TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
ŽMONĖS

Lietuviško šokolado alchemikas

2014 04 12 6:00
"Kad mėgautumeisi šokoladu, turi pirma suvalgyti pūdą druskos", - filosofiškai į dabartinį savo užsiėmimą žvelgia Domantas. Asmeninio albumo nuotraukos

Londono megapolio šurmulį Domantas Užpalis iškeitė į Giedraičių (Molėtų r.) kaimelio ramybę. Jungtinėje Karalystėje baigęs miestų planavimo magistro studijas, lietuvis iš esmės pakeitė gyvenimo būdą ir filosofiją - tapo pasaulio smaližiams gerai žinomu šokolado princu. Lietuvio rankų darbo šokoladą skanauja daugelio šalių gurmanai.

Kelią iki šokolado gamybos Domantas nuėjo ilgą ir vingiuotą: Lietuvoje dirbo finansininku, pardavinėjo draudimo polisus, sukosi rinkodaros srityje, tačiau visa ši veikla malonumo neteikė. "Tada nutariau pasižiūrėti, kaip man seksis visiškai pakeisti aplinką, gyventi, dirbti ir mokytis kitoje šalyje, pasisemti patirties. Kurį laiką pagyvenęs Londone, pavargęs nuo šio megapolio tempo, nutariau grįžti į Lietuvą", - sakė Domantas. Svetur sukaupta patirtis pakišo vaikinui mintį tėvynėje daryti tai, ko iki tol beveik niekas nedarė - savo rankomis gaminti skanų šokoladą ir naminius ledus. Apimtas azarto nėrė į veiklą, kuri jam buvo visai nauja.

Suvalgius pūdą druskos

Domanto teigimu, į naują veiklą jis pažvelgė filosofiškai - tik suvalgęs pūdą kitą gyvenimo druskos supranti, jog atėjo laikas valgyti šokoladą. Ir pačiam jį pasigaminti. Pasak pašnekovo, jo šeimos vyriškoji linija yra gana versli - senelis kadaise direktoriavo solidžioje įstaigoje, tėtis turi nemenką informacinių technologijų verslą. "Verslas manęs, tiesą sakant, labai netraukė, neturėjau didelių ambicijų siekti jo aukštumų. Ir dabar nenoriu savo veiklos pernelyg plėtoti. Vadinu šokolado gamybą savo gyvenimo projektu, manufaktūra, filosofija, o ne verslu. Norėjau rasti savo kelią ir jį radau", - tikino pašnekovas.

Domantas prisiminė, kad pirmuosius šokolado bandinius pasigamino bute sostinės Baltupiuose, kur tada gyveno. Juokėsi, kad tai buvo partizaniniai bandymai, testavimas, noras suvokti šokolado gamybos principus. "Buvo laikas, kai kakavos pupelių malyklė dūzgė vonioje, iš gautos masės su drauge "lankstėme" šokolado plyteles virtuvėje ar svetainėje ant stalo. Mūsų butas buvo bandymų poligonas", - juokėsi Domantas. Vėliau išsinuomojo sandėlį Šiaurės miestelyje, kur atkeliavo pirmasis kakavos pupelių krovinys iš Afrikos, Dramblio Kaulo Kranto. Tačiau tik radęs tinkamą vietą Giedraičiuose, netoli Vilniaus, suprato, jog šokoladą reikia gaminti būtent čia - nuostabiame Lietuvos gamtos kampelyje, kur ganosi ožkos ir iš jų pieno vietinė ponia gamina nuostabius sūrius.

Į šokolado gamybos įrangą Domantas investavo visas savo santaupas, skolinosi, nes to, ką turėjo - neužteko. Vėliau gavo Europos Sąjungos paramos. "Man asmeniškai investicijos buvo labai didelės. Nors palyginti su kitais projektais jos gana menkos, bet aš stačiau ant kortos viską, ką turėjau", - prisipažino. Tačiau ir dabar tikina, kad šokoladas jam - ne verslas, o labiau kūryba. "Manau, tinkamiausias įvardijimas mums būtų "Kūrybinė šokolado agentūra", - šyptelėjo pašnekovas. Tokių gamintojų kaip D.Užpalis pasaulyje iš viso tėra apie šimtą.

Lietuvio gaminamą rankų darbo šokoladą itin mėgsta japonai.

Išskirtiniai ir nepakartojami

Kadangi "Chocolate Naive" (taip vadinasi Domanto šokolado manufaktūra) – eksperimentuojantys gamintojai, renkasi kakavą iš keistesnių, o ne populiariausių, madingiausių eksportuotojų. Neseniai susižavėjo Ugandos kakava, kuri – subtilaus skonio, ne tokio paprasto, nuspėjamo kaip, tarkime, Ganos. "Stengiamės paviršiun iškelti visus kakavos poskonius, neužgožti jų. Čia jau prasideda alchemija. Jei kakava auga ūkyje greta saldžiųjų citrinų, vanilių, kokių nors gėlynų, ekosistema viską sujungia, skonis įgauna nepaprastų niuansų", - pasakojo D.Užpalis.

Figos, migdolai taip pat supirkti iš mažyčių, net ne ekologinių, o biodinaminių ūkių, kuriuose augintojai kalbasi su augalais, viską daro stengdamiesi kuo mažiausiai keisti gamtos tvarką. Domantas tikino, kad tokia produkcija – kitokio skonio. Ir šokoladą jis gardina ne paprasta druska, o itin brangia, surinkta Adrijos jūros paviršiuje, naudoja Argentinos cukranendrių plantacijose išgautą cukrų. Iš prigimties pedantas, kuriam patinka ilgai ir kantriai siekti rezultato, sakė, jog gyventi ir ką nors kurti paprastai, tiesiog neįdomu ir per maža polėkio. Dabar, kai viską daro kryptingai kaip sumanęs, polėkio mažame jo ceche – į valias.

"Šis darbas nėra palankus ar labai pelningas. Juk gaminame vadinamojo "Gurme" ar "Luxury" segmento produkciją, kuri nėra masinė. Tai - prabangos prekė, o ne kasdienio vartojimo produktas. Tačiau mūsų gaminiais prekiauja Londono, Kipro, JAV, Ispanijos gurmanams skirtos parduotuvės. Labai vertiname ir vietinę Lietuvos rinką, tačiau užsienyje pirkėjai kur kas geriau suvokia išskirtinius produktus. Be to, ir rinka - didesnė", - teigė šokolado filosofas. Pasak jo, didžiausia jo gaminamo rankų darbo šokolado pirkėja yra Japonija.

Dovanų - kakavos medis

Domantas tarsi juokais prisiminė, kad kartą lankydamasis Nikaragvoje pas potencialų tiekėją sutiko žmogų, kuris lietuviui pasipasakojus, kad gamina šokoladą, džiaugsmingai pranešė, jog jis daro šokoladinį likerį. Turi su tėvu fermą ir joje augina kakavą. Draugiškas nikaragvietis pasiūlė lietuviui lopinėlį savo žemės, kur Domantas pasodino savo kakavos medį. "Dabar jau tas medis gerokai paūgėjęs, netrukus galėsime skinti kakavos pupeles", - prisipažino jis. Domanto tikslas - šokolado gamybai naudojamas kakavos pupeles kontroliuoti pačiam - nuo sėklos iki augalo genetikos, jo fermentavimo, džiovinimo, kol atvežtas į Lietuvą jis savo rankomis apdoros šokoladui gaminti.

Giedraičiuose, kur įsikūrusi lietuvio šokolado ir ledų gamybos manufaktūra, jis subūręs dešimties bendraminčių komandą. Kiekvienas jų turi savo sritį, už kurią atsako. "Be komandos aš esu niekas, vienas nieko nebūčiau pasiekęs. Tie rezultatai, kurių esame sulaukę, yra bendro mūsų darbo vaisius", - tikino manufaktūros įkūrėjas.

Taip atrodo kakavos vaisius, iš kurio gaminamas šokoladas.

"Milka" ar Naive"?

Anot Domanto, ginčytis, kas skaniau - pasaulinį vardą pelniusio šokolado gamintojo produktas ar mažais kiekiais rankomis pagaminta šokolado plytelė - beprasmiškas reikalas. Skonis - subjektyvus dalykas. Jis ateina iš vaikystės, auklėjimo, įpročių. Pašnekovas teigė pažįstantis nemažai žmonių, kuriems nėra nieko skanesnio už "Milkos" plytelę, kiti naršo po pasaulį ieškodami naujų šokolado skonių. "Tačiau yra keletas objektyvių dalykų, kurie skiria šiuos gaminius. Visų pirma - žaliavos kokybė. Mes visada pirkome ir pirksime geresnės kokybės, mažuose ūkiuose augintą žaliavą. Geros kakavos pasiūla pasaulyje yra labai menka, todėl didieji koncernai, net ir norėdami negalėtų leisti sau gaminti "Gurme" segmento produktą. Tam tinkamų kakavos pupelių tiesiog pakankamai neužauginama", - aiškino D.Užpalis.

Pasak jo, būtų sunku konkuruoti su šokolado koncernais jų turimais piniginiais ištekliais, gamybos technikos modernumu, todėl jie daugiausia dėmesio kreipia į detales. Kiekvieną kakavos pupelę lietuviai savo rankomis perrenka, išmeta netinkamas, sulipusias ar tiesiog nepatikusias. Kadangi daugiausia dėmesio skiria kokybei, mažiems gamintojams, kurie linkę laužyti sustabarėjusias normas, nereikia tiek daug papildomų produktų - vanilės, pieno, kurie užgožia tikro šokolado skonį. "Mes norime duoti žmogui pajausti skirtingų kakavos pupelių "geografiją" - kiekvienas regionas juk turi savo specifiką, šokoladas skiriasi", - tikino Domantas. Anot šokolado princo, jo gaminamas produktas yra ne tik skanus, bet ir gerina nuotaiką, stiprina dantis, yra vienas geriausių antioksidantų.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ŽMONĖS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"