TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŽMONĖS

Kulinarijos "mažoji fėja" iš Upninkų

2013 02 23 6:05
D.Kasmočiūtės aistra gaminti maistą virto specialybe. / Asmeninio archyvo nuotrauka

Prestižinio Austrijos sostinės Vienos viešbučio "Imperial" restorane dirbančią lietuvaitę Dalią Kasmočiūtę kolegos praminė Mažąja fėja, nes ruošiant skanius ir estetiškus užkandžius jai virtuvėje nėra lygių. Savo svajonę būti kulinare mergina įgyvendino jau įgijusi kitą specialybę.

Šią savaitę Jonavos rajono Upninkų miestelyje Dalia savo draugams ir šeimynykščiams rengė susibėgimus, per kuriuos dalijosi Vienoje įgytomis žiniomis ir sukaupta kulinarine patirtimi. Sekmadienį ji vėl išskrenda į Austrijos sostinę, ten jos laukia darbas vieno iš prestižinių viešbučių virtuvėje. "Dar kokius dvejus metus ketinu padirbėti Vienoje, o tada bus galima mąstyti apie grįžimą į Lietuvą ir nuosavo restoranėlio kūrimą", - nuotaikingai kalbėjo mergina, kuri pagaliau įgyvendino vaikystės svajonę.

Aplinkosaugininkė prie puodų

Vilniaus Gedimino technikos universitete (VGTU) D.Kasmočiūtė įgijo aplinkosaugininkės specialybę. Sakė, kad studijuoti aplinkosaugą įkvėpė mama, biologijos mokytoja. Nuo mažens Dalia domėjosi tiksliaisiais mokslais - matematika, fizika, chemija, o užaugusi ketino rūpintis tėvynės gamta. "Studijuoti buvo labai įdomu, nė kiek nesigailiu, kad gilinausi į šiuos mokslus", - sakė mergina.

Nors mokėsi VGTU, tuometė studentė nepamiršo ir močiutės įskiepyto maisto gamybos pomėgio. Įvairių studentiškų vakarėlių metu bendramokslius ji mielai vaišindavo savo gamintais užkandžiais, pyragais, gurmaniškais patiekalais. "Per geodezinę praktiką "kursiokai" leisdavo man likti bendrabutyje ir gaminti pietus, o jie už mane atlikdavo reikalingus matavimus. Buvo tokie natūriniai mainai - aš gaminu maistą, o jie už mane surenka reikalingus duomenis", - juokėsi prisiminusi Dalia.

Studentų bendrabutyje paskanauti merginos gamintų kepinių ir sriubų būriais traukdavo kaimynai. Dalia prisipažino, kad gaminti maistą jai visada buvo didelis malonumas. Net plaudama po pietų indus ji mintyse įsivaizduodavo, kad kada nors turės savo kavinę, kurios virtuvėje galės smagiai suktis prie viryklės ir puodų.

Gyvenimo lūžis

Baigusi aplinkosaugos mokslus, jonaviškė sėkmingai dirbo pagal įgytą specialybę. Tačiau vieną dieną jos gyvenime įvyko lūžis. "Tai buvo lūžis tiesiogine to žodžio prasme. Draugas padovanojo man šuolį parašiutu. Nusileidau nelabai sėkmingai ir susilaužiau koją, - linksmai skausmingą potyrį prisiminė Dalia. - Gulėdama tris mėnesius sugipsuota koja daug galvojau apie savo gyvenimą ir supratau, kad turiu siekti svajonės. Aš visada norėjau būti kulinare. Nuo to nepabėgsi." Mergina pasakojo, kad dar studijų laikais, kaip ir kiti studentai, ieškojo papildomo darbo. Daugelis jos draugių prie stipendijos prisidurdavo dirbdamos padavėjomis, todėl ir ji nutarė pabandyti. Atėjusi į vieną Vilniaus senamiesčio kavinių darbo pokalbio, iš šeimininkės sulaukė klausimo, ką mėgsta veikti laisvalaikiu. Nuoširdžiai prisipažino, kad jos aistra - gaminti maistą.

"Moteris nustebo, kodėl ieškau padavėjos, o ne virėjos darbo. Atsakiau jai, kad neturiu tam tinkamo išsilavinimo. Bet šeimininkė leido man padirbėti pusmetį virtuvėje. Gulėdama sulaužyta koja prisiminiau, kaip gerai tada jaučiausi, nors pavargdavau žvėriškai. Man malonus buvo tas nuovargis, kurį teikia mėgstamas užsiėmimas", - prisipažino Dalia.

Mokytis - į Vieną

Kardinaliai pakeitusi savo gyvenimą ir pradėjusi dirbti vieno Vilniaus viešbučio virtuvėje, Dalia netrukus suprato, kad vien noro būti profesionalia virėja neužtenka, šiam darbui reikia specialių žinių. "Kartą nutiko taip, kad išmečiau virtuvėje rastus kaulus, iš kurių virėja ketino virti sultinį padažams. Supratau: reikia mokytis", - šyptelėjo mergina. Dar studijuodama VGTU pagal ERASMUS programą ji pusę metų mokėsi Austrijoje, todėl nutarė virėjos specialybės paslapčių mokytis būtent šioje šalyje. "Mane sužavėjo Austrijos virtuvė. Mūsų universiteto valgyklėlėje tada dirbo tokia virėja Olga, kuri per tą pusmetį, kai aš studijavau, nė karto nepagamino tokio pat patiekalo", - prisiminė Dalia.

Studijos Austrijoje D.Kasmočiūtei buvo patrauklios tuo, kad šioje šalyje sukurta sistema, kai dirbantis kokioje nors maitinimo įmonėje žmogus turi galimybę trejus metus studijuoti kulinarijos mokslus nemokamai. Ji įsidarbino vieno viešbučio virtuvėje ir kartą per savaitę gerino žinias kulinarijos mokykloje. "Neturint lėšų privačioms studijoms šis variantas - labai patrauklus. Už mokslą dar mokama stipendija, todėl įmanoma nesunkiai pragyventi", - pasakojo Dalia.

Nors maisto gaminimas tradiciškai priskiriamas moterims, garsiuose restoranuose paprastai didžiosios kulinarijos žvaigždės yra virėjai vyrai. "Nesiginčysiu su šia nuostata, - šyptelėjo lietuvė. - "Imperial" virtuvėje, kur šiuo metu baigusi studijas dirbu, esu vienintelė moteris. Kai mokiausi, taip pat buvau vienintelė mergina kurse." Dalia prisipažino, kad kartais išgirsta pašaipėlių, esą kuo tu, mergaite, čia gali nustebinti?

"Mano supratimu, kai virtuvėje tarp vyrų ir moterų tvyro harmonija, yra labai gerai. Mano asmeninis pranašumas yra kruopštumas, gebėjimas estetiškai patiekti maistą lėkštėje. Kolegos kartais juokais pavadina mane Mažąja fėja, nes ypač mėgstu ruošti įvairius užkandžius, gaminti vadinamuosius šefo pasveikinimus, kai svečiui patiekiamas mažas, ypatingas, kūrybiškai papuoštas patiekalas. Vyrams taip gražiai patiekti neišeina", - nusijuokė Austrijoje neįkainojamos patirties įgavusi lietuvaitė.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŽMONĖS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"