalpas, bendrauja su klientais ir tiekėjais. Sakė, kad entuziazmo ir noro dirbti jam tikrai pakanka. Martynas prisipažino, kad mėgsta gerą maistą, todėl sprendimas imtis būtent tokios rūšies verslo jam buvo natūralus. "Tikrai negalėčiau būti elektriku, nieko neišmanau apie laidus ir elektrą. Tačiau maistas - mano stichija, pats mėgstu gaminti ir skaniai pavalgyti, todėl, manau, man seksis", - tvirtino entuziazmo nestokojantis vyras.

Vizija - vynas

Mėsinės savininkas sakė, kad receptų, kaip skaniai paruošti mėsą, savo klientams dalyti neketina - kiekvienas iš šviežio produkto pagal savo išmonę skanų patiekalą gali pats pasigaminti. Jis įsitikinęs, kad gaminant mėsą sugadinti ją gana sunku - nebent kepama ši sudegtų arba būtų persūdyta. Pridėjus truputį prieskonių, daug meilės ir noro gaminti, visada išeis puikus rezultatas. "Namai - ne valgykla. Kiekvienas mūsų turime savo mėgstamų receptų, prieskonių, mažų kulinarinių paslapčių, todėl tikrai galime pasigaminti skanių dalykų", - įsitikinęs gero maisto entuziastas.

Nors verslas skaičiuoja dar tik pirmas savaites, M.Norkus turi aiškią jo plėtros viziją. "Planuoju, be mėsos, siūlyti žmonėms dar ir pilstomo raudonojo vyno", - prasitarė jis. Anot verslininko, artėjant vasarai, kai daugelis važiuoja į gamtą, sodybą, rengia piknikus, tokia mėsos ir paprasto stalo vyno kaimynystė jo parduotuvėje, regis, perspektyvi. "Planuoju siūlyti ne prabangų rūšinį, o iš statinaitės pilstomą stalo vyną, kuris tiktų ir mėsai gaminti, ir marinuoti, ir taurę jo galima būtų išgerti, kol gamini patiekalą. Tai būtų lengvas gėrimas, tinkamas per pasisėdėjimą su draugais gamtoje. Pats esu ragavęs čekiško, vokiško vyno, kuris man labai patiko. Prancūziško, itališko arba ispaniško galima nusipirkti vynotekose, specializuotose parduotuvėse, o mano tikslas visai kitas - lengvas naminis vynas, kaip priedas prie mėsytės", - aiškino verslininkas.

Jam imponuoja būtent neišpopuliarinti vynai, gaminami ne vyno tradicijomis garsėjančiose šalyse. Pasakojo, kad keliaudamas su šeima Čekijoje ragavo būtent tokio iš statinaičių pilstomo naminio vyno, ir šis jam labai patikęs. Įspūdį M.Norkui padarė ir vokiškas vynas, kuris Lietuvoje nėra plačiai žinomas. "Ieškosiu tiekėjo, panašaus į mane - mažojo verslininko, užsiimančio siaura specializacija. Esu įsitikinęs, kad būtent tokių žmonių gaminiai yra patys geriausi - smulkusis verslas negali sau leisti nepaisyti kokybės, kitaip tiesiog neišgyventų. Be to, jaučiu solidarumą su tokiais gamintojais, todėl tikiu, kad juos reikia palaikyti, kooperuotis, padėti vienas kitam išgyventi", - sakė M.Norkus.

Pasak Martyno, jis mėgsta keliauti, ieškoti naujų potyrių ir idėjų, kurias vėliau galėtų pritaikyti savo versle ar gyvenime, tačiau užkietėjusiu keliautoju savęs nelaiko. Išsirengia paslidinėti į kalnus, kai randa laisvą savaitę. Važiuodamas į svečias šalis stengiasi sustoti nedidelėse užeigose, parduotuvėse, patyrinėti, ką šios siūlo savo klientams. "Tikrai nerengiu gurmaniškų kelionių, kaip, girdėjau, daro kiti. Tiesiog neturiu tam laiko. Tačiau važiuodamas automobiliu nepraleidžiu pasitaikančių progų nuklysti į šoną nuo turistams siūlomų maršrutų ir patyrinėti autentiško, neparodomojo kitų šalių gyvenimo. Po truputį kaupiama patirtis, tikiu, pravers versle, kurį pradėjau", - įsitikinęs "Žvėryno mėsinės" savininkas.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŽMONĖS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"